eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta

Hogyan fedezhető fel legbiztosabban a melldaganat?

Norvég kutatók szerint nem olyan hatékony a rutinszerű mammográfiai vizsgálat a melldaganat kiszűrésében, mint azt korábban hinni lehetett. A tanulmányuk szerint az 50-69 év közötti nőknél csak tíz százalékkal csökkentette a tumor miatti halálozási arányt a rendszeres szűrés. Koiss Róbert onkológus-nőgyógyász az InfoRádiónak azt mondta, hogy kétségtelenül vannak hatékonyabb vizsgálatok, de azok költsége aránytalanul magas.

Koiss Róbert úgy gondolja, hogy van jelentősége a rutinszerű mammográfiai szűrésnek is. Az onkológus-nőgyógyásznak, mint mindennapi gyakorló orvosnak az a tapasztalata, hogy az ilyen vizsgálatoknál sok olyan elváltozást fedeznek föl, amely még nem tapintható.

Ezen elváltozásokból kimutatható a rák korai stádiuma, ami viszont a későbbi terápiában játszhat fontos szerepet - fűzte hozzá a szakember.

Az valóban megfontolható, hogy mindenkit el kell-e küldeni a hagyományos szűrővizsgálatra - mondta az onkológus. Hozzátette azonban, hogy nincs olyan módszer, amely ennél hatékonyabb lenne, viszont a költségei nem magasabbak.

Ami érzékenyebben észlelheti a melldaganat lehetőségét, az emlő MR vizsgálata, de ez nagyon drága. Ezért nem is vezették be, mint rutineljárás. Az MR és a mammográfia együtt jelenthet költséghatékony megoldást a szűrésre - szögezte le Koiss Róbert.

A szakember szerint mindenféleképpen a mammográfiát kell elsődleges szűrővizsgálatnak tekinteni, az emlőultrahanggal kombinálva, ha az egyén érdekeit vesszük figyelembe.

Régóta zajlik a vita arról, hogy az emlő rutinszerű tapintása a páciens által tekinthető-e megbízható szűrésnek. Az általános nézet szerint ez a módszer nem megbízható.

Azonban meg kell jegyezni, hogy sok olyan beteg jutott már el a műtéti beavatkozásig, aki önmagánál fedezett fel elváltozást, a havonta elvégzett rutinellenőrzéssel, és így került be a képalkotó diagnosztikára - fejtette ki az onkológus.

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Olyan betegséget terjesztenek már itthon is a szúnyogok, ami ellen nincs védőoltás

Olyan betegséget terjesztenek már itthon is a szúnyogok, ami ellen nincs védőoltás

A tavalyi évhez képest háromszorosára nőtt a nyugat-nílusi lázzal fertőzöttek száma Magyarországon, a 2018-as járvány adatait azonban még messze nem közelíti meg. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ kimutatásai szerint itthon az idén eddig 99-en kapták el a vírust, a legtöbb eset Budapesten, Pest és Hajdú-Bihar vármegyében volt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×