eur:
388.49
usd:
360.79
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Mráz Ágoston Sámuel: Teljesítménykényszerben van a Fidesz

Példa nélküli aktív munkát végzett az Országgyűlés az elmúlt két hétben - mondta az IfoRádióban a Nézőpont Intézet kutatási igazgatója. Mráz Ágoston Sámuel szerint a kormány új szerkezeti modellt próbál ki, ami papíron hatékonyabb lehet, de majd az idő dönti el, hogy valóban jól is működik-e.

Igen jól kezdte a Fidesz a megválasztása utáni időszakot, hiszen nem voltak olyan ügyei a pártnak, amelyek csorbították volna a hitelességét, és képes volt megőrizni a társadalmi támogatottságát is. Ellentétben a négy évvel ezelőtti kabinettel - jelentette ki a Nézőpont Intézet kutatási igazgatója.

Mráz Ágoston Sámuel hozzátette: jól látható, hogy Orbán Viktor miniszterelnök komoly energiákat áldoz arra, hogy ne csak a parlamentben legyen többsége.

Mindez azt mutatja, hogy a Fidesznek nincs elvesztegetni való ideje, teljesítménykényszerben vannak, hiszen a mostani támogatottságuk nem örökre szól - jegyezte meg a politológus.

Hozzátette: erre utal az is, hogy már a kormány megalakulása előtti időszakban is igen aktív, az elmúlt húsz évben példa nélküli intenzitású munkát végzett az Országgyűlés. A poltitológus megjegyezte, hogy a gyorsaság ellenére minden a törvényeknek megfelelő szabályossággal történt.

Mráz Ágoston Sámuel úgy véli: a szimbolikus döntések meghozatala után lassulhat a tempó, ennek ellenére a politológus arra számít, hogy továbbra is munkaparlament ülésezik majd, ellentétben például az utóbbi fél év inaktív időszakával.

Az átalakult kormányszerkezetről a Nézőpont Intézet munkatársa elmondta: ez a korábbinál hatékonyabb lehet, lerövidülhetnek a döntéshozatali idők. Azonban majd az idő dönti el, hogy a gyakorlatban milyen eredményes lehet az új struktúra. Tehát egy nagy kísérlet részesei lehetünk -jegyezte meg a politológus.

A kormány megalakulásának napjáról Mráz Ágoston Sámuel úgy vélekedett: új üzenet nem hangzott el, de Orbán Viktor a kormányprogram vitájának lezárásaként elmagyarázta azokat a fogalmakat, amelyeket az elmúlt hetekben újdonságként használt.

Fontos bejelentés volt viszont, hogy egy hét múlva a kormánypárt javaslatokat terjeszt be az alkotmányozás folyamatára. Akkor pedig többet tudhatunk majd a követező két év egyik legnagyobb kitűzött feladatáról - fűzte hozzá a politológus.

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×