eur:
399.35
usd:
364.16
bux:
74284.77
2024. október 9. szerda Dénes

Beperelte a metrókocsikat gyártó Alstom a BKV-t

Az Index információi szerint beperelte a metrókocsikat gyártó Alstom a BKV-t. Az internetes lap azt írta: nantes-i bíróságon indított eljárás miatt a közlekedési társaság nem tud hozzáférni a francia cég 37 milliárd forintos bankgaranciájához, amit a metrókocsi-szerződés garantálna a magyar vállalatnak.

A BKV-nak a metrókocsi-szerződés felmondása után járna a 37 milliárd forintos bankgarancia, ezt azonban a cég vezetői nem tudják lehívni, mert a metrókocsikat gyártó francia cég egy nantes-i bírósághoz fordult. Az index úgy tudja, hogy az Alstom szerint a BKV nem azért mondta fel a szerződést és akarja lehívni a 37 milliárd forintnyi bankgaranciát, mert gondjai vannak a szerelvényekkel, hanem mert a magyar cég nehéz pénzügyi helyzetben van, és gyorsan forrásokhoz akar jutni. A franciák szerint ezt támasztják alá Tarlós István nyilatkozatait, amelyekben a BKV nehéz anyagi helyzetéről beszél.

A hírportál szerint Kocsis István BKV-vezérigazgató távozása valójában ezért kerül szóba, nem pedig a vasúthatósági engedélyek visszavonása miatt. Kocsis István december elején utazhat Nantes-ba, ahol 12-én tartják az első tárgyalási fordulót az Alstom kontra BKV ügyben.

Tarlós István a közgyűlésben arról beszélt, hogy vizsgálatot indított az engedélyek felfüggesztésének ügyében a BKV-nál és a Városházán, most pedig felmerült benne a kérdés, hogy Kocsis István vezérigazgató maradjon-e a posztján. Erről napokon belül döntenek.

Mint arról korábban az InfoRádió beszámolt, a BKV azért bontotta fel a céggel 2006 májusában kötött szerződéseket, mert a Nemzeti Közlekedési Hatóság másodfokon is elutasította az Alstom típusengedély-kérelmét a járművek fékrendszerével kapcsolatos kifogások miatt. Jelenleg 3 szerelvény van a fővárosban, 19 pedig a cég Katowicei üzemében áll, szállításra készen. A BKV eddig 30 milliárd forint előleget fizetett.

Időközben Tarlós István is utalt arra, hogy a főváros tárgyalna az Alstommal egy mindkét félnek optimális megoldás érdekében. Az október végi egyeztetés után mind a városvezetés, mind a francia cég képviselői optimistán nyilatkoztak. Az Alstom vezérigazgató-helyettese azt mondta: lát rá esélyt, hogy a közeljövőben a 2-es és az épülő 4-es metró vonalán is Alstom metrókocsik járjanak.

A francia cég egyébként nemrég pert vesztett, ugyanis brit legfelsőbb bíróság elutasította az Alstom keresetét, amellyel a Siemens és a Csalagút személyvasúti forgalmát szolgáltató Eurostar 600 millió eurós szállítási szerződését próbálta megfúrni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: álljanak a béke mellett!

Orbán Viktor: álljanak a béke mellett!

Éles hangon válaszolt a magyar kormányfő az EU-elnökségi programbeszédére reagálók felszólalásaira. Kritizálta az Európai Bizottság elnökét és a néppárti frakció vezetőjét is. Kitért arra is, hogy Nyugat-Európában hány orosz dolgozik országonként, és hogy miként kereskednek "fedett módon" az oroszokkal EU-tagállamok.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Vihar előtti csend a tőzsdéken

Vihar előtti csend a tőzsdéken

Emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, míg Ázsiában vegyes mozgásokat láttunk ma reggel. Ami az európai tőzsdéket illeti, itt csak minimálisak az elmozdulások. A gazdasági adatokat tekintve, ma a német külkereskedelmi mérleggel és Japán gépipari rendelésállományával indult a nap, majd délután az Egyesült Államokban a jelzáloghitel-igénylések számának változásáról vallanak, míg a Fed jegyzőkönyve betekintést nyújt a központi bank monetáris politikájának jövőbeni alakulásába.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 9. 11:31
×
×
×
×