eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Lemond a Magyar Olimpiai Bizottság elnöki posztjáról Schmitt Pál - a nap hírei

Az idén 3,8 százalékos, jövőre 3 százalék alatti GDP-arányos költségvetési hiányt vár Magyarországtól Brüsszel. Új házelnököt és alkotmánybírákat is választ az Országgyűlés. Az anyanyelven való tanulás fontosságáról beszélt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a kárpátaljai Tiszaújlakon. A nap legfontosabb hírei.

Az idén 3,8 százalékos, jövőre 3 százalék alatti GDP-arányos költségvetési hiányt vár a magyar kormánytól Brüsszel - erősítette az Európai Bizottság szóvivője, miután a Nemzetközi Valutaalap és az európai közösség képviselői elutaztak Budapestről. Matthew Newman azt mondta: nincs megállapodás arról, mikor újítják fel a tárgyalásokat, de a függőben levő tételek ügyében november 3-ig létrejöhet az egyezség. Hangsúlyozta: Budapest egymilliárd eurót hívhatna még le a hitelkeretből. A nemzetgazdasági miniszter tegnap azt mondta: folytatják a tárgyalásokat az IMF-fel és az unióval. Matolcsy György szerint a kabinet kitart a strukturális reformok politikája mellett a tárgyalópartnerek által fontosnak tartott területeken.

Új házelnököt és alkotmánybírákat is választ a nyári rendkívüli ülésszakot lezáró, holnap kezdődő három ülésnapon az Országgyűlés. A tervek szerint döntenek a kormány 29 pontos gazdasági akciótervéhez kapcsolódó pénzügyi törvénycsomagról is. Holnap egyebek mellett részletes vita lesz a legfőbb közjogi méltóságok tiszteletdíjáról és juttatásairól szóló törvény módosításáról. Csütörtökön a kormányfő napirend előtti felszólalásával kezdődik az Országgyűlés ülése, majd titkos szavazáson voksolnak a köztársasági elnökké választott, ezért posztjáról augusztus elején távozó Schmitt Pál házelnök utódjáról.

Az anyanyelven való tanulás és hitélet alapvető emberi jog - mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a kárpátaljai Tiszaújlakon tartott Turul-ünnepségen. A kereszténydemokrata politikus úgy fogalmazott: ahhoz, hogy a magyar nemzet összetartása tovább erősödjön, elengedhetetlen a Magyarország iránti bizalom visszaszerzése. Semjén Zsolt a magyar kormány terveiről szólva hangsúlyozta: az állami támogatásoknak a jövőben el kell érniük a magyar közösség minden tagjához, főként a legszegényebb, leghátrányosabb területeken.

Lemond a Magyar Olimpiai Bizottság elnöki posztjáról Schmitt Pál. A megválasztott köztársasági elnök ezt a Debreceni Öttusa Európa-bajnokságon jelentette be. Schmitt Pál úgy fogalmazott: nem ő dönti el, hogy maradhat-e az olimpiai bizottság vezetője köztársasági elnökként, erről az Alkotmány rendelkezik, így valamennyi tisztségéről le fog mondani. Hozzátette: szívesen látna utódjaként egy olimpikont.

A Legfelsőbb Bíróság elnöke szerint további központi támogatás nélkül fizetésképtelenné válhatnak a bíróságok. Baka András hangsúlyozta: a szigorú gazdálkodás ellenére még mintegy 2,8 milliárd forint hiányzik a bíróságok költségvetéséből, így külső forrás bevonására van szükség a csődhelyzet elkerüléséhez. Emlékeztetett arra, hogy az idei költségvetés a 6 évvel ezelőttihez hasonlóan mintegy 65 milliárd forint, de az ügyek száma azóta harmadával, 1,2 millióról 1,6 millióra emelkedett.

Egyedi elbírálásban részesítené az árvíz sújtotta Felsőzsolcát Szabó Máté ombudsman. Az országgyűlési biztos további célzott és gyors kormányzati segítséget tart szükségesnek a katasztrófa nagysága miatt, így azt ajánlja, hogy a vis maior alapból a jogszabályok szerint járó támogatási előleg teljes összegét kapja meg mielőbb a város. Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa lakossági panaszok miatt rendelt el helyszíni vizsgálatot Felsőzsolcán, ahol a település 2200 házából 1800 megrongálódott a júniusi árvízben, 180 épület pedig teljesen összedőlt. Szabó Máté megállapítása szerint a körülményekhez képest tervszerűen, három elosztóhelyen zajlik az adományok kiosztása a borsodi kisvárosban.

Heves viharok vonultak végig az országon az éjjel és délelőtt. A tűzoltóknak számos helyre kellett kivonulniuk vizet szivattyúzni vagy kidőlt fákat eltávolítani, nagyobb károkat azonban nem okoztak a viharok. Nyíregyházán villámcsapás ért két embert az Állatparkban; egy fiatalt a helyszínen újra kellett éleszteni, édesapját könnyebb sérülésekkel vitték kórházba. A Zala megyei Becsehelyen villám csapott egy lakóházba, több településen pedig fákat döntött ki, ágakat szakított le a hajnali vihar.

Ismét elöntött az árvíz egy székelyföldi települést Kovászna megyében, ahol június végén már pusztított az ár. Bölön településen a nagy esőzések miatt egy patak lépett ki a medréből, amely elsodort egy asszonyt, aki súlyosan megsérült. A településen több tucat ház megrongálódott.

Megszűnt a torlódás Röszkénél; folyamatossá vált az autópálya-határátkelő forgalma - közölte a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. Szenti Szabolcs elmondta: csütörtök reggeltől vasárnap estig negyvenötezer autóval összesen 130 ezren hagyták el Magyarországot a magyar-szerb határátkelőhelynél, ahol esetenként a két órát is elérte a várakozási idő. Szólt arról is, hogy július utolsó és augusztus első hetében mindkét irányban erős forgalmat várnak.

A Horvátországból elmenekült szerbek visszatérésének ügyében szeretne haladást elérni a szerbiai látogatáson tartózkodó horvát elnök. Ivo Josipovic Belgrádban Boris Tadic szerb államfővel tárgyalt. A horvát elnök közölte: országa és Szerbia nehéz történelmi örökséget hordoz, de megtalálták a helyes utat a gondok megoldása és a jószomszédi viszony felé. Ivo Josipovic utazása előtt azt mondta: szeretné, ha a felek érzékelhető haladást érnének el a többi között a délszláv háborúban Horvátországból elmenekült szerbek visszatérése, a harcokban eltűntek felkutatása, a Horvátországból elrabolt kulturális javak visszaszolgáltatása, illetve a szervezett bűnözés elleni küzdelem, a rendőrségi és ügyészségi együttműködés területén.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×