eur:
390.77
usd:
365.57
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Hoffmann Rózsa: Nem csak a fizetés határozza meg a pedagógusok presztizsét

Rosszabb lett a pedagógusok megbecsültsége és az oktatási körülmények is az elmúlt években - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatási államtitkára. Hoffmann Rózsa szerint az értékrend romlásához a rossz politika is hozzájárult, és ennek lett eredménye a tanári szakma presztízsvesztesége.

Negatívak az utóbbi évek változásai a pedagógusok helyzetében és az oktatás színvonalában is - jelentette ki a Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatási államtitkára.

Hoffmann Rózsa szerint a pedagógusok továbbra is megtesznek mindent, hogy a lehető legjobbat nyújtsák. A tanítás körülményei azonban romlottak, és ezáltal a romlott a pedagógiai munka eredményessége.

Változott a társadalmi megbecsültség is, mert a társadalom az iskola hagyományos értékeivel ellentétes elveket hirdet. Ilyen körülmények között szükségszerű ez az eredményességi romlás - hangsúlyozta a szakpolitikus.

Húsz-harminc évvel ezelőtt például nem volt vitás egy iskolában, hogy szabad-e hazudni - emlékeztetett az államtitkár. Azután, hogy az őszödi beszéd nyilvánosságra került, megzavarodtak az emberek, mert nem tudták maguktól eldönteni, hogy mi az igazság. Úgy látták, hogy becsapnak minket, és mégis kormányon maradnak a szocialisták.

Ez a bizonytalanság beszivárgott a társadalomba, és ennek lehet a következménye az, hogy a szülő megkérdőjelezi: jó-e ha tisztességre neveli a gyermekét - fejtette ki az államtitkár. Hozzátette: a pedagógus nem csak arra esküdött, hogy szaktárgyakat tanít, hanem arra is, hogy az iskolába járó diákból tisztességes embert nevel.

A tanároknak sajnos szembesülniük kell azzal, hogy a gyerekek otthonról és a külvilágból is mást hoznak. Ez a jelenség a pedagógusok körében is erkölcsi erjedést okozott - vélekedett Hoffmann Rózsa.

A társadalmi megbecsültségéről szólva a szakpolitikus kifejtette: a szakma presztízse nem csak anyagi szempontokkal mérhető.

Régebben a külvilág és a pedagógusok értékrendje között nem volt olyan nagy különbség, mint ma. Hozzátette: a szülők akkoriban el is várták a tanártól a becsületes viselkedésre nevelést, sőt, még egy-egy pofont is jogosnak tartottak.

Manapság ugyanez a szülő felháborodik, ha a tanár bírálja, vagy esetleg megfenyíti a gyerekét, rossz esetben rá is támad a pedagógusra. Valami miatt a szülők azt hiszik, hogy akkor tesznek jót a gyermekükkel, ha mindent ráhagynak. Az európai pedagógia azonban nem erre épül - jegyezte meg Hoffmann Rózsa.

Mindehhez még hozzájárult az a fajta oktatáspolitika, amely rendre negatív jelzőkkel illette a pedagógusokat, és beavatkozott a munkájukba is- összegezte az államtitkár.

Hanganyag: Kocsonya Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nagy Sándor Gyula: latinos hiszti miatt tűnt el négy napra a spanyol kormányfő

Nagy Sándor Gyula: "latinos hiszti" miatt tűnt el négy napra a spanyol kormányfő

Nem mond le hivataláról Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök, aki azt követően helyezte kilátásba távozását, hogy felesége ellen vizsgálat indult egy korrupciós ügyben. Nagy Sándor Gyula, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára szerint ez az ügy egy tízéves, a kormányfő és családja számára rendkívül megterhelő folyamat egyik állomása, ezért négy napra el is csendesedett az ország vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Záporoznak a fontos adatok - Hogyan reagálnak a tőzsdék?

Záporoznak a fontos adatok - Hogyan reagálnak a tőzsdék?

Nincs ma hiány piacmozgató gazdasági eseményekből: délelőtt sorra érkeztek a GDP adatok az EU-s országokból, illetve közzétették az eurózóna inflációs és növekedési adatát is, ami alapján elmondható, hogy a térség gazdasága az első negyedévben az elemzői várakozásokat meghaladó növekedést mutatott az előző negyedévhez képest - ennek ismeretében megmaradhat a júniusi kamatvágás esélye. Eközben tovább dübörög a gyorsjelentési szezon, kedvezőtlen számok érkeztek többek között a Volkswagentől és a McDonald's-tól is. Az európai tőzsdék után pedig az amerikai részvényindexek is mínuszban nyitottak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×