eur:
400.09
usd:
362.14
bux:
73059.71
2024. október 3. csütörtök Helga

A Fidesz Molnár Gyula fejét akarja? - lapszemle

Már a parlamenti választás előtt vádlottként látták volna legszívesebben fideszes körökben Molnár Gyula újbudai polgármestert - írja a Népszabadság.

"Mindenáron le akarják vadászni a Gyulát, és ennek érdekében valamennyi lehetséges eszközt beveti a Fidesz" - kommentálták a Népszabadságnak MSZP-s körökben a Molnár Gyula újbudai polgármester elleni újabb vádakat. A politikus az állítólag a Zuschlag-ügyben érintett egyik alapítványon keresztül a számlájára átutalt csaknem kétmillió forintról annyit mond, hogy az "két magánember közötti egyszerű tranzakció" volt.

A Magyar Nemzet szerint kivizsgálja a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség új vezetése az uniós pénzeket osztó háttérintézményeinél történt nagy összegű kifizetéseket. Ilyen Csanádi Ágnes, a területfejlesztéssel foglalkozó VÁTI Nonprogit Kft. volt vezérigazgatójának esete, aki távozásakor 34,5 millió forintot kapott, holott a szektoron belül működő másik állami cégnél, a Regionális Fejlesztési Holdingnál folytatta a munkáját. Mindkét szervezetnek az állami vagyonkezelő a tulajdonosa.

A vártnál gyorsabban halad a Desertec elnevezésű kezdeményezés, amelynek célja, hogy Észak-Afrikában termelt áram fedezze az európai szükséglet 15 százalékát - közli az Index.hu. A projekt vezetője szerint öt éven belül el lehet kezdeni a környezetbarát módszerekkel termelt "sivatagi áram" betáplálását az európai hálózatba. A legnagyobb akadály az európai jogi szabályozás: áramot ugyan nagyobb nehézség nélkül lehet szállítani Afrikából az Európai Unióba, ott azonban szinte lehetetlen értékesíteni.

Tovább tart az európai autópiac hanyatlása, de a júniusban az előző év azonos időszakához képest számított 6,9 százalékos értékesítési visszaesés országonként erősen eltérő eséseket és emelkedéseket takar - írja a Napi Gazdaság. A negatív rekord Szlovákiáé, 40,6 százalékos hanyatlással, az emelkedést Írország vezette, 75 százalékkal. Az első fél év egészében 0,2 százalékkal araszolt felfelé az európai piac - a féléves negatív csúcsot Magyarország állította fel majdnem 44 százalékos mínusszal, a pozitívot Portugália, közel 58 százalékos ugrással. A nagy autógyártók közül eddig szinte csak a franciák éve alakul jól, de az ezt tápláló roncsprémium-program már ott is kifutott.

A Világgazdaság szerint alig bővülne az Egyesült Államok gazdasága az élénkítő intézkedések nélkül - derül ki az elnök tanácsadó testületének jelentéséből. A gazdaság olyannyira gyenge lábakon áll, hogy még a munkanélküli-segélyek elköltéséből származó keresletre is égető szüksége van. Mivel azonban a költségvetési deficit már amúgy is az eget verdesi, egyelőre nincs döntés arról, hogy ismételten meghosszabbítsák-e a segélyre való jogosultság időtartamát. Így viszont június-júliusban három millióan veszíthetik el a járandóságot.

A Pénzcentrum.hu arról ír, hogy ezekben a hetekben a külső hőmérséklet miatt gyorsabban romlanak az élelmiszerek, és gyakoribbak az élelmiszer eredetű megbetegedések, ezért is érdemes fokozottan figyelnünk a biztonságra. Fagylaltot például a cikk szerint ott érdemes fogyasztani, ahol külső szemlélődéssel is megállapítható a gondosság.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.03. csütörtök, 18:00
Kovács Ákos
Kossuth-díjas zeneszerző, előadóművész
A közel-keleti feszültséget emésztették a piacok

A közel-keleti feszültséget emésztették a piacok

Elsősorban a tegnap esti közel-keleti eszkaláció nyomhatja rá a bélyegét a mai kereskedési hangulatra: Irán este rakétatámadást indított Izrael ellen, utóbbi pedig ma reggel újabb csapást mért Libanonra. A fejlemények tovább élezik a geopolitikai helyzetet a térségben, aminek hatására emelkedik az olaj ára, a tengerentúli tőzsdéken pedig nagy esést láttunk tegnap. Az európai piacokon vegyes mozgásokat láthattunk, és a délutáni amerikai munkaerőpiaci adat sem változtatott érdemben a hangulaton. Szektorszinten jól teljesítenek az olajipari és a védelmi cégek, míg a légitársaságok esnek. Amerikában óvatos emelkedést hozott a szerdai nap, érdemes azonban kiemelni a Teslát, melynek árfolyama közel 4 százalékos mínuszban zárt, miután a vállalat a vártnál kevesebb autót értékesített a harmadik negyedévben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×