eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Veszélyhelyzetet hirdet a kormány az ajkai térségre

Veszélyhelyzetet hirdet a kormány az ajkai térségre - jelentette be az InfoRádióban Bakondi György. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője hozzátette: a vörösiszap-áradás három megyében okozhat katasztrófát. Három halálos áldozat van, hat embert pedig továbbra is keresnek.

Veszélyhelyzetet hirdet ki a kormány az ajkai térségre rendkívüli ülésén - mondta az InfoRádiónak az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője. Bakondi György kiemelte: a veszélyhelyzet Veszprém, Vas és Győr-Moson-Sopron megyét érinti, mivel a szennyeződés a patakokba került.

A vörösiszap-áradásnak három halálos áldozata van, hat embert pedig továbbra is keresnek. Az ökológiai katasztrófában 120 ember sérült meg, köztük nyolc-nyolc tűzoltó és rendőr, valamint egy katona, míg kórházba 62 embert vittek - közölte a főigazgató.

Bakondi György hangsúlyozta, hogy jelenleg az elöntött terület mentesítése zajlik, megkezdték az átszakadt gát visszaépítését, míg a patakok mentén a vízbe került fertőzött anyagot semlegesítik. Az MTA elnökének a segítségével egy tudóscsoport is a helyszínre tart, hogy tanácsot adjanak a munkákhoz - tette hozzá.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a két legsúlyosabban érintett településen mintegy ötszáz ember részére készített elő közösségi elhelyezésére, amit az éjszaka 35 ember vette igénybe, a többiek rokonoknál voltak. A mentesítés befejeztével a kitelepítettek visszatérhetnek otthonaikba - közölte.

Megpróbálják megakadályozni, hogy a vörösiszap elérje a Mosoni-Dunát

Megpróbálják megakadályozni a vízügyi szakemberek, hogy a Marcalba ömlött vörösiszap elérje a Mosoni-Dunát - közölte a környezetvédelmi és vízügyi igazgatóság veszprémi szakaszmérnöke. Kovács László elmondta, hogy a Marcal vízébe keveredett szennyezés még nem érte el Mersevátot. A vízügy szakemberei Győrnél felkészültek a szennyezés fogadására, és megpróbálják megakadályozni, hogy az eljusson a Mosoni-Dunába. A szakaszmérnök hozzátette: ahhoz, hogy ez sikerüljön, szerencse is kell.

A Torna patak visszatért medrébe, újabb árhullám nem várható. A mederben jelenleg nagy mennyiségű szennyezett víz folyik. Kovács László elmondta, hogy a kármentesítés részeként, a lúgos kémhatás csökkentésére savasító gipszet öntenek Kolontár belterületén és a település felett a folyóba, mert még mindig nagyon nagy a szennyezés töménysége.

Ilyen mértékű katasztrófára emberemlékezet óta nem volt példa, ezért megbecsülni sem lehet mekkora a kár - közölte a szakmérnök. Hozzátette: most a meder helyreállítása a legfontosabb feladat, mert Kolontáron a víz vasbeton hidat, autókat sodort a Tornába.

A vízbázis biztonságban

A katasztrófa a környező települések vízminőségére negatív hatással nem járt - közölte a Napló című megyei lappal a Bakonykarszt Zrt. vezérigazgatója. Kugler Gyula elmondta, hogy Ajka vízbázisaitól távol, ellenkező áramlási irányban szakadt át a gát, és a Kolontár, Devecser, Somlóvásárhely és Somlójenő települések ivóvízellátását biztosító kutak is biztonságban vannak, vagyis a katasztrófa a térség vízbázisait nem érintette.

A környék minden településén a hálózati ivóvíz kifogástalan minőségű, fogyasztásra alkalmas. A biztonság kedvéért a térség vízellátó hálózatait folyamatosan ellenőrzik - tette hozzá az igazgató, aki beszélt arról is, ha a kármentesítés a megfelelő szakaszba ér, a szolgáltató nekifog a csatorna tisztításának is.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park természetvédelmi őrei a helyszínen mérik fel a természeti károkat - közölte Petróczi Imre igazgató-helyettes.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×