eur:
391.25
usd:
366.54
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Ötmilliárd forint támogatásra számíthatnak az árvíz miatt otthonukat elveszítő családok - a nap hírei

Családi tragédia történt a Komárom-Esztergom megyei Ácson. Tizenegy ajánlószelvény-tolvajt fogtak el a fővárosban. A nap legfontosabb hírei.

Családi tragédia történt a Komárom-Esztergom megyei Ácson; a helyszínen négy holttestet találtak: egy 9 és egy 10 éves gyermekét, valamint egy férfiét és egy nőét. Az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője az InfoRádiónak elmondta: az elsődleges adatok szerint a férfi követte el a gyilkosságokat, majd önmagával is végzett. Makula György közölte: további információkkal a helyszíni szemle és az esetleges tanúk meghallgatása után tud szolgálni.

A segélyszervezetektől összesen két-, az államtól pedig hárommilliárd forint támogatásra számíthatnak azok, akiknek háza megsemmisült vagy lakhatatlanná vált az árvizek miatt. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője azután beszélt erről, hogy tájékoztatást kapott a karitatív szervezetek vezetőitől a károsultaknak nyújtott eddigi segítségről. Bakondi György, aki miniszteri biztosként irányítja az árvízi újjáépítést, példaértékűnek nevezte a segélyszervezetekkel való együttműködést, és hangsúlyozta: senki nem marad segítség nélkül. Korábban a Kormányzati Kommunikációért Felelős Államtitkárság arról számolt be, hogy eddig több mint 36 milliárd forintot költöttek az árvíz utáni helyreállításra; a kár meghaladja a 200 milliárd forintot.

Munkacsoportot hoz létre a Magyar Energia Hivatal, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és 3 áramszolgáltató az áramellátás biztonságának javításáért. Az együttműködésben a Budapesti Elektromos Művek, az E.ON és az EDF-DÉMÁSZ vesz részt. Az összefogás célja egyebek mellett az információáramlás erősítése és az áramkimaradások utáni helyreállítás gyorsítása.

Jóváhagyta a kormány a Terrorelhárítási Központ szeptember 1-jei létrehozásáról szóló rendeletet. A Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint a szervezet főigazgatóját a belügyminiszter javaslatára a kormányfő nevezi ki. A központ szervezi meg a jövőben a miniszterelnök és a köztársasági elnök védelmét, emellett feladata felderíteni a terrorcselekményeket, az emberrablásokat, valamint felkérésre elfogni a fegyveres bűnözőket.

Júliusban - önkormányzatok nélkül - 36,1 milliárd forint többlettel zárt az államháztartás. Az első 7 havi deficit így 997,5 milliárd forint, az éves előirányzat 114,6 százaléka - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. A múlt év első 7 hónapjában az államháztartási deficit az egész éves előirányzat 88,1 százalékát tette ki. Az államháztartás júliusi mérlegén belül a központi költségvetés 9 milliárd, az elkülönített állami pénzalapok 31,7 milliárd forintos többlettel, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 4,6 milliárd forintos deficittel zártak.

Az első félévben - a fogyasztói árak 5,7 százalékos növekedése mellett - 3,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit a reálkeresetek - mondta a Központi Statisztikai Hivatal vezető főtanácsosa. Molnárfi Erika az InfoRádióban hozzátette: a reálkereset a versenyszférában és a költségvetési szférában egyaránt 3,8 százalékkal nőtt, a nettó bérek pedig egyformán 9,7 százalékkal emelkedtek.

Csaknem 70 bölcsőde fejlesztése valósulhat meg uniós és hazai forrásokból a következő években - mondta a szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. Soltész Miklós közölte: ez több mint 1300 új férőhelyet jelent. A politikus hangsúlyozta ugyanakkor, hogy önmagában a bölcsődei férőhelyek bővítése nem oldja meg a gyermekvállalás problémáit. Szerdán a kormányhoz fordult a bölcsődei, óvodai ellátás helyzete miatt az állampolgári jogok országgyűlési biztosa. Szabó Máté hangsúlyozta: sok szülő azért nem tud munkát vállalni, mert napközben nem tudja kire bízni gyermekét.

Tizenegy ajánlószelvény-tolvajt fogtak el a fővárosban. A Budapesti Rendőr-főkapitányság közölte: a gyanúsítottak a levélszekrényekből loptak el ajánlószelvényeket, hogy eladják azokat. Az elmúlt napokban mintegy 700 postaládát törtek fel Budapesten.

500 ezer forint címletű arany emlékérmét bocsát ki a Magyar Nemzeti Bank augusztus 20-án. Az érme előlapján Szent István király Imre herceghez írt intelmeinek bevezetése olvasható latin nyelven, hátlapján a király és a herceg látható. Az aranypénzt, amelyből 500 darab készíthető Szőllőssy Enikő tervezte.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Záporoznak a fontos adatok - Ütik a tőzsdéket

Záporoznak a fontos adatok - Ütik a tőzsdéket

Európában a Volkswagen kedvezőtlen számait követően az autógyártók vezették az esést, ezt követően pedig az amerikai tőzsdék is egyre nagyobb mínuszban vannak a vártnál kedvezőbb béradatok publikálását követően. A befektetők eközben már a piaczárást követő gyorsjelentésekre is figyelnek a holnapi kamatdöntés előtt: az Amazon, az MAD, és a Supermicro egyaránt a keddi zárást követően teszi közzé legfrissebb számait.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×