eur:
389.39
usd:
363.15
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

A Fidesz március idusáig kivár a lista véglegesítésével - hírösszefoglaló

Nincs hótól elzárt település az országban, és a hóátfúvások mérséklődésével a tűzoltókat is kevesebb helyre riasztották. Eddig 37 jelölőszervezetet vett nyilvántartásba az Országos Választási Bizottság. Március 15-ei, hivatalos kampány-nyitója előtt dönt a Fidesz országos választmánya arról, kiket indít a választási listáin.

Nincs hótól elzárt település az országban, és a hóátfúvások mérséklődésével a tűzoltókat is kevesebb helyre riasztották - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság sajtóügyeletese. Kis-Guczi Péter az InfoRádióban elmondta: már nem a havazás és a szél, hanem a jeges, csúszós utak okoznak gondot az autósoknak. A Magyar Közút tájékoztatása szerint a Dunántúlon továbbra is csaknem 100 mellékút járhatatlan, vagy csak nehezen járható a hótorlaszok miatt.

Eddig 37 jelölőszervezetet vett nyilvántartásba az Országos Választási Bizottság az áprilisi országgyűlési választásra. Az országos lista állításának feltétele, hogy a jelölőszervezet hét területi listát állítson. Ehhez az kell, hogy a szervezet az adott megyében, illetve a fővárosban a területi választókerületek egynegyedében, de legalább kettőben, egyéni jelöltet tudjon állítani.

Március 15-ei, hivatalos kampány-nyitója előtt dönt a Fidesz országos választmánya arról, kiket indít a választási listáin. Erről az ellenzéki párt politikusai számoltak be. A jelenlegi, 162 fős Fidesz-KDNP-frakciószövetség tagjai közül 71-en nem indulnak egyéniben az áprilisi országgyűlési választáson. Köztük Orbán Viktor, a Fidesz elnöke és számos más ismert politikus, így például Kövér László választmányi elnök, Pelczné Gáll Ildikó alelnök és Kubatov Gábor pártigazgató.

Hétfőn éjfélkor lejár a felsőoktatási jelentkezés határideje. Az eljárás alapdíja változatlanul 9 ezer forint, ezért az összegért 3 képzés megjelölésére van lehetőség. További jelentkezésenként az alapdíjon túl 2 ezer forint kiegészítő díjat kell fizetni.

Felhívást tett közzé a Magyar Tűzoltó Szövetség, amelyben az ár- és belvíz elleni felkészülésre figyelmeztet. A szervezet az ország valamennyi tűzoltóságát arra kérte, hogy az önkormányzatokkal közösen kezdjék meg az előkészületeket a tavaszi ár- és belvízvédelemre, mert a vízelvezető árkok és csatornák kitisztításával nagymértékben csökkenthetik az esetleges károkat.

Elkészült a paksi atomerőmű bővítésének finanszírozási modellje, amelyről hétfőn dönt a Magyar Villamos Művek Igazgatósága. Süli János, a Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója elmondta: a tervezetben továbbra is azt az álláspontot képviselik, hogy az állami szerepvállalás legalább 50 plusz egy százalék legyen, de a cél a 75 százalékos állami részvétel. A vezérigazgató korábban úgy vélte: ha az év első negyedében elkezdődik az engedélyezési eljárás, akkor az első blokk 2020-ban, a következő pedig 2025-ben kezdheti el a termelést. Az új blokkok tervezett élettartama 60 év.

Ukrajnában kihirdette az elnökválasztás hivatalos végeredményét a központi választási bizottság. Eszerint a voksolást Viktor Janukovics, az ellenzéki Régiók Pártjának vezetője nyerte 48,95 százalékkal. Vetélytársa, Julija Timosenko kormányfő 45,47 százalékot kapott. A választási bizottság előzőleg elutasította a miniszterelnök panaszát, aki szerint ellenfele csalással nyert.

Csökkenti a földrengés sújtotta Haitin tartózkodó csapatai létszámát az Egyesült Államok. Douglas Fraser tábornok közölte: jelenleg mintegy 13 ezer katona vesz részt a munkálatokban, de mivel javult a nemzetközi segítségnyújtás, így lehetséges az áttérés az azonnali mentési munkálatokról a hosszabb távú műveletekre. A január 12-ei földrengésnek több mint 217 ezer halottja volt a karibi szigetországban, és 1,2 millióan maradtak fedél nélkül.

Befejezte második űrsétáját az Endeavour amerikai űrrepülőgép két asztronautája. Robert Behnken és Nicholas Patrick feladata az volt, hogy rákapcsolják a Tranquility modult a Nemzetközi Űrállomás hűtőrendszerére. A művelet mintegy 6 órán át tartott.

Címlapról ajánljuk
Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×