eur:
386.69
usd:
358.59
bux:
69320.26
2024. május 14. kedd Bonifác

Jerzy Buzek: a magyarok a szabadságot választották Európa minden polgára nevében

A magyarok 1956-ban a szabadságot választották Európa minden polgára nevében - mondta az Európai Parlament elnöke szombaton a sajtónak, miután a Parlamentben találkozott Kövér László házelnökkel.

"A magyarok 1956-ban a szabadságot választották, Európa minden polgára (...), értékeink, hitünk nevében" - mondta Jerzy Buzek, és felidézte: lengyelek ezrei akartak segíteni a magyaroknak, "úgy tekintettünk önökre, mint legfontosabb barátainkra Európában". Elmondta, hogy a magyar forradalom előtt négy hónappal, 1956 júniusában Lengyelországban a kommunizmus ellen nagy megmozdulás történt, amelyet a magyarok támogattak.

Buzek egy napra érkezett Budapestre; mint Kövér Lászlóval közösen tartott sajtótájékoztatóján elmondta, látogatásának legfőbb célja az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulójának megünneplése.

Az Európai Parlament elnöke tájékozódó eszmecserét folytatott Kövér Lászlóval a 2011 első felében esedékes soros magyar EU-elnökséggel kapcsolatos felkészülésről.

Kifejtette: nagyon fontos Magyarország és az egész Európai Unió számára a magyar elnökség, amely alatt olyan lényeges kérdések lesznek napirenden, mint a gazdasági kormányzás, a vízgazdálkodás, az energiakérdés, továbbá a keleti partnerség programja, az EU-bővítés, a schengeni övezet kiterjesztése, valamint az EU következő költségvetési időszakának előkészítése.

Kövér László a Parlamentben folytatott tárgyalások végén 1956-os Emlékérmet nyújtott át a vendégnek, aki az Országgyűlés vendégkönyvébe írt üzenetében minden magyart köszöntött az 56-os forradalom 54. évfordulója alkalmából.

Az Országgyűlés elnöke "az egymáshoz ezer szállal kötődő magyar-lengyel történelemben jelképes eseménynek" nevezte, hogy Buzeket, "a demokrácia lengyel harcosát" mint az Európai Parlament elnökét köszönthette a magyar nemzeti ünnepen az Országgyűlés épületében.

Kövér László - mint arról a sajtó előtt beszámolt - tájékoztatta Buzeket az Országgyűlésben rendezett szerdai EU-elnökségi vitanapról, és elmondta neki: a parlamenti pártok nagy egyetértéssel támogatják a magyar kormány tervezett EU-elnökségi programját. A házelnök a magyar elnökség által kiemelten kezelendő témák közül a szombati eszmecserén külön hangsúlyt helyezett az EU-bővítésre, és azon belül is a horvát csatlakozási tárgyalások remélt lezárására.

Az Európai Parlament elnökét fogadja Schmitt Pál köztársasági elnök, tárgyalásokat folytat Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettessel, majd délután beszédet mond a Kossuth téren az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére rendezendő tömeggyűlésen.

Címlapról ajánljuk

Kaiser Ferenc: hosszú háborút jelez az orosz védelmi miniszter lecserélése

Andrej Belouszov eddigi volt első miniszterelnök-helyettest javasolta az orosz védelmi tárca élére Vlagyimir Putyin elnök. Az InfoRádiónak nyilatkozó biztonság- és védelempolitikai szakértő szerint elfogyott a levegő Szergej Sojgu körül, az új miniszter személye pedig azt jelzi, hogy Oroszország hosszú háborúra készül.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.14. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×