eur:
389.14
usd:
361.07
bux:
68083.63
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Így kármentesítik a vörösiszappal elöntött külterületeket

Még a héten megkezdődik a vörösiszappal elöntött külterületek, vagyis a szántóföldek, a legelők, az erdők és a halastavak kármentesítése - tájékoztatta az InfoRádiót a Vidékfejlesztési Minisztérium miniszteri megbízottja. Szabó Csaba közölte: a takarítás a Mal Zrt. feladata lenne, de a cég nem ismeri el a felelősségét. A termőföldeken valószínűleg energianövényeket vetnek el, de élelmiszert még jó néhány évig nem állítanak elő ott - tette hozzá a szakember.

Mezőgazdasági művelésre alkalmas a vörösiszappal elöntött terület, élelmiszernövényeket azonban még jó ideig nem termesztenek ott. Energianövényekkel vetik majd be a földeket, és felmerült az is, hogy kutatóbázist hoznak létre a gazdálkodás technológiájának fejlesztésére - mondta az InfoRádiónak a Vidékfejlesztési Minisztérium miniszteri

megbízottja.

Szabó Csaba hozzátette: hamarosan bejárást tartanak a szennyezett területek megtisztítására szerződött Mecsekért Környezetvédelmi Zrt. munkatársainak, a tudományos tanács képviselőjének és a halastó kármentesítésével megbízott szakembernek a részvételével, majd megkezdik a vörösiszap visszahordását a Magyar Alumíniumtermelő és Kereskedelmi Zrt. tározójába.

A miniszteri megbízott hangsúlyozta: a kármentesítés egyébként a Mal Zrt. feladata lenne, ám annak vezetése egyelőre a károkozás tényét sem ismerte el. A munkálatok megkezdését viszont nem lehet tovább halasztani, így az elszámolás majd menet közben történik meg.

A vörösiszapot a leginkább szennyezett területekről kezdik először összeszedni, azt azonban, hogy meddig tart majd a kármentesítés, Szabó Csaba még megbecsülni sem tudta. Hozzátette azonban, hogy a munkálatok finanszírozásával nem lesz probléma, ahhoz a pénzt a katasztrófavédelem felülről nyitott alapjából hívják le.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közben megállapodást írt alá az energiaipari cégekkel annak érdekében, hogy a lakosság áramellátása rendkívüli helyzetek után mielőbb biztosított legyen - mondta el az inforádiónak Töttő Györgyi, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

Hanganyag: Herczeg Zsolt, , Nagy Tamás, Farkas Dávid

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×