eur:
388.96
usd:
363.6
bux:
68179.86
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Magyarország stratégiai partnere marad a Nemzetközi Valutaalapnak - a nap hírei

Lejárt az ajánlószelvények leadási határideje. Életének 84. évében elhunyt Bánffy György Kossuth-díjas színművész. A nap legfontosabb hírei.

Lejárt az októberi önkormányzati választáson induló jelöltek és listák bejelentésére, valamint az ajánlószelvények gyűjtésére kijelölt határidő. A Jobbik és az LMP főpolgármester-jelöltje pénteken adta le kopogtató céduláit a Fővárosi Választási Bizottság irodájában. Horváth Csabát, a szocialisták jelöltjét 36.500, Tarlós Istvánt, a Fidesz-KDNP főpolgármester jelöltjét pedig 96.620 érvényes ajánlással már nyilvántartásba vette a Fővárosi Választási Bizottság.

Jelentős szervezeti átalakítást, a fővárosi közgyűlés bizottsági struktúrájának módosítását, a közszolgáltató cégekkel kötött és a privatizációs szerződések felülvizsgálatát, valamint a BKV rendbetételét is tervezi a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje. Tarlós István az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: a városháza apparátusa elé politikai helyett szakmai elvárásokat kell állítani, és jelentősen csökkenteni kell az ügyosztályok számát, mert - mint mondta - az 1400 fős létszám túl magas. Szólt arról is, hogy ha megnyeri a választást 4 főpolgármester-helyettessel dolgozik, közülük az első György István lesz. Hangsúlyozta: a 4-es metró befejezését tervezik, de meg kell vizsgálni, hogy mennyi pénz áll rendelkezésre a beruházáshoz, illetve mennyi hiányzik, és szeretnék talpra állítani a BKV-t is.

Több mint 1 millió 400 ezer ajánlószelvényt kapott a Fidesz - jelentette be a párt ügyvezető alelnöke. Kósa Lajos elmondta: céljuk az volt, hogy a cédulák 20 százalékát gyűjtsék össze, ettől azonban elmaradtak, és mintegy 18 százalékot értek el. A politikus tájékoztatása szerint 1357 egyéni polgármesterjelöltjük van; ebből 1150 fideszes vagy Fidesz-KDNP-s színekben indul. A települési, fővárosi és megyei képviselőjelöltjeik száma együttesen 5600.

Az MSZP ámokfutásnak tartja az Orbán-kormány eddigi tevékenységét, a Jobbik radikálisabb változást sürget. A szintén ellenzéki LMP - az ajánlószelvény-gyűjtés hajrája miatt - holnapra ígért véleményt a kabinet első 100 napjáról. Orbán Viktor miniszterelnök jövő kedden értékeli a május 29-e óta eltelt időszakot.

Magyarország stratégiai partnere marad a Nemzetközi Valutaalapnak - közölte a nemzetgazdasági miniszter. Matolcsy György a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének fővárosi rendezvényén azt mondta: a kormány technikai segítséget kér, de újabb kölcsönt nem, mivel Magyarország finanszírozni tudja az államadósságot. A miniszter hangsúlyozta: az idén a pénzügyi stabilizációra koncentrál a kormány, de a következő években jelentős reformokat tervez. Futó Péter, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének elnöke úgy vélte: szükséges és reális a kormány által megfogalmazott 1 millió új munkahely, és minden olyan lépést támogatnak, amely a versenyképességet növeli.

Az idén egymilliárd forintot pótolhat az állam az egyházi közoktatási intézmények kiegészítő normatívájának négymilliárd forintos elmaradásából. Szászfalvi László, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium egyházi, nemzetiségi és civil kapcsolatokért felelős államtitkára azt mondta: a javaslatról őszi ülésszakán szavaz a parlament.

Visszahívták a Volánbusz Zrt. vezérigazgatóját, aki kikerül a cég igazgatóságából is. Pekli Ferenc munkaviszonya pénteki hatállyal szűnt meg. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő indoklása szerint a közlekedési cégnél mielőbbi szemléletváltásra van szükség.

Megkezdődött az őszi apasztó vízeresztés a Balatonból. A Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság délután megnyitotta a siófoki zsilipet, hogy levezesse a többletvizet a tóból. Csonki István igazgató elmondta: a mostani zsilipnyitással a várható őszi-téli csapadék befogadására készítik fel a tavat.

Életének 84. évében elhunyt Bánffy György Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész. A József Attila Színház saját hallottjának tekinti tragikus hirtelenséggel eltávozott doyenjét. Bánffy György 1971 óta volt a József Attila Színház tagja. Sok száz színdarabban, több mint 50 játékfilmben nyújtott emlékezetes alakítást. A magyar nyelv szerelmese volt, színeszek generációit oktatta a szép kiejtésre. Jellegzetes orgánumát minden magyar televíziónéző ismerte, szavalataival számos magyar verset tett ismertté és közkedveltté. Bánffy György temetéséről később intézkednek.

Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×