eur:
401.61
usd:
366.27
bux:
73687.15
2024. október 7. hétfő Amália

Ki nyert Pest megye legeldugottabb településén?

Nyolcvan százalék fölötti részvétel mellett 46 vokssal megválasztott polgármester, az urnák elé járulók közel 90 százalékának ikszét megkapó településvezető, egy vagy épp hét versengő ugyanazért a székért, befutott és csalódott hírességek - mindez együtt fellelhető volt az ország legnépesebb régiójában, Pest megyében a különféle összesítések és kiértékelt adatok alapján.

A legek közül a legtöbb voksot besöprő Török József, Ceglédbercel vasárnap megválasztott polgármestere mindenképp említést érdemel, hisz a településvezetői székért versengőkre leadott szavazatok több mint 86 százalékát szerezte meg, és ezzel Pest megyében a képzeletbeli dobogó legfelső fokára állhatott.

A legtöbben Tésán, a legkevesebben Nyársapáton járultak az urnák elé. Az előző községben 84,5, az utóbbiban csak 24,43 százalékos volt a részvétel.

Tésa egy másik régiós rekordot is felállított: itt lehetett a legkevesebb szavazattal elnyerni a polgármesteri széket, Bérci Albertné 46 voksot gyűjtött be. Persze ez nem is annyira kevés, ha figyelembe vesszük, hogy a Kemence közelében, az Ipoly bal partján fekvő faluban egy 2009-es adat szerint mindössze 84 a választópolgárok száma. Az MTI információi szerint a helybéliek bíznak benne, hogy a falusi turizmus megállíthatná Tésa hanyatlását, amelynek egyik oka, hogy a falu autóbusszal épphogy megközelíthető. Munkanapokon csupán két buszjárat indul Vámosmikoláról - oda és vissza -, hétvégén egyáltalán nincsen tömegközlekedés. Így bizonyos szempontból ez a kis település Pest megye legelzártabb helysége.

A térségbeli választási érdekességek között találni azt az információt is, amely szerint a polgármesteri aspiránsok közötti legkisebb szavazati különbséget Inárcson jegyezték fel: Gál Imre László mindössze két vokssal előzte meg elődjét, Laczky Károlyt.

Több mint egy tucat településen egyetlen polgármesterjelölt indult, így nem akadt ellenfele például Hoffmann Pálnak Tökölön, Kőszegi Zoltánnak Dabason, Jóri Lászlónak Pusztavacson. A legtöbben Inárcson és Perőcsényen szálltak ringbe, mindkét helyen heten indultak a polgármesteri címért.

Pest megye legfiatalabb polgármestere az 1981-ben született dunavarsányi Bóna Zoltán, míg a legidősebb a 45 esztendeje Veresegyházat irányító, mégis újrázni tudó 72 éves Pásztor Béla lett.

Az ismert sportolók közül Storcz Botond háromszoros olimpiai, négyszeres világbajnok kajakozó megtarthatta Ürömön képviselői posztját, ám Pető Tibor - többszörös evezős világbajnok - csak a harmadik helyet tudta megszerezni a váci polgármesteri székért folyó küzdelemben.

Mégsem tért vissza a napi politikába G. Nagyné Maczó Ágnes, a Torgyán-féle kisgazdapárt és az Országgyűlés egykori alelnöke, aki független polgármesterjelöltként indult Ürömön, ám a voksolás előtt visszalépett.

Kukorelly Endre József Attila-díjas író-költő (az LMP országgyűlési képviselője) sem lett a budakalászi képviselőtestület tagja, a megszerzett hatvanegy szavazat kevésnek bizonyult. Tőkés István, Tőkés László európai parlamenti képviselő bátyja az új érdi helyhatóságból maradt ki, míg Kaltenbach Jenő volt kisebbségi ombudsman - szintén Érden - a német kisebbségi önkormányzati választáson könyvelhetett el veszteséget: csak 36-an szavaztak rá.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×