eur:
389.64
usd:
363.13
bux:
68101.94
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Harminc napot kaptak a döntésre a gazdálkodók

Harminc napot kaptak a vörösiszappal elöntött mezőgazdasági területek tulajdonosai annak eldöntésére, hogy az állam által felajánlott földcserét választják, vagy eladják a területüket az államnak, vagy részt vesznek a tervezett energiaültetvény megvalósításában.

Szabó Csaba, a Vidékfejlesztési Minisztérium miniszteri megbízottja szerdára egyeztető fórumra hívta az érintett 1017 hektáron gazdálkodó 74 földtulajdonost, de csak az érintettek fele jelent meg a találkozón.

Szabó Csaba elmondta, hogy ezért levélben értesítik a bérlőkkel együtt mintegy százhúsz érintettet, ők harminc nap alatt dönthetik el, melyik lehetőséget választják. Hozzátette: a megállapodást a Nemzeti Földalap köti meg a földtulajdonosokkal.

A mezőgazdasági területek mentesítését egy-két napon belül elkezdik, a kolontári tározó és a vasút közötti területet jelölték ki kiindulási pontként - mondta Szabó Csaba, aki miniszteri megbízottként koordinálja a földcsere mellett a mentesítési munkálatokat is. Mintegy 700 hektárt tisztítanak meg első körben a vörösiszaptól, előreláthatóan egyszerű talajcserével és dudarit betárcsázásával megoldható a területek mentesítése.

Hozzátette: a Boba melletti 72 hektáros láp megtisztítása lesz az egyik legnagyobb feladat, csak a lecsapolása után lehet megkezdeni a vörösiszap összegyűjtését.

Szabó Csaba elmondta, hogy a minisztérium kármentesítésre kiírt tenderének nyertese, a Mecsekérc Környezetvédelmi Zrt. végzi a földmunkákat, és helyi vállalkozókat is bevontak.

Vági Imre földtulajdonos elmondta, hogy az elöntött ezer hektárból 500 hektáros területen végzett mezőgazdasági tevékenységet, részben tulajdonosként, részben szolgáltatóként. Száz mázsánál több kukoricája maradt betakarítatlanul, és most a dudarit kiszórásán és betárcsázásán dolgozik. A felajánlott lehetőségek közül egyiket sem tartja megfelelőnek, nem adja el a földjét, továbbra is művelni szeretné.

Főként azt sérelmezi a kárenyhítésben, hogy a lakások esetében alkalmazott módszerhez hasonlóan minden területet egyformán kezelnének, nem tesznek különbséget műtrágyázott, megművelt föld és műveletlen terület között. "Ugyanannyit fizetnének annak, aki több százezer forintot fektetett hektáronként a területébe, mint annak, aki műveletlenül hagyta" - mondta Vági Imre.

Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×