eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Matolcsy: nincs veszélyben a magyar gazdaság stabilitása - a nap legfontosabb hírei

Nyitott a tárgyalások felújítására Magyarországgal a Nemzetközi Valutaalap, de erre nem rögzítettek időpontot a kormánnyal. Ezt az IMF budapesti állandó irodájának vezetője mondta a Reuters Insider tévének.

Irina Ivascsenko úgy fogalmazott: ha a magyar kormány visszahívja a delegációt, akkor azonnal jönnek. Előzőleg nemzetgazdasági miniszter egy bécsi nemzetközi sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy nincs veszélyben a magyar gazdaság stabilitása a Nemzetközi Valutaalap és az unió delegációjának távozása miatt. Matolcsy György megismételte: a kabinet elkötelezett az idei, GDP-arányosan 3,8 százalékos hiánycél mellett. A forint gyengüléséről Matolcsy György azt mondta: jelenleg a régióban minden nemzeti fizetőeszköz nehéz helyzetben van.

Heves vita az Országgyűlésben

Heves vita bontakozott ki az Országgyűlés ülésén napirend előtt a Nemzetközi Valutaalappal és az Európai Unióval folytatott tárgyalásokról. A Fidesz frakcióvezetője szerint, ami a forint körül zajlik, az nyomásgyakorlás. Lázár János hangsúlyozta: a kabinetnek van intézkedési terve a bevételek növelésére. Az MSZP a pénzügyi tárgyú törvénycsomag visszavonását javasolta. Mesterházy Attila frakcióvezető szerint a forintárfolyam alakulása érzékenyen érinti a devizahitellel rendelkező másfél millió családot. A jobbikos Hegedűs Tamás úgy vélte: az IMF és az unió célja, hogy nyomást gyakoroljon a kormányra álláspontja feladásáért.

Nem változott az alapkamat

Nem változtatott a jegybanki alapkamat 5,25 százalékos mértékén a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa. A döntés megfelel az elemzői várakozásoknak. Az ülés után kiadott közleményben a monetáris tanács azt közölte: sajnálattal vette tudomásul, hogy elhalasztották a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Unió hitelmegállapodás-felülvizsgálatának lezárását, ugyanakkor megnyugtatónak értékelte, hogy a kormány kinyilvánította elkötelezettségét a költségvetési konszolidáció folytatása mellett.

Csütörtökön szavaznak a képviselők az alkotmánybírókról


Mind a nyolc alkotmánybíró-jelöltről szavaz az Országgyűlés csütörtökön - jelentette be a fideszes Balsai István az Alkotmánybíróság tagjait jelölő eseti bizottság ülése után. A testület elnöke elmondta: az eseti bizottság a pártok által javasolt mind a nyolc személyt jelöltnek tekinti, ezért az alkotmányügyi bizottság kedden mindannyiukat meghallgatja.

Leváltották a Jobbik frakcióvezető-helyettesét

Leváltották a Jobbik frakcióvezető-helyettesi posztjáról Pősze Lajost. A párt elnöke, frakcióvezetője a testület ülése után a politikus Magyar Nemzetben megjelent nyilatkozatával indokolta döntését. Vona Gábor úgy fogalmazott: a lépést figyelmeztetésnek szánták. A Magyar Nemzet hétvégi számában Pősze Lajos úgy nyilatkozott: nem szerencsés az, hogy a párt nevével összefüggésben a legtöbben a Magyar Gárdára vagy Budaházy Györgyre gondolnak.

Csökken az üzemanyagok ára


Három forinttal csökkenti a gázolaj és két forinttal a 95-ös benzin literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán a Mol - értesült piaci forrásokból a Portfolio.hu. Sándor Dávid, a portál elemzője az InfoRádióban azt mondta: ezzel a benzin átlagára 340 forintra, a gázolajé pedig 323 forintra csökken.

Dolgozókat vesz fel a Hankook

Az idén összesen 450 dolgozót vesz fel, és továbbképzi magyar dolgozóit a dél-koreai Hankook Tire. Roy Katalin, a gumigyártó cég magyarországi társaságának kommunikációs menedzsere elmondta: regisztrált munkanélkülieknek kínálnak szakképzést és garantált munkahelyet; a magyarországi gyár megduplázza kapacitását, és 700 szakmunkást vesz fel.

Kovács István jelölteti magát MOB-elnöknek

Jelölteti magát a Magyar Olimpiai Bizottság elnöki tisztségére Kovács István. Az olimpiai bajnok ökölvívó azután beszélt erről, hogy Schmitt Pál vasárnap jelezte: köztársasági elnökké választása miatt nem maradhat a poszton.

Kevesebb szabálytalanság a Balatonnál


Az elmúlt évekhez képest kevesebb szabálytalanságot találtak a balatoni ellenőrzéseknél a fogyasztóvédelem munkatársai. Halas Ernőné, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Dél-Dunántúli Felügyelőségének igazgatója az InfoRádióban elmondta: június 21. óta 400 vendéglátó egységet kerestek fel, és az esetek 15 százalékában észleltek szabálytalanságot.

Tűzgyújtási tilalom a budapesti erdőkben

Tűzgyújtási tilalmat rendelt el a budapesti erdőkben a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Erdészeti Igazgatósága. Lomniczi Gergely, a Pilisi Parkerdő Zrt. szóvivője az InfoRádióban elmondta: tilos tüzet gyújtani a kijelölt tűzrakó helyeken és az erdő határától számított 200 méteres sávban.

Művészetek Völgye: hét település, 1600 program

Hét Balaton-felvidéki településen összesen 1600 programot rendeznek és három ezren lépnek fel július 23-a és augusztus 1-je között a jubileumi, 20. Művészetek Völgye fesztiválon. Márta István igazgató Vigántpetenden azt mondta: várhatóan július 31-én a pulai színházsátorban nagyszabású völgygála lesz, amelynek teljes bevételét az árvízkárosultak javára ajánlják fel.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×