eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Közös régiós cél volt az Európai Unió

A magyar nemzeti érdek modern értelmezéséről, az uniós csatlakozás révén megváltozott kisebbségi kérdésekről, valamint a regionális együttműködések kialakításának szükségességéről szólt a Magyar Külügyi Intézet által rendezett konferencia, amelyen mások mellett felszólalt a külügyi államtitkár és a külügyi bizottság elnöke is.

Az Európai Unióhoz történő csatlakozás olyan közös cél volt a kelet-közép-európai térség országai számára, amely elősegítette a jószomszédi viszony kialakítását és a kisebbségi jogok kölcsönös elismerését - mondta a Magyar Külügyi Intézetben rendezett konferencián a külügyi államtitkár. Szabó Vilmos szerint az uniós csatlakozás után ugyanezek az országok egymás versenytársaivá váltak.

Szabó Vilmos szerint Magyarország új szakasz határára érkezett. Mint mondta: az európai integrációs törekvések megvalósultak, az unión belül lehetővé vált a határok változtatása nélküli nemzeti újraegységesítés is.

Az államtitkár szerint azt még nem tudni, melyek lesznek a következő évek nemzetpolitikai célkitűzései, ám kiemelte: kevés esélyt lát arra, hogy e célok tekintetében politikai konszenzus jöjjön létre.

Az Országgyűlés Külügyi és Határon Túli Magyarok Bizottsága fideszes elnöke szerint az elmúlt 20 évben a nemzetpolitika terén nem sikerült kiaknázni azokat a lehetőségeket, amelyek az anyaország és a külhoni magyarok közti kapcsolatrendszeréből adódtak.

Németh Zsolt arról beszélt, hogy a nemzetpolitikai szemléletet alapjaiban kell megváltoztatni a következő években. Szólt arról is, hogy differenciálni kell a szomszédságpolitikát, mind országok, mind ágazatok szerint. A regionális politikáról szólva pedig elmondta: a 2006-os gázválság elvezetett az érdekazonosság felismeréséhez, amely a következő években elvihet oda, hogy Közép-Európában a regionális együttműködések gazdasági és reálpolitikai tartalma bontakozzon ki.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

A vadonatúj földi obszervatórium számos előnye közt az egyik, hogy ezerszer olcsóbb volt a James Webb űrteleszkópnál, és az sem elhanyagolható, hogy ha elromlik, oda lehet menni megjavítani - fogalmazott Kiss László csillagász, akadémikus az InfoRádióban, bemutatva a TAO-t. Megjegyezte: persze azt ne gondolja senki, hogy a kutatók az Atacamába fognak járni, távolról, az interneten, kamerákon megy szinte minden.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×