eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Képviselői vagyonnyilatkozatok: rájár a rúd a kormánytagokra

Nemcsak az ország, de a kormány tagjai közül is jó páran szegényebbek lettek az elmúlt egy évben. Az összegek és a következmények persze mások, de a vagyonnyilatkozatokból kiderül, hogy a válság a politikai vezetőket sem kíméli. Mindazonáltal továbbra is Kapolyi László a leggazdagabb magyar országgyűlési képviselő. A parlamenti pártok elnökei és frakcióvezetői a szocialista áramkereskedő nyomába sem érnek ebben a vonatkozásban.

Bajnai Gordonnak öt ingatlanban van tulajdonrésze. