eur:
399.35
usd:
364.16
bux:
74284.77
2024. október 9. szerda Dénes

Schmitt: Magyarországnak jól képzett, elhivatott katonái vannak

Schmitt Pál köztársasági elnök szerint Magyarországnak jól képzett, tettre kész, elhivatott és hűséges katonái vannak. Az államfő pénteken, a Magyar Honvédség szolnoki helikopterbázisán megtartott, Új lendület 2010 elnevezésű hadgyakorlaton hangsúlyozta: a katonaság nem pusztán technika és szakmai tudás, hanem hűség, ragaszkodás és becsület is egyben.

Schmitt Pál köztársasági elnöki beiktatása óta első alkalommal ismerkedett személyesen a Magyar Honvédség képességeivel, felkészültségével és felszereltségével. A gyakorlat annak demonstrálására is szolgált, hogy a magyar haderő - az elmúlt időszakban több "éles helyzetben" is bizonyított - katasztrófavédelmi képességein túl földön, vízen és levegőben egyaránt képes szavatolni az ország katonai biztonságát is.

A közelharcból, valamint statikus és dinamikus bemutatókból álló program forgatókönyvét némileg átírta az időnként viharossá fokozódó szél. Emiatt a Gripen vadászgépek, a Mi-24-es harci helikopterek, valamint az ejtőernyősök bevetésével járó imitált harci cselekmények egy része elmaradt, illetve módosult.

Az ország tíz katonai alakulata által előkészített és a kedvezőtlen időjárási körülmények ellenére sikeresen végrehajtott hadgyakorlat végén az államfő köszönetet mondott és elismerését fejezte ki a résztvevőknek. Kijelentette: "a látottak a kívülálló számára egyenesen lenyűgözőek. Én azonban már nem számítok kívülállónak."

Felidézte: meghatározó esemény volt az életében, amikor idén az augusztus 20-i ünnep alkalmából részt vehetett Budapesten azon a tisztavatáson, ahol először zúgott fel a katonák A hazáért, mindhalálig! köszönése.

Utalt rá, hogy a nemzethez, a hazához minden embernek saját családja iránti ragaszkodásához hasonló módon kell kötődnie. A katonaság éppen ezért ma is dicső, tiszteletre méltó hivatás. "A katona hivatalából hős, és mindenkor példája annak, hogy van értelme hősnek lenni" - húzta alá.

Hangsúlyozta: a katonaság nem pusztán technika és szakmai tudás, hanem hűség, ragaszkodás és becsület is egyben. "A parancsot a feljebbvaló, ám a bizalmat maga az ország adja" - fogalmazott Schmitt Pál, hozzátéve: Magyarországnak jól képzett, tettre kész, elhivatott és hűséges katonái vannak.

Kijelentette: mint köztársasági elnök összekötő kapocsként szeretne működni a honvédség, a polgárok és az állam között, és szándékában áll segíteni a magyar haderőt abban, hogy minden támogatást megkapjon feladatainak végrehajtásához.

Az államfő a bemutató után a szolnoki helikopterbázison együtt ebédelt vendéglátóival és az Új lendület 2010 elnevezésű hadgyakorlat végrehajtásában közreműködő katonákkal.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: álljanak a béke mellett!

Orbán Viktor: álljanak a béke mellett!

Éles hangon válaszolt a magyar kormányfő az EU-elnökségi programbeszédére reagálók felszólalásaira. Kritizálta az Európai Bizottság elnökét és a néppárti frakció vezetőjét is. Kitért arra is, hogy Nyugat-Európában hány orosz dolgozik országonként, és hogy miként kereskednek "fedett módon" az oroszokkal EU-tagállamok.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Vihar előtti csend a tőzsdéken

Vihar előtti csend a tőzsdéken

Emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, míg Ázsiában vegyes mozgásokat láttunk ma reggel. Ami az európai tőzsdéket illeti, itt csak minimálisak az elmozdulások. A gazdasági adatokat tekintve, ma a német külkereskedelmi mérleggel és Japán gépipari rendelésállományával indult a nap, majd délután az Egyesült Államokban a jelzáloghitel-igénylések számának változásáról vallanak, míg a Fed jegyzőkönyve betekintést nyújt a központi bank monetáris politikájának jövőbeni alakulásába.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 9. 11:31
×
×
×
×