eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Almásfüzitőnél a Dunát veszélyezteti a vörösiszap

Almásfüzitőn közel ötven éven keresztül, 1997-ig működött timföldgyár. A gyártás közben keletkezett több mint 12 millió tonna vörösiszapot a település közelében, a Duna közvetlen szomszédságában helyezték el. Civilek szerint nem megfelelően.

Kétszáz hektárnyi területen 12 millió tonnánál is több vörösiszap van az Almásfüzitő határában kialakított zagytározókban, amelyek közül egy még ma is fedetlen. A megyei civilek szerint a maró hatású anyag tárolásának körülményei nem megfelelőek.

Az Esztergomi Környezetkultúra Egyesület programfelelőse, Szuhi Attila az InfoRádiónak arról beszélt: az igazi veszélyt az okozza, hogy a tározók közvetlenül a Duna mellett helyezkednek el, a kazetták falát ráadásul több helyen is az ipari melléktermék lerakóját a folyótól elválasztó árvízvédelmi töltés képezi.

Ha a Duna kilép a medréből, a zagytározók szigetként emelkednek ki a vízből. Probléma az is, hogy a kazetták kialakításakor azok aljára nem terítettek agyagréteget, így a bennük tárolt anyagok szennyezhetik a talajvizet is.

Az esztergomi civilek képviselője hozzátette: fontos lenne felmérni a tározók állapotát és megfelelő módon lezárni őket, nehogy a Dunába vagy a talajba jusson az Ajka térségében ökológiai katasztrófát okozott vörösiszap.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×