INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Este 7 órától 24 órára lezárják a magyar légteret

InfoRádió / MTI
Pénteken esete 19 órától szombaton 19 óráig légtérzárat rendelt el a teljes magyar légtérre a Nemzeti Közlekedési Hatóság Légiközlekedési Igazgatósága - közölte a hatóság az MTI-vel pénteken.

Pénteken esete 19 órától szombaton 19 óráig légtérzárat rendelt el Magyarországon a Nemzeti Közlekedési Hatóság Légiközlekedési Igazgatósága.

A délelőtti előrejelzésekkel ellentétben már éjfél előtt elérheti Magyarország légterét az a vulkánhamufelhő, ami egy izlandi tűzhányó kitörése miatt keletkezett - mondta az InfoRádiónak az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa.

Magyarország fölé valószínűleg egy viszonylag finomabb porszemcsékből álló hamufelhő érkezik - mondta az InfoRádiónak nyilatkozó meteorológus, aki hangsúlyozta: a legfrissebb modellfuttatás azt mutatja, hogy a felhő nem késő éjszaka, éjfél után, hanem már korábban, késő este, tehát már éjfél előtt elérheti az ország északi részét.

Bozó János hozzátette: szerencsénk van, mert széttartó lesz felettünk az áramlás, ami azt jelenti, hogy hígulni fog a felhő, vasárnapra pedig megváltozik az áramlás iránya: most még észak-nyugat felől, de vasárnap már észak-kelet felé fognak távozni a megmaradt részecskék.

Magyarországon nem jelent veszélyt az emberi szervezetre a hamufelhő, mivel a hamu a magasabb légrétegekben van, s várhatóan ott is marad - mondta el Páldy Anna, az Országos Környezet-egészségügyi Intézet igazgatóhelyettes főorvosa az MTI megkeresésére pénteken.

Korábban az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azt javasolta az európaiaknak, hogy az Izlandon kitört vulkán légkörbe került hamujának aláhullásakor lehetőleg maradjanak fedett helyen.

A címlapról ajánljuk