eur:
389.53
usd:
361.87
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Tölgyessy: A várható népszavazás "a kormányról is szólni fog, nem csak az alaptörvényről"

Ünnepnap volt a szombat, hiszen a hatalomváltás napja mindig az - mondta el a Lánchíd Rádióban Tölgyessy Péter. Ám a politikai elemző úgy látja: sokáig ez az ünnepnap volt az utolsó, és munkanapok sora vár a Fidesz-KDNP-pártszövetségre és a nemzeti ügyek kormányára. Kiemelte: a kétharmados többség birtokában nem is hátrálhat meg a polgári pártszövetség az alkotmányozástól, ez azonban várhatóan népszavazáshoz fog vezetni.

A beiktatást és az esküt megelőző kormányprogramvitában felmerült baloldali érveket Tölgyessy úgy minősítette, hogy azok az 1980-as évek eszméiből fakadnak. Abból a balliberális felfogásból vezethetők le, hogy a politikát alapvetően a számok határozzák meg, a mögöttük álló személy nem számít.

"Egy demokratikus berendezkedésű országban ez azonban nem egészen így van" - mondta Tölgyessy a rádiónak nyilatkozva. Az elemző rámutatott arra: Nyugaton nincs is vita a program elfogadásáról, általában egy politikai nyilatkozat beterjesztése után bizalmi szavazáson döntenek a kormányfőről. A programban megfogalmazott prioritásokról úgy szólt Tölgyessy, hogy azokkal minden józan magyar ember egyet tud érteni, ám Orbán Viktortól és a Fidesztől el is fogják várni, hogy megvalósítsa ezeket a célokat.

Az elemző szerint a miniszterelnök ezért is beszél forradalomról, hogy hangsúlyozza, mennyire szakítani akar a "kisiklott rendszerváltás" elmúlt húsz évével. Tölgyessy szerint időben többről van szó, hiszen a 35 évvel ezelőtti olajválság óta ugyanaz történik az országban: a kormány megszorít, majd reformokat helyez kilátásba, amelyek vagy megvalósulnak, vagy nem.

"Ettől azonban nem lett jobb, igazságosabb, eredményesebb Magyarországon az élet." Új, boldog békeidőkre vágynak a magyarok - így Tölgyessy, aki szerint Orbán Viktor is látja ezt, ezért akar új rendszert felépíteni, amiről máris egy új nyelven kezdett beszélni. Ezzel a kormányfő "tulajdonképpen már most megduplázza a tétet, hiszen azt sugallja, hogy minden nagyon másként lesz".

Az elemző szerint Orbán nem is tehetett mást, nem mondhatta, hogy egy szokványos kormányváltáson vagyunk túl és hogy a megszokott politizálás következik. Kiemelte, hogy a kétharmados többség birtokában nem is hátrálhat meg a polgári pártszövetség az alkotmányozástól, ez azonban várhatóan népszavazáshoz fog vezetni.

"Ez pedig két év múlva már a kormányról is szólni fog, nem csak az alaptörvényről, ezért a szimbolikus ügyek mellett rendezni kell a valós problémákat is." Tölgyessy elmondta: mindannyiunk érdeke, hogy sikerüljön a Fidesz kormányzása, és ez nem is lehetetlen szerinte, mivel a jelenleg feléjük áramló reménnyel hegyeket lehetne mozgatni.Tölgyessy szerint ez az egyik oka annak, hogy a legfrissebb elemzések szerint is nőtt a miniszterelnök népszerűsége, a másik oka pedig az, hogy nincs ellenzéke. Úgy véli, hogy a Jobbik rendszerellenessége miatt, a Lehet Más a Politika zöldpárti jellegéből, az MSZP pedig nehéz helyzetéből adódóan nem képes arra, hogy kialakítsa magáról a váltópárt képét.

A szocialisták kapcsán úgy értékelt, hogy Gyurcsány Ferenc szereplése a párt két bázisát, a kádári kisembert és a reformértelmiséget elidegenítette az MSZP-től. Úgy látja, a fiatalítás csak karrieristákat hozott a régi nevek mellé, ráadásul számtalan korrupciós botrány fűződik a nevükhöz. Ezért az elemző szerint a szocialistákat szinte újra ki kell találni, egy dolgot ennek kapcsán le is szögezett: olyan elutasított vezető mögé, mint Gyurcsány, nem állhatnak.

Tölgyessy hangsúlyozta: szükség van a politikai mellett közgazdasági programra is. "Enélkül a Fidesz nagyon rosszul járna, hiszen meg kell győznie a befektetőket és a hitelezőket" - mondta.

A Nemzetközi Valutaalappal (IMF) való tárgyalásokról elmondta: tévhit az, hogy az IMF maga dönti el, hogy kit sanyargasson a hitelhez jutott kormány, Tölgyessy szerint őket csak a szám, a hiány érdekli. "Aztán hogy melyik ujjunkba harapunk, arról mi, pontosabban a mi kormányunk dönt" - mondta az elemző, hozzátéve, hogy ha már ez a döntés megszületett, akkor ahhoz tartania kell magát az országnak. Három olyan "csontvázra" is rámutatott, amiket Bajnai Gordon kormánya hagyhatott a szekrényben: ilyennek nevezte a közalkalmazottak választások előtt kifizetett kompenzációját, amelyet az elvett 13. havi bér helyett kaptak.

"Csontváz" szerinte a gázártámogatás is, amely egyszerűen elfogyott és ezt az új kormány vagy nem fizeti ki, vagy forrást talál rá. A harmadik pedig az a rossz gyakorlat, amellyel a Bajnai-kabinet sem szakított: a MÁV adósságainak piaci hitele, amelynek visszatérítése az államháztartásban jelentkezik.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×