eur:
399.97
usd:
364.93
bux:
74186.25
2024. október 9. szerda Dénes

Horváth Csaba szerint a kormány hibája a BKV működési engedélyének felfüggesztése

A Fővárosi Közgyűlés szocialista frakciójának vezetője szerint a kormány hibája miatt függesztette fel a BKV működési engedélyét a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH). Horváth Csaba közölte: ha a kormány kifizetné a BKV-nak járó, még az előző kormány által szerződésben vállalt támogatást, akkor nem lenne bizonytalan anyagi helyzetben a fővárosi cég.

Tarlós István (Fidesz-KDNP) főpolgármester kedden közleményben tudatta, hogy az NKH felfüggesztette a BKV működési engedélyét a cég pénzügyi helyzetének bizonytalanságára hivatkozva, és féléves ideiglenes engedélyt adott ki. A tájékoztatás szerint ez idő alatt kell stabilizálni a BKV pénzügyi állapotát. (A BKV saját kimutatása szerint a belső eladósodottsága 720 milliárd forint, ekkora egyösszegű fejlesztést kellene a cégben végrehajtani ahhoz, hogy a műszaki színvonalat optimális szintre hozzák.)

Horváth Csaba szerdai sajtótájékoztatóján közölte: tény, hogy a kormány csaknem négy hónapja nem utalja át a fővárosi cégnek járó 7,5 milliárd forintot, és ezzel megszegi a szerződést. Hozzátette, hogy közben esedékessé vált egy újabb öt milliárd forintos hitelgarancia is, amelyre szintén a szerződés ad kellő felhatalmazást.

A szocialista politikus azt mondta, hogy a Bajnai-kormány és a főváros közötti szerződés betartása "egy üzemi szintű, nullszaldós vállalati működést" tenne lehetővé, és az egyben a "fővárosiakat érintő közösségi közlekedés működési garanciája". Mint fogalmazott, ez garantálja azt, hogy minden nap ki tudnak állni a buszok és a villamosok, és a BKV az előírt menetrend szerint el tudja látni feladatát.

Az MSZP fővárosi frakcióvezetője a médián keresztül több kérdést is intézett a kormányhoz. Horváth Csaba egyebek mellett azt kérdezte, hogy az NKH elsőként miért a BKV ellen alkalmazza ezt a szankciót, amikor szerinte ez a fellépés más társaságokkal - például a MÁV-val - szemben sokkal indokoltabb lenne.

Kérte, hogy hozzák nyilvánosságra az NKH határozatát, és a "rendkívüli helyzetben" a főpolgármester teljesítse a fővárosiak tájékoztatására vonatkozó kötelezettségét. Horváth Csaba szerint "minden létező információt" meg kellene tudniuk arról, milyen konkrét elképzelésekkel kívánják garantálni a fővárosiaknak a közösségi közlekedéshez való hozzáférést.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor az Európai Parlamentben: azért jöttem, hogy ébresztőt fújjak

Orbán Viktor az Európai Parlamentben: azért jöttem, hogy ébresztőt fújjak

Kedden két órán át állta az újságírói kérdések özönét Orbán Viktor miniszterelnök, szerdán pedig az Európai Parlament plenáris vitájának részeként mutatja be Magyarország mint az EU soros elnöke féléves elnöki programját a strasbourgi EP-ülésteremben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Orbán Viktor ébresztőt fújna Európának, von der Leyen kőkeményen kritizálta a magyar kormányt

Orbán Viktor ébresztőt fújna Európának, von der Leyen kőkeményen kritizálta a magyar kormányt

Orbán Viktor miniszterelnök a magyar EU-elnökség programbeszédében a versenyképesség növelését, a szabályozások egyszerűsítését és a tagállamok közötti együttműködés erősítését hangsúlyozta az Európai Parlament előtt. Kijelentette, hogy a magyar elnökség novemberben új versenyképességi paktumot mutat be, és kiemelte, hogy az EU ipari kapacitásainak megtartása, a magas energiaárak kezelése és a zöld átállás megalapozása kulcsfontosságú. A migrációval kapcsolatban a miniszterelnök a schengeni rendszer összeomlásától óvott, és az unió határain kívül kialakítandó menekültügyi hotspotokat javasolta. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke erősen kritizálta a magyar miniszterelnök kijelentéseit és a kormány intézkedéseit, álszentséggel vádolva a kabinetet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×