eur:
389.52
usd:
361.78
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Schlett István: A nemzet szó nem feltétlenül jelenti ugyanazt az emberek és a politikusok számára

A kormányzás hatékonysága szempontjából nem a minisztériumok száma a döntő - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Schlett István az új Orbán-kabinet szerkezetét értékelve. A politológus szerint a nemzeti együttműködés rendszere nem más, mint az egymással szembenálló csoportérdekek harca helyett a közjó szolgálata.

Szombaton megalakult az új kormány, amely nyolc csúcsminisztériummal fog működni. Az InfoRádió Aréna című műsorában nyilatkozó Schlett István szerint most még nem lehet megbecsülni, hogy ez az új kabinetstruktúra hatékonyabbá teszi-e a kormányzást.

A politológus arra a kérdésre, hogy túlzottan megnő-e az egyes miniszterek hatalma, azt válaszolta: a kormány korlátait nem a kormányon belül kell keresni. Zavaros kormányzást hozna létre, ha a miniszterek egymásnak ellensúlyai lennének.

Hozzátette: a rendszerváltás óta nem az volt a probléma, hogy a miniszterek pozíciói túl erősek, hanem inkább gyengék, tehetetlenek és döntésképtelenek voltak, a kormányon belüli érdekcsoportok pedig egymással vetélkedtek.

A kormányzati túlhatalom korlátozása a feladatok, és nem az eszközök oldaláról kell, hogy megtörténjen, mert különben tehetetlen kormány jön létre - hangsúlyozta Schlett István.

A Nemzeti Együttműködés rendszeréről a politológus azt mondta: nem biztos, hogy a nemzet szó ma Magyarországon ugyanazt jelenti az emberek és a politikusok számára.

A szónak két jelentése van: az egyik, hogy a nemzet a politikailag megszervezett állampolgárok közössége, a másik nemzetfelfogás pedig etnikai-kulturális összetartozást hangsúlyozza.

A kormány szövegeinek értelmezéseinek a kulcsa az előbbi nemzetfelfogás: a szolidaritáson alapuló együttműködés, amely egy szervezőerő és egyben korlát is a különféle egyéni vagy csoportérdekek érvényesítésében - véli a Schlett István, aki szerint a nemzeti érdek szinonimája ebben a felfogásban a közérdek.

Hanganyag: Kocsonya Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nyeregben érzi magát Putyin, baljós árnyak gyülekeznek Sojgu felett – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Nyeregben érzi magát Putyin, baljós árnyak gyülekeznek Sojgu felett – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Avril Haines, az amerikai Nemzeti Hírszerzés igazgatója a Szenátus katonai bizottságánál tartott meghallgatásán azt mondta, Vlagyimir Putyin úgy látja, a hazai és a nemzetközi fejlemények neki kedveznek, ezért folytatni fogja egyre agresszívabb taktikáját Ukrajnában, a háború azonban még egy jó ideig nem ér véget. A Szergej Sojgu helyettese körül kirobbant korrupciós ügy a Politico szerint arra utalhat, hogy az orosz védelmi miniszter sem érezheti biztonságban pozícióját.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×