eur:
396.71
usd:
354.34
bux:
74754.49
2024. szeptember 27. péntek Adalbert

Az egészségügy megmentése az egyik legsürgetőbb kormányzati feladat Orbán szerint - a nap hírei

Továbbra is teljesíthetőnek tartja a 4 százalék körüli államháztartási hiánycélt a miniszterelnök. Az egészségügy megmentését nevezte az egyik legsürgetőbb kormányzati feladatnak a Fidesz elnöke. Újabb sztrájkba kezdenek holnap a British Airways légitársaság utaskísérői. A nap legfontosabb hírei.

A jelenlegi gazdaságpolitika folytatásával továbbra is teljesíthetőnek tartja a 4 százalék körüli államháztartási hiánycélt a miniszterelnök. Bajnai Gordon az InfoRádiónak adott interjújában azt mondta: az általa is fontosnak tartott szerkezeti reformok végrehajtása esetén elképzelhető egy nagyobb mértékű deficit, de az erre készülő politikai erőknek tisztázniuk kell, hogy pontosan mire kérnek mandátumot. A kormányfő egyben felelőtlennek nevezte azokat az állításokat, amelyek szerint az államháztartási adatok nem felelnek meg a valóságnak.

Az egészségügy megmentését nevezte az egyik legsürgetőbb kormányzati feladatnak a Fidesz elnöke. Orbán Viktor, miután látogatást tett az óbudai Szent Margit Rendelőintézetben, azt mondta: szeretnék lezárni azt a korszakot, amely miatt az orvosok és az ápolónők tömegesen hagyják el Magyarországot. Közben az eddigieknél markánsabb közép-európai politikát és határozott nemzetpolitikát szorgalmazott Martonyi János. A politikusról Orbán Viktor, a Fidesz elnöke az InfoRádióban azt mondta: választási győzelem esetén ő lesz a külügyminiszter. Martonyi János a többi között arról beszélt, hogy ha van rá lehetőség, meg kell adni a határon túli magyaroknak állandó letelepedés nélkül az állampolgárságot.

Nyilvántartásba vette az Országos Választási Bizottság az MDF fővárosi, területi listáját. A testülethez Dávid Ibolya, a demokrata fórum elnöke fordult jogorvoslatért, mert Fővárosi Választási Bizottság szerdán nem hagyta jóvá a párt budapesti listáját. Az OVB később nyilvántartásba vette a demokrata fórum országos listáját is.

A nemzeti progresszió leghűségesebb folytatójának nevezte az MSZP-t Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök. A politikus az MSZP Társulás a szociáldemokrata értékekért platformjának jászberényi tanácskozásán úgy fogalmazott: a magyar baloldal tele van erővel és tisztességes politikusokkal.

Egy állami vagyonkataszter elkészítését nevezte első feladatának Nyikos László, a Jobbik pénzügyminiszter-jelöltje. Az Állami Számvevőszék volt alelnöke azt mondta: ez megmutatná, hogy hány hektár rétje, földje, nemzeti parkja és mennyi ingatlana van az államnak Magyarországon és külföldön.

A Gallup felmérése szerint 60 százalékos többséget szerezne az új parlamentben a Fidesz, ha most lennének a választások. A március 18-a és 22-es között, több mint ezer szavazó megkérdezésével készült kutatás alapján az MSZP és a Jobbik támogatottsága csaknem azonos, és negyedik erőként a Lehet Más a Politikának is van esélye a parlamentbe jutásra.

Módosul április 1-jétől a magyar légtér igénybevételéről szóló rendelet - közölte a kormányszóvivő Szollár Domokos elmondta: a változással egyértelműbbé válnak a felelősségi körök, és pontosabb határidőket szabnak meg a légtérhasználati engedélykérelmekre. A rendelet módosítása az izraeli gépek március 17-i berepülése után került napirendre. A héten az Országgyűlés honvédelmi bizottságának rendkívüli ülésén kiderült: a Nemzeti Közlekedési Hatóság szabálytalanul adta meg az engedélyt a gépeknek.

Társadalmi egyetértést szorgalmaztak a morális kérdések minimumában egyházi vezetők. Erdő Péter bíboros, Bölcskei Gusztáv református püspök és Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbi egy budapesti konferencián egyaránt arról beszélt, hogy a jogállamisággal védeni kell Európában az erkölcsi értékeket.

Újabb, ezúttal négynapos sztrájkba kezdenek szombaton a British Airways légitársaság utaskísérői. A cég törölt járatai között több budapesti is van. A 12 ezer légiutaskísérőt képviselő Unite szakszervezet nulla órától hirdette meg az egy héten belüli második munkabeszüntetést, amely a tervek szerint kedd éjfélig tart.

Irakban Ijád Allávi volt miniszterelnök listája jutott a legtöbb képviselői helyhez a március 7-én megtartott parlamenti választásokon. Az országos választási bizottság bejelentése szerint a volt kormányfő Iraki Blokkjának 91, a fő vetélytárs Núri al-Máliki miniszterelnök síita pártjának 89 helye lesz a parlamentben. A síita konzervatív Iraki Nemzeti Szövetség lett a harmadik, a kurd pártok szövetsége pedig a negyedik helyre került.

Címlapról ajánljuk
Hetvenedik születésnapja alkalmából „megbocsátott” Angela Merkelnek Friedrich Merz

Hetvenedik születésnapja alkalmából „megbocsátott” Angela Merkelnek Friedrich Merz

Egy virágcsokorral igyekezett bizonyítani Friedrich Merz, hogy már nem neheztel Angale Merkelre. A korábbi, tizenhat évig regnáló kancellárt ugyanis a CDU jelenlegi elnöke, egyben kancellárjelöltje köszöntötte 70. születésnapja alkalmából. Igaz, a CDU székházában tartott ünnepség kissé megkésett, mivel az ünnepelt július 17-én töltötte be a kerek életévet.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×