eur:
390.8
usd:
365.13
bux:
68212.48
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Belső vizsgálat a BKV működési engedélyének ügyében - a nap hírei

Járai Zsigmond volt jegybankelnök lesz a Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottságának elnöke. Eredménytelen volt a közmédiumok vezérigazgatóinak választása a Közszolgálati Közalapítvány kuratóriumának ülésén.

Belső vizsgálatot indított a BKV vezérigazgatója a vasúthatósági működési engedélyek ügyében. Kocsis István elrendelte az engedélyekhez szükséges feltételek teljesítésének teljes körű átvizsgálását az elmúlt 3 évre visszamenőleg. Korábban a főpolgármester a közgyűlés rendkívüli ülése előtt azt mondta: a BKV vasúthatósági engedélyének visszavonása ügyében Kocsis István vezérigazgató felelőssége is felmerül. Tarlós István közölte: a BKV az elmúlt hónapokban több hibát követett el, és következményekről napokon belül döntenek. Közben beperelte a BKV-t a metró kocsikat gyártó Alstom, miután a budapesti vállalat felmondta a metrókocsik szállítására kötött szerződést. A fővárosi cég emiatt nem tud hozzáférni a francia cég 37 milliárd forintos bankgaranciájához. A BKV elutasítja az Alstom gyakorlatát, és bízik abban, hogy a Franciaországban indított perben a fővárosi cégnek adnak igazat.

Járai Zsigmond volt jegybankelnök, a CIG Pannónia Életbiztosító felügyelőbizottságának jelenlegi vezetője töltheti be ugyanezt a posztot a Magyar Nemzeti Banknál - közölte a CIG szóvivője. Missura Gábor elmondta: a felügyelőbizottságot várhatóan kedden választja meg a parlament, és tagjai még aznap leteszik a hivatali esküt. A jegybank felügyelőbizottsága a tulajdonosi ellenőrzési funkciót látja el.

Kezdeményezte a MÁV és a Posta személyautó-beszerzéseinek felfüggesztését Fellegi Tamás fejlesztési miniszter - közölte a tárca. A tájékoztatás szerint az állami tulajdonú vállalatokkal szemben egyértelmű elvárás, hogy minden esetben átlátható módon, és a költséghatékonysági szempontokat szem előtt tartva járjanak el beszerzéseiknél.

Az országos katasztrófavédelmi főigazgató szerint heteken belül létrejöhet a megállapodás a tűzoltók elmaradt túlóradíjáról. Bakondi György azt mondta: Pintér Sándor belügyminiszter bízta meg azzal, hogy egyezzen meg a pótlékok kifizetéséről. Korábban a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete közölte: bírósághoz fordulnak, ha az idén sem kapják meg 4 éve elmaradt túlórabérüket.

Eredménytelen volt a közmédiumok vezérigazgatóinak választása a Közszolgálati Közalapítvány kuratóriumának ülésén. Balogh László, a testület elnöke az InfoRádióban elmondta: a jelöltek egyike sem kapta meg a titkos szavazáson a kétharmados többséget. A médiatanács a Magyar Televízió élére Nagy Attilát, a köztévé jelenlegi gazdasági igazgatóját és Szabó László Zsoltot, az Echo TV vezérigazgatóját, a Magyar Rádió élére Belénessy Csabát, a távirati iroda stratégiai alelnökét és Klein Juditot, az MTV kisebbségi műsorok szerkesztőségének vezetőjét, a Duna Televízió élére Dobos Menyhértet, az MTV műsorigazgatóját és Kálomista Gábor filmproducert, az MTI élére pedig Toót-Holló Tamás jelenlegi belpolitikai szerkesztőség-vezetőt és Wéber Ferencet jelölte, aki Sólyom László államfő sajtófőnöke volt. Balogh László emlékeztetett: a hatályos szabályzat értelmében a mostani jelölteket az újabb körben ugyanarra a posztra nem lehet jelölni, ugyanakkor a kinevezéshez már 50 százalék plusz 1 szavazat is elegendő lesz.

Alapos átvilágítást, majd komoly átalakításokat tervez a kormány a civil szférában - közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium egyházi, nemzetiségi és civil kapcsolatokért felelős államtitkársága. A tájékoztatás szerint a kabinet a jövőben csak a valós tevékenységet folytató, társadalmilag hasznos civil szervezeteket szeretné állami támogatáshoz juttatni.

Bemutatta a kormány a januárban kezdődő soros magyar uniós elnökség 3 szóvivőjét; Bakos Piroska a magyarországi, míg Polner Gergely és Hajdú Márton a külföldi kommunikációért felel majd. Közben a Nemzetgazdasági Minisztérium benyújtotta az előzetes Nemzeti Intézkedési Tervet az Európai Bizottságnak. A tárca ezután konzultációt indít; ennek célja az Európa 2020 Stratégia társadalmi szintű megvitatása. Magyarország a többi között azt vállalja, hogy 10 év alatt 75 százalékra emeli a foglalkoztatottsági rátát és a GDP 1,8 százalékát a kutatás-fejlesztésre fordítja.

Visszakapta az úgynevezett "clear" besorolást a ferihegyi repülőtér, amelyet újra biztonságos légikikötőnek nyilvánítottak az Európai Unió és Magyarország biztonsági szakemberei. Hardy Mihály, a Budapest Airport vállalati kapcsolati igazgatója az InfoRádióban elmondta: a döntés pozitív hatását azonnal érezhetik az utasok és a légitársaságok. Az úgynevezett clear besorolást júniusban vonták meg a Ferihegyi reptértől biztonsági hiányosságok miatt.

Címlapról ajánljuk
Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Korrupció gyanújával nyomozást indított a bécsi gazdasági ügyészség az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelenlegi elnöke, Herbert Kickl és két volt pártelnök, az egykori alkancellár, Heinz-Christian Strache, valamint az elnöki székben őt váltó Norbert Hofer, korábbi közlekedési miniszter ellen. Azzal gyanúsítják őket, hogy sajátos hirdetési ügyletet kötöttek Wolfgang Fellner médiavállalkozóval, aki ellen ugyancsak folyik a vizsgálat, mégpedig vesztegetés, vesztegethetőség, továbbá hűtlen kezelés gyanújával.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Fontos üzenetet kapott a magyar kormány a hitelminősítőtől

Fontos üzenetet kapott a magyar kormány a hitelminősítőtől

Magyarországnak hiteles költségvetési menetrendre van szüksége a jelenleg érvényben lévő adósbesorolásának alátámasztásához - nyilatkozta a Reuters hírügynökségnek Gabriel Forss, az S&P Global Ratings elemzője. A hitelminősítő szerint a kormány által nemrég meghirdetett költségvetési csomag azt támasztja alá, hogy a kabinet komolyan veszi a fiskális helyzet megoldását és alapforgatókönyvükben azzal számolnak, hogy 2024 későbbi szakaszában egy hiteles konszolidációs csomagot jelent be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×