eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Meggyorsítják az állampolgársági kérelmek elbírálását

Régen látott egyetértés övezte azt, hogy állampolgárságot kapnak a határon túl élő magyarok. Az InfoRádió összeállítása azonban rámutat, hogy a határokon belül is sokan várnak a honosításra, és ők talán méltánytalannak, de mindenképpen ellentmondásosnak érzik a helyzetüket. Az InfoRádiónak nyilatkozva a nemzetpolitikai ügyek helyettes államtitkára elmondta: meggyorsítják az állampolgársági kérelmek elbírálását.

2010. május 26-án vastaps jelezte a Parlamentben, hogy az Országgyűlés megadta az állampolgárságot a nemzet minden tagjának a Trianonban meghúzott határokon túl, kiköszörülve ezzel a 2004. december ötödikei népszavazás csorbáját.

Van azonban a határon túli magyaroknak egy csoportja, amelynek tagjai most ellentmondásos helyzetbe kerültek. Az egyik állampolgárságot kérelmező, a Kárpátalján született és a harmincas éveiben járó Turányi-Vadnay Szabolcs középiskolás kora óta Budapesten él. Lakása, munkája és családja van itt, adót fizet az államnak.

Januárban adta be a kérelmet, és talán 2011 végén számíthat döntésre. Közben - egykor még magyar állampolgárságú nagyszülők unokájaként, "színmagyar" szülők magyar anyanyelvű, magyar identitású fiaként - ugyanazt a procedúrát kell végigcsinálnia, mint egy afgán vagy kínai bevándorlónak.

Hónapok óta járja a hivatalokat, fizeti a szükséges iratok hiteles fordításait és másolatait, kérdőíveket tölt ki, vizsgára készül és vár, hogy magyar állampolgár lehessen.

Az InfoRádiónak nyilatkozva a nemzetpolitikai ügyek helyettes államtitkára elmondta: a parlament által elfogadott és az egyszerűsített honosításról szóló törvény csak 2011. január 1. után benyújtott kérelmekre vonatkozik majd.

Répás Zsuzsanna hozzátette: amikor előkészítették a jogszabályt, érzékelték a problémát, ezért úgy időzítik a fejlesztéseket, hogy azokat a kérelmeket, amelyeket eddig benyújtottak a hosszabb ideje itt élő határon túli magyarok, az év végégig elbírálják.

Meggyorsítjuk az elbírálásokat, és van is erre kapacitás. Aki már benyújtotta a kérelmet, annak már csak várnia kell - hangsúlyozta a helyettes államtitkár, aki elmondta azt is, hogy jelenleg kétezer ilyen ügy van a döntés-előkészítés különböző stádiumában.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×