eur:
388.92
usd:
363.44
bux:
68130.83
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Délután is taníttatná a diákokat a Gimnáziumok Országos Szövetsége

A kötelező tananyag csökkentését várja az új közoktatási törvénytől a Gimnáziumok Országos Szövetsége. A többletfeladatok elvégzéséhez azonban plusz állami támogatásra is szükség van - mondta az InfoRádiónak Szebeni Tas, a szervezet elnöke. A szövetség álláspontja szerint emellett több fizetett iskolai időt kell adni a tanároknak, amikor nem feltétlenül tanóra keretében, akár délután is, de foglalkozhatnak a tanulók nevelésével, képességfejlesztésével.

A kötelező tananyag csökkentése csak a tantervi rendszer újragondolása után lehetséges - jelentette ki a Gimnáziumok Országos Szövetségének elnöke.

Szebeni Tas felhívta a figyelmet arra, hogy ma még több olyan tantárgy van, mint például az egészségnevelés, vagy a fogyasztóvédelem, amelyek nem kerültek be a rendszerbe. Kérdéses, hol lesz az ilyen tárgyak helye, ezt mindenképpen át kellene gondolni - figyelmeztetett a szakember.

Az elnök szerint bizonyos tantárgyi körökben csak központilag lehet óraszámot csökkenteni.

A szövetség a diákok választható óraszámának tízszázalékos növelését kéri a törvényalkotóktól. Szebeni Tas elmondta, hogy a most érvényes jogszabály két dologban változtatta meg az iskolákra öt-tíz évvel ezelőtt jellemző feltételeket: először a tanulók túlterhelésére hivatkozva maximalizálták azt a tanórakeretet, amit egy diák az iskolában hetente kötelezően kaphat. Ezután, hosszas tárgyalások eredményeképpen engedélyeztek hozzá egy minimális választható plusz keretet. Ráadásul növelték a tanárok kötelező óraszámát is - emlékezetett Szebeni Tas.

Ez az eljárásrendszer a matematikát, az irodalmat és talán a történelmet érintette pozitívan, viszont a természettudományos, illetve a készségtárgyak hátrányba kerültek - jegyezte meg.

A GOSZ javasolja, hogy a készségfejlesztéshez nélkülözhetetlen területek kapjanak teret, ha másképp nem, akkor választható formában. A szövetség álláspontja szerint több fizetett iskolai időt kell adni a tanároknak, amikor nem feltétlenül tanórai keretben, akár délután is, de foglalkozhassanak a tanulók nevelésével, képességfejlesztésével - hangsúlyozta a szakember.

Hanganyag: Szabó Fruzsina

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×