eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Este 7 órától 24 órára lezárják a magyar légteret

Pénteken esete 19 órától szombaton 19 óráig légtérzárat rendelt el a teljes magyar légtérre a Nemzeti Közlekedési Hatóság Légiközlekedési Igazgatósága - közölte a hatóság az MTI-vel pénteken.

Pénteken esete 19 órától szombaton 19 óráig légtérzárat rendelt el Magyarországon a Nemzeti Közlekedési Hatóság Légiközlekedési Igazgatósága.

A délelőtti előrejelzésekkel ellentétben már éjfél előtt elérheti Magyarország légterét az a vulkánhamufelhő, ami egy izlandi tűzhányó kitörése miatt keletkezett - mondta az InfoRádiónak az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa.

Magyarország fölé valószínűleg egy viszonylag finomabb porszemcsékből álló hamufelhő érkezik - mondta az InfoRádiónak nyilatkozó meteorológus, aki hangsúlyozta: a legfrissebb modellfuttatás azt mutatja, hogy a felhő nem késő éjszaka, éjfél után, hanem már korábban, késő este, tehát már éjfél előtt elérheti az ország északi részét.

Bozó János hozzátette: szerencsénk van, mert széttartó lesz felettünk az áramlás, ami azt jelenti, hogy hígulni fog a felhő, vasárnapra pedig megváltozik az áramlás iránya: most még észak-nyugat felől, de vasárnap már észak-kelet felé fognak távozni a megmaradt részecskék.

Magyarországon nem jelent veszélyt az emberi szervezetre a hamufelhő, mivel a hamu a magasabb légrétegekben van, s várhatóan ott is marad - mondta el Páldy Anna, az Országos Környezet-egészségügyi Intézet igazgatóhelyettes főorvosa az MTI megkeresésére pénteken.

Korábban az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azt javasolta az európaiaknak, hogy az Izlandon kitört vulkán légkörbe került hamujának aláhullásakor lehetőleg maradjanak fedett helyen.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×