eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Újabb információk a Fidesz terveiről - lapszemle

Választási győzelme esetén a Fidesz egyik legelső dolga lesz a jelenleg érvényes termőföld-vásárlási szabályok módosítása - tudta meg a Népszabadság. A párt célja, hogy minden lehetséges eszközzel megvédje a hazai birtokokat a külföldi spekulációs beruházóktól még akkor is, ha a jelenleg rájuk vonatkozó korlátozásokat nem engedi meghosszabbítani az EU.

A Népszabadság információi szerint a belföldi földpiac élénkítése érdekében akár a jelenleg mintegy félmillió hektáros állami szántóterület éven belüli hazai értékesítése is elképzelhető.

A Magyar Nemzet értesülése szerint a BKV által pénteken feljelentett cégek egyikének tulajdonosa az a Bölcs Ádám, aki a 168 óra főszerkesztő-helyettesének fia, egy másik gyanúba keveredett társaság ügyvezetője pedig a III. kerületi MSZP elnökségi tagja. A lap emlékeztetett arra, hogy a hétvégén számháború volt a rendőrség és a vállalat között az átadott feljelentések pontos számáról, ugyanakkor közli, hogy újabb ötmillió forinttal lett szegényebb a cég: ezúttal közbeszerzési bírságot fizetett a vállalat.

A Napi gazdaság arról ír, hogy pénteken mindkét magyar makroadat meglepet a piacot: a tavalyi utolsó negyedévben már csupán 0,4%-kal csökkent a GDP, míg a januári infláció a vártnál jobban "beindult" és 6,4% lett. az elemzők szerint folytatódhat a monetáris lazítás, ám a várt inflációs pálya fokozatosan feljebb, a 3%-os jegybanki cél közelébe kerülhet.

A Világgazdaságból kiderül: a magyarországi vendéglők 18-20 százaléka végleg lehúzhatja a rolót az idén, számukra a végső csapást a magyar fogyasztók jelentősen visszaesett vásárlóereje, valamint az ágazatot érintő kormányzati válságkezelő döntések jelentették. Az éttermeket leginkább az egykulcsos, 25 százalékos áfa, valamint az étkezési jegyek és az üdülési csekkek megadóztatása sújtja.

Hanganyag: Gál Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×