eur:
389.27
usd:
362.93
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Akár már a jövő héttől áfa-mentes lehet az adományozás

Akár már a jövő héten áfa-mentes lehet a közcélú adományozás, ugyanis a pénteken benyújtott törvényjavaslat fideszes kezdeményezője házszabálytól eltéréssel már hétfőn elfogadtatná az Országgyűléssel az erre vonatkozó indítványát.

Balog Zoltán társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkár a pénteki kormányszóvivői tájékoztatón, Budapesten kifejtette: a köztársasági elnöktől a jogszabály sürgős kihirdetését kérik majd, ami öt napot jelent, vagyis ha a Ház hétfőn elfogadja a törvényjavaslatot, az akár már a jövő héten hatályba léphet.

A parlament honlapján közzétett, az általános forgalmi adóról szóló törvényt módosító javaslat kiveszi a termékértékesítés fogalmi köréből a közcélú adományt, így az nem tartozik az áfa-törvény hatálya alá. Hasonlóképp a szolgáltatásnyújtás fogalmi köréből a közcélú adományként nyújtott szolgáltatás szintén nem tartozik majd az áfa-törvény hatálya alá.

Balog Zoltán kifejtette: az áfa-mentes, közcélú adományozásra 2007 óta nincs lehetőség. Emlékeztetett, háromszor nyújtottak be olyan javaslatot az előző Országgyűlésnek, amelyben kezdeményezték az adományozás áfa-mentességének visszaállítását, az akkori kormánypártok azonban mind a háromszor megakadályozták ennek megvalósítását.

A sürgősség ebben az esetben nagyon fontos - tekintettel az árvízi helyzetre -, ezért úgy döntöttek, benyújtják a javaslatot, ami azonnali hatállyal eltörölné a közcélú adományok utáni áfa-fizetési kötelezettséget - ismertette.

Az államtitkár szólt arról is, hogy több mint 40 százalékkal esett vissza 2007 után a jelenleg hatályban lévő rendelkezés következtében a felajánlások száma, és kiskapukra kényszerültek azok, akik segíteni akartak. Balog Zoltán kiemelte, amikor nagy a baj, nem büntetni kell azokat, akik adni akarnak, hanem segíteni.

Orbán Viktor kormányfő kedden, a 29 pontból álló gazdasági akcióterv ismertetésekor jelentette be, hogy újra áfa-mentessé teszik az adományozást.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×