eur:
389.17
usd:
361.65
bux:
68882.55
2024. május 7. kedd Gizella

Hogyan juthat a magyar beteg átültethető szervhez?

Még novemberben megállapodhat az egészségügyi államtitkárság a transzplantációk szervezésében és lebonyolításában részt vevő szervezetekkel, alapítványokkal és az orvos szakmával a szorosabb nemzetközi együttműködésről. Ma közülük senki sem akart nyilatkozni. Mivel egységes külföldi lista nincsen, két úton juthat egy magyar beteg az átlagosnál rövidebb időn belül szervhez.

Több mint 240 napja vár egy hat éves kisfiú az Országos Kardiológiai Intézet Gyermek-szívközpontjában új szívre. Máté műszívvel él, amelynek előnye, hogy azzal életben tudják tartani, de hátránya, hogy fél év után egyre több szövődmény léphet fel. Ezért is fontos, hogy minél előbb donort találjanak neki.

Máténak nemcsak Magyarországon, hanem több környező országban keresnek szervet. Ha találnak is, fontos, hogy a szívet a kiemelése után négy órán belül be lehessen ültetni, így megfelelő donor csak Budapesttől legfeljebb ezer kilométerről érkezhet.

Szatmári András, a Gyermekszív Központ szakmai igazgatója, korábban az InfoRádióban elmondta: Magyarországon a donorra várók két úton juthatnak szervhez. "Nem létezik nemzetközi transzplantációs lista. Külföldről akkor érkezhet szerv, ha az ország csatlakozik egy nemzetközi szervezethez, vagy megállapodást köt egy másik állammal közös donációs tevékenységről" - fejtette ki.

Az egészségügyi államtitkárság tárgyal a transzplantációk szervezésében és lebonyolításában részt vevő szakmai és civil szervezetekkel, alapítványokkal a szorosabb nemzetközi együttműködésről. Vagyis azt döntik el, hogy Magyarország csatlakozzon-e a hét uniós országot tömörítő Eurotransplanthoz vagy a közeli államokkal kössünk-e együttműködést.

Most ugyanis csak néhány szervet kap az ország külföldről, olyanokat, amelyeket nem tudtak beültetni. Megállapodás novemberben várható.

Fontos tudni, hogy nemcsak a nemzetközi egységes lista hiánya, hanem olykor a kórházak miatt sem valósul meg a transzplantáció. Több intézmény ugyanis nem jelenti, ha van felhasználható donorszív, máj, tüdő vagy vese.

Csiba Gábor, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház vezetője korábban arról beszélt, hogy néha az elhunytak hozzátartozói gátolják meg a szervkivételt. "Magyarországon liberális a szabályozás. Vagyis, aki nem tiltakozott életében, annak a szervét fel lehet használni, és ez szemben áll a közfelfogással. Nap, mint nap előfordul, hogy amikor szóba kerül valakinél a szervkivétel, jönnek a hozzátartozók, és közlik, hogy ők ebbe nem akarnak beleegyezni; holott ehhez 18 éven felüli emberek esetében nincs joguk" - magyarázta a kórházigazgató.

Magyarországon tavaly 323 transzplantációt végeztek, ehhez képest a várakozók száma nagyon magas, több mint 700.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

Aréna
Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.

Horváth Péter a matematikaérettségiről: nagyon korrekt volt a feladatsor

A korábbi évekhez képest könnyebbnek mondható az idei matematikaérettségi – vélekedett az InfoRádióban Horváth Péter matematikatanár, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. Saját tanítványain is azt látta, hogy a felkészült diákokat nem érhette komolyabb meglepetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×