eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Tölgyessy: A baloldalnak sokáig nem lesz számottevő szerepe a központi hatalomban

Az történt, ami várható volt: a körzetek kétharmadában eldőlt a választás, és gyakorlatilag nincs már országos kampány - mondta Tölgyessy Péter az MR1-Kossuth Rádió reggeli műsorában. Mostanra ötvenhét helyi kampány folyik, nem csoda, ha a közvélemény érdeklődését már a leendő kormány összetétele és első lépései kötik le.

A Fidesz számára éppen ezért a legnagyobb probléma most az, hogy tudja még egyszer rávenni híveit az egyértelmű és végleges győzelem érdekében a szavazásra. A többiek, akiknek közös érdeke, hogy ne legyen meg a kormánytöbbség kétharmada, eközben azzal foglalkoznak, hogy - erőteljes országos kampány híján - mi módon tudják jelöltjeik támogatására bírni a helyi közönséget - mondta Tölgyessy Péter az MR1-Kossuth Rádió reggeli műsorában.

A politikai elemző úgy számol, egyetlen hely van, ahol igazán szoros lehet a verseny, a Szanyi Tibor-féle angyalföldi körzetben, az összes többi helyen nagyon nehéz lesz az MSZP-nek, a Jobbiknak vagy a Lehet Más a Politikának fordítania. Akad ugyan néhány körzet, ahol ez elvileg nem lehetetlen, de még az is előfordulhat, hogy éppen abban az egyetlen angyalföldi körzetben lesz fordulat, ahol még a szocialisták vezetnek.

Az biztos, hogy országos szinten már csak egyetlen tét maradt: az, hogy kormányalakítási megbízatása mellé kap-e kétharmados felhatalmazást Orbán Viktor - tette hozzá Tölgyessy Péter.

Népszavazás az elmúlt nyolc évről

Az eredményekből egyértelműen látszik, hogy a mostani voksolás szabályos népszavazás volt az elmúlt nyolc év ellen. A baloldal kisebb pártjai egyszerűen megsemmisültek: az SZDSZ indulni sem tudott, az MDF óriási kudarcot vallott, a szocialisták pedig elveszítették régi szavazóik több mint hatvan százalékát.

A Fidesz tíz százalékpontnyit javított a négy évvel ezelőtti eredményéhez képest, de valójában nem szerzett túl sok új szavazót: 430 ezerrel többen voksolta most rá, mint négy éve. Az eredménye nagyon hasonlít az 1994-es szocialista-szabad demokrata koalíció eredményéhez, de még a 2006-os eredménytől se tér el nagyon. Az, hogy a Fidesz mégis kétharmadot szerzett, nem önmagában ennek a szűk 53 százaléknak köszönhető, hanem annak, hogy nincs mögötte második párt, eredménye több mint két és félszer jobb, mint az utána következő párté, és a magyar választási rendszerben, ha ilyen nagy a különbség, szinte automatikusan meglesz a kétharmad - magyarázta Tölgyessy Péter.

Az igazi áttörést a Jobbik érte el

Volt viszont egy párt, amelyik igazi nagy áttörést ért el. A Jobbik a legutolsó választáson, négy évvel ezelőtt 2,2 százalékot szerzett, és erről most több mint 16 százalék fölé emelkedett. Ez azt jelenti, hogy a párt 730 ezer új szavazót szerzett, közel kétszer annyit, mint a Fidesz, egy-egy megyében pedig még kiáltóbb az eredmény - mondta az alkotmányjogász.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében például, ahol a szocialisták a korábbi 48 százalékról 14 százalékra estek vissza, és elveszítettek 90 ezer szavazatot, a Jobbik 1,6 százalékon állt négy évvel ezelőtt, most pedig felszaladt majdnem 24 százalékra: 4700 szavazatról 65 ezerre ugrott.

Jól látszik, hogy a baloldal Jobbik-ellenes érvanyaga egyáltalán nem hatott, rendszertagadó programjával a párt Magyarország elesettebb, reményvesztettebb részein szinte mindenütt megszerezte a szavazatok negyedét. Az is látszik ugyanakkor, hogy hatott a Fidesz utolsó hetekben végrehajtott szőnyegbombázása: azokon a helyeken, ahol a jobboldali radikálisok régebben általában erősek voltak, például a budai zöldövezetekben, a Jobbik nagyon rosszul szerepelt, még korábbi önmagához képest is.

Ez a kampány akár 2-3 százalék többletet is hozhatott a Fidesznek, és ugyanennyi mínuszt a Jobbiknak - mondta Tölgyessy Péter, aki szerint a jobboldalon mostanra megértették, mi a különbség a jobboldali radikalizmus és a Fidesz politikája között, hallgattak Orbán Viktorra, a jobboldali sajtóra és az egyházakra. Ha a Fidesznek ez a kampánya nem ilyen sikeres, könnyen lehet, hogy nincs meg a kétharmada, viszont a Jobbik megelőzte volna a szocialistákat - fűzte hozzá a politikai elemző.Szétváltak a baloldal és az MSZP érdekei

Tölgyessy Péter szerint a szocialisták 1990 óta gyakorlatilag ugyanazt az érvanyagot használják a mindenkori jobboldal ellen, nyolc éve pedig szinte minden döntésüket Orbán Viktor megállításának rendelték alá. A baloldali értelmiség állandóan az Orbán-ellenesség lázában égett, és most is, amikor óriási arányban a szocialisták ellen szavaztak a választók, monoton módon ugyanazokkal az érvekkel akarja megakadályozni a kétharmadot.

