eur:
401.47
usd:
366
bux:
73707.74
2024. október 7. hétfő Amália

Felbecsülhetetlen az ökológiai kár az iszapkatasztrófa körzetében

A Dunában szinte biztosan nem okoz problémát az iszapszennyezés, a Marcal érintett szakaszán azonban minden bizonnyal elpusztította a halállományt az ajkai tározóból kiömlött lúgos kémhatású anyag. A szakértők szerint egyelőre felmérni sem lehet, mekkora ökológiai kárt okozott az ajkai tározóból kiszabadult vörösiszap.

Devecsernél a kezdeti 13-ról mára 11,5-ig csökkent a Torna patak vizének pH-értéke, de ez még mindig nagyon magas a normális 8-8,5-hez képest - mondta az InfoRádiónak a Pannon Egyetem Környezettudományi Intézet igazgatója. Padisák Judit hozzátette: egyelőre felmérni sem lehet az ökológiai kár mértékét a vörösiszap-szennyezés által érintett területen.

Az InfoRádió által megkérdezett halbiológus azt mondta: a katasztrófa helyszínének negyven-ötven kilométeres körzetében "teljes a tarolás", nemcsak a halak, de minden más élőlény is elpusztult a vízben az erős lúgos kémhatás miatt.

Azokon a helyeken, ahol a pH-érték a hígulás miatt 9-re csökken, van esély arra, hogy a halak életben maradjanak. Ám ha a patak, folyó fenekét beborítja a táplálékot elpusztító vörösiszap, ezek az állatok egyszerűen éhen halnak - magyarázta Bercsényi Miklós.

Mire a Dunába ér, a szennyező anyag felhígul annyira, hogy ne okozzon gondot - vélekedett a szakértő, aki szerint, mivel a folyóvizek viszonylag hamar regenerálódnak, a katasztrófának a ott egy-két éven belül alig marad nyoma.

Az InfoRádió megkereste a Balatonfelvidéki Nemzeti Parkot is, amelynek szakmai igazgatóhelyettese arról beszélt: természetvédelmi területekben nem esett kár a vörösiszapár "levonulása" nyomán, de a Marcal mentén akadnak a Natura 2000 programban szereplő területek közelében a folyó kilépett a medréből. Ezek a gyepes részek madarak fontos táplálkozóhelyének számítanak, ezért fontos lenne megakadályozni, hogy a víz elöntse őket - tette hozzá Petróczi Imre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×