eur:
389.29
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Orbán Viktor: Készül a második akcióterv

Nincs vesztegetni való idő Magyarországon, az új kormánynak gyorsan be kellett mutatnia gazdasági akciótervét - mondta Orbán Viktor pénteken egy bécsi nemzetközi banki tanácskozás vendégeként. A miniszterelnök kiemelte: az első, 29 pontos program után dolgozik egy második akcióterven is.

Görögországban a helyzet feltárása és a cselekvés között nagyon sok idő telt el, s ez alatt az idő alatt megingott a piacok és a lakosság bizalma abban, hogy képesek kijutni a válságból. Magyarország ezt nem engedheti meg magának, meg kell őriznie a saját állampolgárai bizalmát és a külső bizalmat - mondta a miniszterelnök magyar újságírók előtt az International Institute of Finance (IIF) közgyűlésén tartott előadását összegezve.

A tekintélyes nemzetközi pénzintézetek vezetői előtt tartott beszédében Orbán Viktor beszélt a világgazdasági válságról, az Európai Unió előtt álló kihívásokról és bemutatta a kormány intézkedéseit. A "szépségtapaszok" helyett az új kormány a strukturális reformok politikáját követi - hangsúlyozta a miniszterelnök.

A válság után a világ nem lesz olyan, mint előtte volt, a nyugati kapitalizmus megújulására van szükség - mondta Orbán Viktor. Mint fogalmazott, a válság oka az volt, hogy nem működött a kapitalizmus "természetes immunrendszere". Úgy vélte, a politikának nagy a felelőssége abban, hogy a közjó és a nyereségesség újra egy vonalba kerüljön. A konferencia több száz résztvevőjéből álló hallgatóság többször megtapsolta a miniszterelnök szavait.

Az Európai Unió előtt álló nagy feladat a kormányfő szerint jelenleg az, hogy orvosolja a legnagyobb gyengeségét, a demográfiai hanyatlást. Mindent meg kell tenni a családok erősítése, a családi alapú gazdaság és annak a képességnek az érdekében, hogy Európa fenn tudja magát tartani népesedési és munkaerő szempontból is. Meg kell teremteni egy új európai gazdaságot, amely egyszerre magával hozza a demográfiai növekedést és a munkahelyteremtést is - mondta.

A kormányfő a sajtótájékoztatón kijelentette: az öröklött hiánycélt, függetlenül attól, hogy mit gondol róla a kormány, egyelőre tartani kell. Az új kormány intézkedései esélyt adnak erre - tette hozzá.

A miniszterelnök beszélt arról is, hogy az első, 29 pontos akcióterv után dolgozik egy második akcióterven is. "Megyünk tovább azon az úton, amelyet az első akcióterv és az áprilisi választásokon a választópolgárok kijelöltek a számunkra" - mondta. Részletekbe nem bocsátkozott ezzel kapcsolatban.

Orbán Viktor megerősítette, hogy a kormány tárgyalni kíván a pénzügyi szektorral a múlt héten bejelentett bankadó részleteiről. A modern Európában meg kell találni az együttműködés lehetőségét a politika és a pénzügyi szektor között - mondta.

A tárgyalások a kivetés részleteiről, az adó alapjáról és arról szólnak, hogy milyen pénzintézeteket érintsen az adó. Az idei évre tervezett, 200 milliárd forintos bevételre nem terjednek ki a tárgyalások - válaszolta egy újságíró kérdésére.

A Magyarországgal kapcsolatos bizalom megingásának nem kommunikációs okai voltak, hanem az a tény, hogy május végére az ez évi költségvetési hiánynak 87 százaléka elfogyott, "ez egy drámai szám" - mondta a miniszterelnök.

A háromnapos bécsi tanácskozáson jelen volt a nemzetközi bankszakma mintegy nyolcszáz vezető képviselője, köztük Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank elnöke, a Deutsche Bank élén álló Josef Ackermann, Soros György nagybefektető, s Jeórjiosz Papandreu görög miniszterelnök is.

A miniszterelnöki delegáció tagja Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter és Varga Mihály, a Miniszterelnökség államtitkára is.Trükkök és hazugságok

A magyar gazdaság teljes újjászervezésére van szükség - ezt Orbán Viktor már az APA osztrák hírügynökségnek adott interjúban mondta Bécsben.

Nem egyszerűen egy olyan programot kell végrehajtani, amely a gazdaság egyik vagy másik problémáját orvosolja - fejtette ki a kormányfő. A magyar gazdaság "nagyon komoly bajoktól szenved" - fogalmazott. Példaként említette az adórendszert, amely - mint fogalmazott - "hazugságokra épül", valamint az államadósság magas szintjét.

A költségvetésben számos valótlan szám szerepel, s az előző kormány "mindenféle trükköt alkalmazott" - jelentette ki. "Olyan bevételeket terveztek, amelyek a mostani világgazdasági helyzetben nem realizálódhattak. Néhány kiadási tételt egész egyszerűen elhallgattak. Bizonyos, a következő évben esedékes bevételeket előre beszedtek. Tehát mindenféle trükköket alkalmaztak. Ezt maguk is bevallották" - mondta.

A kormánynak ennek ellenére meg kell próbálnia tartani magát az eredetileg megadott 3,8 százalékos hiánycélhoz. "A nemzetközi nyilvánosság, megalapozottan, azt várja, hogy egy kormány év közben nem változtatja a hiánycélt. Úgyhogy ezeket a bevételeket elő kell valahonnan teremtenünk... Ezért kényszerültünk rendkívüli intézkedésekre, amelyek nem állnak közel a szívünkhöz", mint például a bankadó - olvasható az interjúban.

A kettős állampolgársággal kapcsolatban úgy fogalmazott: rendkívül jó eredmény, ha a hét szomszédból hat el tud fogadni egy, a magyarok számára nagyon fontos kérdésben született döntést. "Mindent meg fogunk tenni, hogy a hetedikkel is dűlőre jussunk és jó viszonyt alakíthassunk ki" - tette hozzá. A magyar parlament kötelességének tekintette a törvény elfogadását - mondta a kormányfő.

Felidézte, hogy más közép-európai országokban is ismert a kettős állampolgárság intézménye, egyúttal utalt arra, hogy a rendszerváltás óta a szomszédos országokban élő magyarok maguk is képviselni tudják politikai érdekeiket. "Nem Budapestről kell megmondani, hogy mi a külföldön élő magyarok érdeke, hanem a magyarok ezt maguk ki tudják fejezni és képviselni is tudják".

A Jobbik választási eredményével kapcsolatban azt mondta, az "nem kiugró a szélsőjobboldali erők mai átlagos politikai erejével összehasonlítva Európában". A Jobbik választási sikerének kulcsa leginkább a kétségbeesés lehetett - vélekedett.

Ránk sem fognak ismerni!

Orbán Viktor a nehéz gazdasági helyzet ellenére bizakodónak mutatkozott. Magyarországnak Európa legversenyképesebb adórendszerét és állami bürokráciáját kell felépítenie - mondta. "Nyolc év múlva ránk sem fognak ismerni. Fiatalabbak és szebbek leszünk" - fűzte hozzá.

A miniszterelnök az International Institute of Finance nemzetközi banki tanácskozásának vendégeként beszédet mondott pénteken az osztrák fővárosban és munkamegbeszélésen találkozott Werner Faymann osztrák kormányfővel.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×