eur:
401.88
usd:
365.83
bux:
0
2024. október 8. kedd Koppány

Átadták az állami elismeréseket az 1956-os forradalom évfordulója alkalmából - a nap hírei

Benyújtották a nyugdíjpénztár-választásról szóló javaslatot az Országgyűlésnek; az MSZP népszavazást kezdeményez az ügyben. Összesen 12,5 milliárd forint támogatást ad a kormány a BKV-nak még novemberben. A nap legfontosabb hírei.

Minden állami díj a nemzet csöndes hódolata az örök értékek előtt, a szépség, az eredményesség, a tisztesség előtt - mondta köztársasági elnök a Parlamentben az állami kitüntetések átadása előtt. Schmitt Pál úgy fogalmazott: az emberi tevékenység - legyen az bármiféle - nemcsak mennyiségében, sikerességében, hanem erkölcsi minőségében is megítéltetik. Az 1956-os forradalom és szabadságharc 54. évfordulója alkalmából - Orbán Viktor miniszterelnök előterjesztésére - az államfő a Magyar Köztársasági Érdemrend Nagykeresztje kitüntetést adományozta Gyarmati Dezső háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázónak, a Nemzet Sportolójának, és Jakubinyi György Miklósnak, a Gyulafehérvári Főegyházmegye érsekének. A Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje a csillaggal elismerést Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója, Knoll József farmakológus, Kukorelli István volt alkotmánybíró, Roska Tamás villamosmérnök és Tímár Sándor koreográfus vehette át. A Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjét 25-en kapták meg. Korábban átadták a Nagy Imre Érdemrendeket is. --- A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem épülete előtt álló '56-os emlékműnél főhajtással és koszorúzással emlékeztek meg a forradalom áldozatairól. Az ünnepi fáklyás menet mintegy ezer résztvevője innen vonult át a Bem térre, az egykori forradalmi események másik emblematikus helyszínére. A korábbi évek hagyományainak megfelelően az este ismét fellobbantották a forradalom lángját a Parlament előtti 1956-os emlékműnél.

A kormány legalább 4 és fél százalékos minimálbér-emelést fog javasolni 2011-re az Országos Érdekegyeztető Tanácsnak - mondta a nemzetgazdasági miniszter. Matolcsy György az OÉT plenáris ülésén hozzátette: az inflációt is figyelembe véve ennél nagyobb emelésre is szükség lehet. A miniszter az ülésen azt is közölte, hogy a kormány szerdán tárgyal a 2011. évi költségvetésről, ezután lehet egyeztetni a közszféra létszámának alakulásáról.

Benyújtotta a nyugdíjpénztár-választás szabadságáról szóló törvényjavaslatot az Országgyűlésnek Selmeczi Gabriella nyugdíjvédelmi miniszterelnöki megbízott. Szijjártó Péter, a kormányfő szóvivője úgy fogalmazott: a tervezet visszaadja az embereknek a nyugdíjpénztár-választás szabadságát. Hozzátette: ezt a jogot még népszavazással sem lehet elvenni az emberektől. Korábban az MSZP bejelentette: népszavazást kezdeményez a magán-nyugdíjpénztári tagdíjátutalás felfüggesztése miatt. Mesterházy Attila pártelnök közölte: céljuk, hogy a magán-nyugdíjpénztári kifizetéseket még átmenetileg se vonhassa el az állam.

Gyors, határozott megoldást ígért a Malév ügyében a nemzeti fejlesztési miniszter. Fellegi Tamás azt mondta: a héten előremutató szakmai tárgyalások voltak egy lehetséges nem orosz, szakmai befektetővel, de részleteket nem közölt. Annyit árult el, hogy az új szakmai partner biztosítaná az átfogó stratégiát a légitársaságnak, emellett rendelkezik megfelelő anyagi forrásokkal.

Összesen 12,5 milliárd forint támogatást ad két részletben a kormány a BKV-nak még novemberben. Erről Orbán Viktor miniszterelnök és Tarlós István főpolgármester állapodott meg. Szűcs Somlyó Mária, a Fővárosi Önkormányzat kommunikációs igazgatója közölte: a BKV helyzetéről a jövő héten folytatják az egyeztetést, de a céget mindenképpen átszervezik.

Zár alá vette a bíróság Bakonyi Zoltánnak, a Magyar Alumínium Zrt. vezetőjének ingatlanvagyonát és a cégben lévő üzletrészét. Meződi János, a Veszprém Megyei Bíróság elnökhelyettese közölte: ugyancsak zár alá vették a timföldgyár környezetvédelmi és laborfelelősének ingatlanvagyonát. Bakonyi Zoltánt halálos tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel gyanúsítják a vörösiszap-katasztrófa ügyében.

Országos népi kezdeményezést indít az MSZP Demokratikus Koalíció platformja annak érdekében, hogy az Országgyűlés bocsássa népszavazásra az új alkotmányt - jelentette be Gyurcsány Ferenc, a tömörülés vezetője. A volt pártelnök-miniszterelnök a platform alakuló rendezvényén azt mondta: nem ismerik el a Fidesz jogát arra, hogy az emberek megkérdezése nélkül készítsen új alkotmányt.

Azonnali hatállyal visszavonták a Magyar Állami Operaház főigazgatója, Vass Lajos vezetői megbízatását. Az érintett azt mondta: a nemzeti erőforrás miniszter Szabó Attila gazdasági igazgatói megbízatását is visszavonta.

A készlet erejéig mindenki számára ingyenes a H1N1 elleni védőoltás. Molnár Zsuzsanna, az Országos Epidemiológiai Központ járványügyi osztályának főorvosa az InfoRádióban elmondta: a vírus ellen védelmet nyújtó vakcinából 1 millió 200 ezer áll rendelkezésre.

Washingtonban benyújtották a magyar állammal, a MÁV-al és a Rail Cargo Hungariával szembeni kártérítési keresetüket a Holokauszt-túlélők és hozzátartozóik. Indoklásuk szerint a második világháború idején - együttműködve a nácikkal - a magyar állam, illetve a két vasúti társaság elkobozta a zsidók vagyonát, valamint gettókba és a megszállt Lengyelország és Ukrajna területén létesített koncentrációs táborokba szállította őket, ahol százezrek pusztultak el. A felperesek kárösszeget még nem neveztek meg.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.08. kedd, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
Megszólalt a kormány a Nők40-ről

Megszólalt a kormány a Nők40-ről

Az OECD átfogó nyugdíjreform-csomagot írt Magyarország számára, összhangban a helyreállítási EU-források egyik céljával, ám a kormányzat úgy nyilatkozott, hogy nem terveznek reformot. Az elmúlt napokban célkeresztbe került, hogy ha már nem lesz átfogó reform, legalább a Nők40-en változtasson a kormány - amely egyébként része az OECD anyagának is -, most azonban az is kiderült, hogy ezen a téren sem lesz módosítás.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×