eur:
385.37
usd:
355.15
bux:
67866.13
2024. május 21. kedd Konstantin

Magyarok magyarokkal fognak küzdeni Szlovákiában

Magyarok magyarokkal fognak megküzdeni a polgármesteri és képviselői mandátumokért számos szlovákiai településen a november végi önkormányzati választásokon.

Az eddig nyilvánosságra került jelöltlistákból kitűnik, hogy a koalíciós magyar-szlovák Híd pártnak 499 polgármesterjelöltje van, míg az ellenzéki Magyar Koalíció Pártjának (MKP) 287. Mindkét párt elsősorban a jórészt magyarok lakta felvidéki településeken van jelen, bár a Híd az ország északi vidékein élő szlovákok megszólítására is törekszik. A Híd képviselőjelöltjeinek száma 2880, míg az MKP-é 2634. Szlovákiában mintegy félezer településen van jelentősebb magyar lakosság.

Dunaszerdahelyen és Révkomáromban, az arányokat tekintve legnépesebb magyar lakossággal rendelkező két felvidéki városban önállóan indul a Híd és az MKP. A rendelkezésre álló adatok szerint Dunaszerdahelyen három, Révkomáromban négy polgármesterjelölt van.

Az Új Szó című pozsonyi napilap értesülése szerint a két pártnak alig van közös jelöltje, a nagyobb települések közül csak Füleken és Ipolyságon nem oszlanak meg a magyar szavazatok. A helyi koalíciók nagyon tarkák, az MKP inkább a jobbközép pártok, a Híd pedig inkább az Irány-Szociáldemokrácia (Smer) jelöltjeit támogatja.

Füleken a visszavonuló Agócs József helyére a szintén Híd-párti Estefán László pályázik, s az MKP helyi alapszervezete a magyar szavazatok egységesítését választva mögé állt. A közös polgármesterjelölt ellenére azonban a képviselőjelöltek listája itt sem közös. Ipolyságon mindkét párt a függetlenként induló Lőwy Jánost támogatja. A helyi szervezetek maguk döntik el, kit támogatnak, a legtöbb városban a Híd és az MKP inkább szemben áll egymással.

A kelet-szlovákiai Bodrogközben öt kisebb településen van MKP-Híd koalíció a polgármester választáson. Ezeken a településeken mindkét párt fontosnak tartja az együttműködést, a pozsonyi központ ebbe nem szólt bele.

"Az MKP és a Híd együttműködése mindenütt növelheti a magyarok esélyeit" - mondta az MTI tudósítójának Grigorij Meseznikov szlovák politológus.

Szlovákiában november 27-én kerül sor az önkormányzati választásokra.

Címlapról ajánljuk

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×