eur:
385.48
usd:
355.37
bux:
68052.41
2024. május 21. kedd Konstantin

Új alapokra helyeznék a magyar-szlovák kapcsolatokat - a nap legfontosabb hírei

Felújítja működését az összes magyar-szlovák vegyes bizottság. Egyebek mellett ebben állapodott meg a két ország miniszterelnöke a visegrádi négyek tanácskozása után tartott kétoldalú megbeszélésen.

Szijjártó Péter, a magyar kormányfő szóvivője közölte: Orbán Viktor és Iveta Radicová egyetértettek abban, hogy új fejezetet lehet nyitni a két ország kapcsolatában. A tárgyalások után a szlovák miniszterelnök úgy fogalmazott: máris jobb a szlovák-magyar viszony. Iveta Radicová közölte: a vegyes bizottságok foglalkoznak majd a szlovák-magyar viszonyban feszültséget okozó témákkal; ezekről addig nyilvánosan nem vitatkoznak a két ország politikusai. Előzőleg a visegrádi országok kormányfői egyetértettek abban, hogy szorosabb együttműködést kell kialakítani, mert ezzel hatékonyabban képviselhetik érdekeiket az Európai Unióban. A vendéglátó magyar miniszterelnökhöz hasonlóan a szlovák, a cseh és a lengyel kormányfő is kiemelt feladatként szólt az energiabiztonság megteremtéséről.

Bizottsági igen az alkotmánybíró-jelöltekre

Mind a nyolc alkotmánybíró-jelöltet támogatta az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága. A testület fideszes elnöke azt mondta: a meghallgatás meggyőzte, hogy egyik jelölt esetében sem merülhet fel alkalmassági aggály. Balsai István a fideszes jelölt, Stumpf István alkalmasságát firtató kérdésre válaszolva úgy fogalmazott: az ellenzék nem a jelölt alkalmasságát, hanem a törvényes feltételek hiányát kérte számon, de a jelölt 25 éves szakmai munkásságról számolt be. A jelöltekről csütörtökön szavaz a parlament.

Aggódik az MSZP az OVB-ért

A választások tisztaságát veszélyeztető, jogállamisággal ellentétes lépésnek tartja az Országos Választási Bizottság újraválasztásáról szóló kormányzati javaslatot az MSZP. Simon Gábor szocialista országgyűlési képviselő közleményében úgy véli: a testület lecserélése önmagában is alkotmányos aggályokat vet fel, az ellenzék által javasolt személyek figyelmen kívül hagyásával pedig tovább erősödik a politikai zsákmányszerzés gyanúja.

Cél: az állami bevételek növelése

Az állami bevételek növelését tartja legfontosabb feladatának a Vám- és Pénzügyőrség új vezetője. Béndek József emlékeztetett arra, hogy a költségvetés jelentős bevételektől esik el az adó- és vámbefizetések elkerülése miatt. Az új vezető közölte: az új bűnügyi főigazgató, Sors László kinevezésével a jövőben nagyobb hangsúlyt helyeznek a bűnügyi munkára.

Felmentették az OMSZ vezetőjét

Keddi hatállyal - eddigi munkája elismerése mellett, közös megegyezéssel - felmentette beosztásából Göndöcs Zsigmondot, az Országos Mentőszolgálat főigazgatóját a Nemzeti Erőforrás Minisztérium vezetője - közölte a tárca. A tájékoztatás szerint a poszt betöltésére rövidesen pályázatot írnak ki, ennek elbírálásáig Gorove László általános főigazgató helyettes irányítja az Országos Mentőszolgálat munkáját.

Másodlagos élelmiszervizsgálat

Hatályba lépett a másodlagos élelmiszervizsgálatról szóló jogszabály; a törvény célja, hogy megakadályozza a rossz minőségű élelmiszerek terjesztését és beáramlását a hazai piacokra. A Vidékfejlesztési Minisztérium tájékoztatása alapján az Európa több országában már működő másodlagos élelmiszervizsgálattal - amely minden raktárat, hűtőházat és szállítmányt érint - a termékeket nemcsak az előállítás helyén, hanem a kereskedelmi láncok állomásain is ellenőrzik.

Munkaügyi ellenőrzés a Tescónál

Ellenőrzést kezdett a Tesco áruházlánc budaörsi telephelyén az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség Közép-magyarországi szervezete. Gedeon András szóvivő elmondta: felügyelőséghez érkezett bejelentésekben elsősorban a munka- és pihenőidő betartását, valamint a szabadságok kiadásának gyakorlatát kifogásolták. Kovács Viktória, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese azt mondta: csalás miatt ismeretlen tettes ellen folytatnak eljárást; a szükséges bizonyítékok begyűjtése jelenleg is tart az áruház központjában.

Másodfokú hőségriadó szerdától

Szerdától másodfokú hőségriasztást rendelt el az országos tiszti főorvos - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat. A döntés oka, hogy erősödik a nappali felmelegedés. A napi középhőmérséklet szerdától egyre több helyen 25 fok közelében, vagy a fölött alakul. Közben általános tűzgyújtási tilalmat rendelt el a fővárosban, valamint Fejér és Zala megye erdőiben a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal. Az intézkedés értelmében a kijelölt tűzrakó helyeken, az erdők határától számított 200 méteren belül, valamint a közút- és vasút mentén lévő erdősávokban is tilos tüzet gyújtani.

Címlapról ajánljuk
A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.

Itt a jegybank kamatdöntése

Keddi ülésén 50 bázisponttal, 7,25 százalékra mérsékelte az alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×