eur:
401.97
usd:
366.25
bux:
74032.43
2024. október 8. kedd Koppány

Fideszes politikus nem vállalja az alpolgármesterséget Esztergomban

Nem működik együtt Esztergomban a Fidesz-frakció a megválasztott független polgármesterrel. A képviselő-testületben a kormánypártnak van többsége, a frakció mégis szocialista alpolgármestert javasolt. Később kiderült, hogy a polgármester hatásköreit is elvonnák.

Nem választottak alpolgármestert az esztergomi képviselő-testület alakuló ülésén, a Fidesz-frakcióból ugyanis senki nem hajlandó elvállalni az alpolgármesteri tisztséget.

Tétényi Éva polgármester viszont továbbra is fenntartja azt a véleményét, hogy a választópolgárok akaratát figyelembe véve Esztergom elsősorban egy fideszes vagy egy KDNP-s jelölttel lenne megelégedve, ezért tovább szeretné folytatni a tárgyalásokat.

Esztergom volt polgármestere, a fideszes Meggyes Tamás talán az önkormányzati választás legnagyobb vesztese. A Fidesz képviselői ugyanis az összes egyéni választókerületben nyertek, így az egyikben Meggyes Tamás is, polgármesterként a volt városvezető mégis kikapott az ellene függetlenként induló - de több mint 64 százalékot szerző - Tetényi Évától. A képviselő-testületben jelenleg a független polgármester mellett tíz fideszes képviselő és - kompenzációs listáról - az LMP, a Vállalkozók Pártja, az MSZP és a Jobbik részéről egy-egy fő foglal helyet.

Meggyes Tamás az InfoRádió kérdésére tagadta, hogy frakciójából sértődött dacból ne vállalná senki az alpolgármesteri posztot. "Azt gondolom, ugyanez történt Szegeden is, az ottani fideszes többség nem akarta akadályozni a polgármester munkáját, mint ahogy mi is segíteni szeretnénk azt segíteni, de nem a személyes részvételünkkel, hiszen több ponton mást gondolunk a városról" - jelentette ki.

A Fidesz helyi elnöke, Steindl Balázs elmondta: ők a képviselőtestület szocialista tagját javasolják a tisztségre, mivel az MSZP, LMP és a Jobbik támogatta Tétényi Évát, Nyíri Attila pedig, mint fogalmazott, tapasztalt képviselő.

Arra a kérdésre, hogy miért nem saját frakciójukból jelöltek valakit, Steindl Balázs úgy fogalmazott: fél év múlva, ha már több fontos kérdésben is tárgyaltak és együtt tudtak működni a polgármester-asszonnyal, készek beszélni egy fideszes alpolgármester jelöléséről is. Meggyes Tamás kérdésünkre elárulta, ha fel is kérnék, biztosan nem vállalná a posztot, hiszen a választók egyértelműen döntöttek október 3-án.

Tétényi Éva korábban azt nyilatkozta: elképzelhető, hogy a fideszes képviselők azt szeretnék elérni, hogy a helyi képviselő-testületet fél év múlva az Alkotmánybíróság javaslatára feloszlassa a Parlament. Erre Steindl Balázs azt mondta, szerinte egyik félnek sem érdeke az új választás kiírása, ők nem ellehetetleníteni, hanem segíteni szeretnék a polgármester-asszony munkáját.

A képviselő-testület egyébként alpolgármester nélkül is határozatképes és az önkormányzat is működhet így.

Ám a távirati irodához került dokumentumok alapján az esztergomi Fidesz visszavonná a polgármesterre átruházott valamennyi feladat- és hatáskört, továbbá a város költségén autót biztosítana a volt fideszes polgármesternek, aki irodáját is megtarthatná országgyűlési képviselői munkájához. A frakció csütörtökre rendkívüli ülés összehívását kérte az ügyben, amelyet a polgármester-asszony meg is tesz, hiszen kötelessége, az eljárást azonban nem kommentálta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
MÁV-vezérigazgató a késésekről: rendkívül bosszantó, itt az ideje a felújításoknak

MÁV-vezérigazgató a késésekről: rendkívül bosszantó, itt az ideje a felújításoknak

A tervek szerint jövőre megkezdődnek azok a vasúti pályafelújítások, melyek eredményeként a jövőben kevesebb késéssel közlekedhetnek a vonatok – mondta az InfoRádióban a MÁV-csoport vezérigazgatója. Hegyi Zsolt hozzátette: idén nyáron a balatoni vonalon is voltak komolyabb fennakadások, ezeken menetrendi átszervezéssel változtatna a vasúttársaság a 2025-ös főszezonban.

Karácsony Gergely: az én felelősségem az, hogy a város működését garantáljam

A főpolgármester várospolitikát fog képviselni, a frakciók pedig, úgy tűnik, hogy pártpolitikát akarnak képviselni a várospolitika farvizén – mondta Karácsony Gergely az InfoRádió Aréna című műsorában. Budapest főpolgármestere beszélt a közgyűlési többség megszerzésének a lehetőségeiről, a költségvetés nehézségeiről, a kormánnyal való viszonyáról és az autósüldözés folytatásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.08. kedd, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
Esnek a tőzsdék, kilőtt az olaj ára

Esnek a tőzsdék, kilőtt az olaj ára

Múlt pénteken végül sikerült javítaniuk a közel-keleti konfliktus eszkalálódásával terhelt heti teljesítményükön a tőzsdéknek, részben a vártnál jóval erősebb amerikai munkaerőpiaci adatnak köszönhetően. A pozitív momentum úgy tűnt, hogy a hét elején is kitart, hiszen Ázsiában emelkedtek ma a tőzsdék - bár kínai piacok egy része továbbra is zárva tartott -, és Európában is pozitív felütéssel indult a nap, ezt követően elbátortalanodtak a befektetők és oldalazást láttunk Európában, az amerikai tőzsdék pedig egyre nagyobb mínuszban vannak. Eközben a geopoltikai feszültségek fokozódásának köszönhetően nagyot ugrott az olaj ára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×