A kölcsönös visszalépések felvetésével, és az egyoldalú visszalépések bejelentésével pedig az MSZP még az LMP-t is megpróbálta abba a pozícióba beszorítani, amiben az SZDSZ volt sokáig, és ami sok tekintetben az SZDSZ megsemmisüléséhez, nyomorúságos helyzetéhez vezetett. Az LMP azonban nagyon jól megértette, hogy amit a baloldali értelmiség vár tőle, az a lényegének a tagadását jelentené.

Mára már egyértelműen látszik, más az MSZP pártérdeke és a baloldal perspektivikus hosszú távú érdeke. A baloldal kiszorult a központi hatalomból, és ott belátható ideig nem is lesz számottevő szerepe, a valódi kérdés így már nem az, hogyan tud esetleg még egy pici hatalommorzsát megőrizni, hanem hogyan tud lényegileg megváltozva igazodni ehhez az új helyzethez - magyarázta a politikai elemző.

A választások utáni nyilatkozatokból viszont az látszik, hogy a szocialista pártelit azért beszél változásról, megújulásról, hogy a lényeg változatlan maradhasson, pedig az, hogy sikerül-e újraépíteni a hazai baloldali gondolkodást, hogy ki lesz a jövő baloldala, sokkal fontosabb már most, mint az a tünékeny remény, amit hátrahagyott ez az egy-egy körzetben bizonytalan eredmény - fűzte hozzá.

A "jó kormányzásban" bízunk

Az ország jelentős része, még a baloldali szavazók közül is sokan el tudják képzelni a kétharmadot, mert úgy gondolják, hogy a bajokat inkább megoldó kormány lesz. A magyarok nagyobbik felének a demokrácia fennálló rendszere korrupciót, hozzá nem értést, gazdasági megszorításokat jelent, a választók többsége ezért a létező rendszert nem megvédeni akarja, hanem annak bajaitól szeretne szabadulni, a jó kormányzásban reménykedik, ám a szükséges változások túlnyomó többségének elindításához elég az egyszerű többség is, a kétharmad alapvetően a hatalmi szerkezet, a hatalmi viszonyok, a hatalmi intézmények átalakításához szükséges - hívja fel a figyelmet Tölgyessy Péter.

Az elmúlt ciklusokban mindegyik párt meg is próbálta a hatalmi szerkezetet a saját képére formálni, egyszerű többséggel is, amikor pedig kétharmad volt, szinte minden kétharmados törvény, ami módosult, rossz irányban változott. A kormánytöbbség rögtön átírta az önkormányzati választási rendszert úgy, hogy neki kedvező legyen, aztán elrontotta a népszavazás rendszerét, rossz médiatörvényt csinált, és a bírói önkormányzatok rendszerét sem tudta igazán jól kidolgozni.

Ebből persze még nem következik semmi törvényszerűen a Fidesz kormányzására nézve, de az világos, hogy a párt nem kérte a modellváltáshoz a társadalom áldozathozatalát, inkább megszorítások nélküli kormányzást ígért, a kétharmad így nem ad többlet felhatalmazást a valóban szükséges változásokra, növeli viszont az Orbán-kormány hatalompolitikai kockázatait. Az is valószínű, hogy az erőteljesebb alkotmányos eszközök nélkül maradt ellenzék minden korábbinál zajosabban támadja majd a kormánytöbbséget - mondta az alkotmányjogász.

Egyre több látszik az új hatalom terveiből

A lehetséges kormánylistákkal volt tele az elmúlt héten a sajtó, és mind világosabbak a Fidesz-többség indítócsomagjának témái. Valószínűleg nem lesz társadalmi modellváltást ígérő nagyszabású kezdés, inkább szimbolikus döntésekkel indít az új hatalom. Eltörli a Bajnai-kormány még életbe nem lépett gyed-gyes korlátozó döntéseit, szigorítja a büntető törvénykönyvet, ismeretlen tartalommal felére kurtítja a parlamenti és önkormányzati képviselők számát, és nem tudni, ezzel mennyire írja át számára előnyösen a választási rendszert.

Valószínűleg megkönnyíti a határon túli magyarok magyar állampolgársághoz jutását is, bár ebben óvatosságra szoríthatja a kormányt, hogy jövőre hazánk lesz az unió elnöke, ha pedig a kormányzást egy nyugatról követhetetlen perpatvarral kezdi szomszédaival, könnyen keserűvé teheti elnöksége fél esztendejét.

A kiszivárgott kormánylista arra is utal, hogy a leendő miniszterelnök a rá váró nehéz feladat láttán szorosra zárja majd a sorokat, nem kíván személyi gesztusokkal a nemzet újraegyesítésébe kezdeni, és még a Fideszen belül sem köt újabb egyezségeket, inkább a sokszorosan bizonyított személyes lojalitás alapján alakítja meg kormányát, ami egyelőre nem az újítási elképzelések, a lényegileg megváltozó körülményekhez való fantáziadús igazodás tervét mutatja.

Mindenesetre, ha meglesz a kétharmad, az országért való felelősség teljes egészében Orbán Viktoré lesz, így aztán nemsokára mindannyian megtudhatjuk, mekkora politikai tehetség is a leendő miniszterelnök - mondta Tölgyessy Péter a 180 percben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×