eur:
399.97
usd:
364.93
bux:
74186.25
2024. október 9. szerda Dénes

Vitára alkalmasnak találták a jövő évi költségvetés tervezetét - a nap hírei

Általános vitára alkalmasnak találta a jövő évi büdzséről szóló törvényjavaslatot az Országgyűlés költségvetési bizottsága. Megkerülhetetlennek tartja Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök büntetőjogi felelősségét a sukorói beruházás ügyében az új elszámoltatási kormánybiztos - a nap legfontosabb híreinek összefoglalója.

Vitázhatnak a büdzsé-tervezetről

Általános vitára alkalmasnak találta a jövő évi büdzséről szóló törvényjavaslatot az Országgyűlés költségvetési bizottsága. A Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára bejelentette: a jövő évi költségvetést megalapozó, úgynevezett salátatörvényt pénteken nyújtja be a parlamentnek a kormány. Banai Péter a testület ülésén arról beszélt, hogy a büdzsé a gyorsuló gazdasági növekedés mellett a beruházások jelentős emelkedésével, a háztartások bővülő fogyasztásával és a versenyképesség növekedésével számol. Kopits György, a Költségvetési Tanács elnöke és Karvalits Ferenc, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke úgy vélte: a középtávú kitekintés alapján a felvázolt pálya nem tartható.

Elfogadták Lázár javaslatait

Jóváhagyta az Országgyűlés a 98 százalékos különadóra és az Alkotmánybíróság hatáskörére vonatkozó előterjesztéshez érkezett módosító javaslatokat. Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője azután nyújtotta be három javaslatát, hogy az Alkotmánybíróság megsemmisítette a 98 százalékos különadóról szóló jogszabályt. A parlament most az ezek finomításáról rendelkező módosításokról döntött, amelynek értelmében például a különadónál egyes esetekben emelkedik az összeghatár, az alkotmánybíróság hatásköreit pedig nem kötik a népszavazási tilalmakhoz. Az előterjesztésekről kedden dönthet az Országgyűlés.

Újratárgyalják a válságadót 2012-ben

Megszűnik a válságadó 2012 után, de a kormány az érintett ágazatok szereplőivel tárgyalásokat kezd majd egy új szabályozásról - közölte a miniszterelnök szóvivője. Szijjártó Péter hozzátette: elképzeléseik szerint a jelenlegi válságadókból befolyó bevételnek körülbelül a felét szednék be 2012 után. Korábban az Index számolt be arról, hogy mégsem szűnnének meg két év múlva a válságadók.

Fontos hazai vállalkozások

A magyar tulajdonban álló vállalkozások fontosságára hívta fel a figyelmet a Coop Üzletlánc megalapításának 15. évfordulójára szervezett ünnepségen a miniszterelnök. Orbán Viktor hangsúlyozta: a nemzetközi versenyben csak akkor tud az ország részt venni, ha rendelkezik megfelelő tőkével. Hozzátette: a tisztességes, hazai vállalkozások olyan alapot jelentenek, amelyekre fel lehet építeni a megújuló és talpra álló magyar gazdaságot. --Demján Sándor, a Vállalkozók Országos Szövetségének ügyvezető elnöke arról beszélt, hogy a kormánynak a termeléstől a feldolgozáson át az értékesítésig támogatnia kell a cégeket, és olyan termelési rendszert kell létrehozni, ahol a magyar termék árban és minőségben egyaránt versenyképes.

Ellenvélemény a BKV felfüggesztéséről

A Fővárosi Közgyűlés szocialista frakciójának vezetője szerint a kormány hibája miatt függesztette fel a BKV működési engedélyét a Nemzeti Közlekedési Hatóság. Horváth Csaba azt mondta: ha a kabinet kifizette volna a BKV-nak járó, szerződésben előírt támogatást, akkor nem lenne bizonytalan anyagi helyzetben a fővárosi cég. A szocialista politikus azt kérte, hogy hozzák nyilvánosságra a hatóság határozatát, a főpolgármester pedig tájékoztassa a főváros lakóit. --Tarlós István kedden közleményben tudatta, hogy a Nemzeti Közlekedési Hatóság felfüggesztette a BKV működési engedélyét a cég pénzügyi helyzetének bizonytalanságára hivatkozva, és féléves ideiglenes engedélyt adott ki.

Gyurcsány megkerülhetetlen

Megkerülhetetlennek tartja Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök büntetőjogi felelősségét a sukorói beruházás ügyében az új elszámoltatási kormánybiztos. Budai Gyula úgy vélte, hogy két másik kaszinóberuházás és a 2006. őszi fővárosi események ügye is felveti a volt kormányfő felelősségét. Hozzátette: a Gyurcsány Ferenc mentelmi jogának felfüggesztésére irányuló indítvány négy hete a Legfőbb Ügyészségen van, ezért nem érti, miért nem nyilatkoznak erről.

Rangos elismerés, magyar matematikusnak

Japánban Lovász László magyar matematikus vehette át munkásságáért a világ egyik legjelentősebb tudományos elismeréseként számon tartott Kiotó-díjat. A díjat alapító japán technológiai vállalat szerint Lovász László kiemelkedő mértékben járult hozzá a matematikai tudományokhoz, kutatásaival kapcsolatot teremtett a különböző matematikai területek között. Lovász László szakterülete elsősorban a kombinatorika, a gráfelmélet és a számítógép-tudomány.

Itthon a három Munkácsy

Megérkezett Budapestre Munkácsy Mihály Krisztus-trilógiája, amelyet a Magyar Nemzeti Galéria november 23-án nyíló kiállításán először láthat majd együtt a főváros közönsége. Az Ecce homo, a Krisztus Pilátus előtt és a Golgota április 30-áig látható Budapesten, a Magyar Nemzeti Galériában.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor az Európai Parlamentben: azért jöttem, hogy ébresztőt fújjak

Orbán Viktor az Európai Parlamentben: azért jöttem, hogy ébresztőt fújjak

Kedden két órán át állta az újságírói kérdések özönét Orbán Viktor miniszterelnök, szerdán pedig az Európai Parlament plenáris vitájának részeként mutatja be Magyarország mint az EU soros elnöke féléves elnöki programját a strasbourgi EP-ülésteremben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Orbán Viktor ébresztőt fújna Európának, von der Leyen kőkeményen kritizálta a magyar kormányt

Orbán Viktor ébresztőt fújna Európának, von der Leyen kőkeményen kritizálta a magyar kormányt

Orbán Viktor miniszterelnök a magyar EU-elnökség programbeszédében a versenyképesség növelését, a szabályozások egyszerűsítését és a tagállamok közötti együttműködés erősítését hangsúlyozta az Európai Parlament előtt. Kijelentette, hogy a magyar elnökség novemberben új versenyképességi paktumot mutat be, és kiemelte, hogy az EU ipari kapacitásainak megtartása, a magas energiaárak kezelése és a zöld átállás megalapozása kulcsfontosságú. A migrációval kapcsolatban a miniszterelnök a schengeni rendszer összeomlásától óvott, és az unió határain kívül kialakítandó menekültügyi hotspotokat javasolta. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke erősen kritizálta a magyar miniszterelnök kijelentéseit és a kormány intézkedéseit, álszentséggel vádolva a kabinetet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×