eur:
389.27
usd:
362.92
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

PM jelentés az államháztartás pénzügyi és vagyoni helyzetéről

Az idei év első két hónapja után az államháztartás hiánya pénzforgalmi szemléletben - helyi önkormányzatok nélkül - 350,6 milliárd forintot volt, ami összhangban van a prognózisban rögzített 39,9 százalékos mértékkel - áll a Pénzügyminisztérium jelentésében.

Az éves pénzforgalmi hiánycél 870,3 milliárd forint.

Az elmúlt években az államháztartásban tapasztalható jelentős szezonalitás miatt, amely mind a bevételi, mind a kiadási oldalon jelentkezik, az első negyedévben az időarányosnál jóval nagyobb deficit alakul ki. Az idei esztendőben is érvényesül a szezonalitás, s ennek megfelelően a negyedéves hiány szintén jóval az időarányos feletti lesz.

A szezonalitás szempontjából továbbra is meghatározó az adósságszolgálattal kapcsolatos kamatfizetések ütemezése, amely a legnagyobb terhet az első negyedévben eredményezi, a társasági adóbevétel befolyása, amely jelentős részben a negyedik negyedévre koncentrálódik.

A jelentés rögzíti: idén kismértékben tovább csökken az államháztartás hiánya, az eredményszemléletű deficitcél a GDP 3,8 százalékára (3,9 százalékról), a pénzforgalmi hiánycél 4 százalékra (4,1 százalékról). Ez utóbbi adat tartalmazza az önkormányzatok mérlegét is.

Lényegesen nagyobb a csökkenés a központi alrendszer pénzforgalmi hiánycéljában, ami a 2009-es 3,8 százalék után az idén 3,3 százalék.

A jelentés bemutatja a tartalékok helyzetét: a céltartalék előirányzat 33 milliárd forint, ennek terhére február végéig 23,9 milliárd forint került felhasználásra a 2010. évi eseti kereset-kiegészítés és a 2009. évi havi kereset-kiegészítés decemberi részletének finanszírozására. A céltartalék maradék előirányzata: 9,1 milliárd forint.

A stabilitási tartalék összege 98,6 milliárd forint, ennek felhasználásáról akkor születhet döntés, ha a bevételi irányzatok várható teljesülése meghaladja a 100 százalékot.

Az általános tartalék előirányzata 57,3 milliárd forint. Az államháztartási törvény értelmében az általános tartalék terhére - az éves hatást tekintve - annak legfeljebb 40 százalékáig vállalható kötelezettség az első félévben. A 2010. évi előirányzatból a felhasználás 15,8 milliárd forint volt, ami 26,7 százalékot jelent.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×