eur:
387.7
usd:
357.1
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Folytatja az árvízkárosultak megsegítését a Magyar Ökomenikus Segélyszervezet

Az árvíz sújtotta lakóházakban keletkezett károk felmérése után folytatja az ingatlanok felújítását és az ingóságpótlást a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet.

A segélyezés első szakaszában 18 északkelet-magyarországi és dunántúli településre vittek közel 25 millió forintos értékben a többi között tartós élelmiszereket, tisztító- és fertőtlenítő szereket 10 ezer árvízkárosultnak - számolt be Lehel László, a segélyszervezet igazgatója.

A víz visszavonulásával megkezdték az ingatlanok alapos felmérését. A megrongálódott házaknál a szervezet a kárfelmérések alapján dönti el, hogy építőanyagi támogatásban részesíti a rászorultakat, műszaki szakembereket biztosít vagy a teljes kivitelezési munkát elvégzik. Több mint 500 lakóház felújításában segítenek Sátoraljaújhely, Ócsanálos, Szendrő, Tolcsva, Erdőhorváti és Edelény településeken.

Az ingóságpótló program révén 210 család kapott 100 vagy 200 ezer forintos utalványokat összesen 26 millió forintos értékben, amelyeket építőanyagra, műszaki cikkre vagy lakberendezési tárgyakra költhettek a segélyszervezettel szerződésben álló kis- és középvállalkozói helyi tüzépeken és kereskedésekben - mondta az igazgató, hozzátéve, hogy tapasztalataik szerint a kezdeményezés eredményes volt.

Kitért arra is, hogy Erdélyben jószágok - kakasok és tyúkok - pótlásáról gondoskodnak, 120 magyarlapádi családnak juttatnak egyenként 20 baromfit összesen 1,5 millió forint értékben.

A szervezet eddig 24 millió forintot kapott a 1752-es Nemzeti Segélyvonaltól (NSV), amely az adományokat az öt legnagyobb hazai segélyszervezet között osztja el egyenlően. A szervezet együttműködési megállapodást írt alá a Belügyminisztériummal az árvíz sújtotta területeken végzett jótékonysági munka összehangolására.

A gyűjtés folytatódik, hiszen jövő szerdán Vásáry Tamás és a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar ad segélykoncertet a Városmajori Szabadtéri Színpadon, sőt a Művészetek Völgyében is adományokat gyűjtenek majd az árvízkárosultaknak - sorolta a további jótékonysági programokat Lehel László.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×