eur:
401.61
usd:
366.27
bux:
73687.15
2024. október 7. hétfő Amália

Elérte a Rábát a vörösiszapár

Hajnali három óra körül elérte a Rábát a hétfőn elszabadult vörösiszapár - értesült az MTI a védelemben résztvevőktől csütörtökön.

Közlésük szerint mostanra sikerült annyira oldani a szennyezés lúgosságát, hogy annak pH-értéke 10 alá csökkenjen; korábbi közlések szerint ilyen értéknél már elkerülhető, hogy további környezetvédelmi károkat okozzon az anyag.

Dobson Tibor kármentesítési szóvivő korábban az MTI-nek elmondta: a gipsszel történő semlegesítés nyomán fokozatosan csökken a Marcal folyó szennyezettsége, csütörtök hajnalban már 10 körüli pH értéket mutat, így valószínűsíthetően a vörösiszap szennyeződés nem okoz környezetvédelmi kárt a Rábában.

A katasztrófa sújtotta térségben folyamatosan történik a talajvíz és a felszíni vizek monitorozása a szennyezettség meghatározása érdekében, a monitorozott kutak Kolontáron 7.5 pH értéket mutattak - közölte a kármentesítési szóvivő.

A Dunában szinte biztosan nem okoz problémát az iszapszennyezés, a Marcal érintett szakaszán azonban minden bizonnyal elpusztította a halállományt az ajkai tározóból kiömlött lúgos kémhatású anyag. A szakértők szerint egyelőre felmérni sem lehet, mekkora ökológiai kárt okozott az ajkai tározóból kiszabadult vörösiszap.

"Teljes a tarolás"


Az InfoRádió által megkérdezett halbiológus azt mondta: a katasztrófa helyszínének negyven-ötven kilométeres körzetében, nemcsak a halak, de minden más élőlény is elpusztult a vízben az erős lúgos kémhatás miatt. A katasztrófa további hatásairól itt olvashat.

A korábbi ötszázról 280-ra csökkent a kitelepítettek száma a vörösiszappal elöntött területekről - mondta Dobson Tibor kármentesítési szóvivő az InfoRádiónak. A Dobson Tibor által közölt legfrissebb információkat itt találja meg.

Nem látják a végét

Devecser polgármestere az Inforádióban azt mondta: nagyjából a munka harmadán vannak túl, és szeretnék, ha a héten már sikerülne a települkést megtisztítani.

A lakók többsége nem akar visszatérni a házukba, meg lehet érteni őket - tette hozzá Toldi Tamás, aki szerint most nem is a visszaköltözés az elsődleges cél, hanem az, hogy mindent megtisztítsanak. Olyan trauma érte az embereket, amelyet nem lehet feldolgozni, nem látják, mi lesz ennek a vége - mondta a polgármester.

Csütörtök este Devecserben és Kolontáron is lakossági fórumot tartottak a katasztrófa kapcsán, de az iszapömlésért felelős cég, a MAL Zrt. képviselője csak Kolontáron jelent meg.

Devecser polgármestere hangsúlyozta: mostantól minden nap tartanak lakossági fórumot, ahol a lakók megtudhatják, hol tartanak a tisztítási munkálatok. A településvezető szerint így lehetőség nyílik arra is, hogy szakértők válaszoljanak a lakók kérdéseire, és hogy kiszűrjék a médiában és a helyiek között is terjedő fals információkat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×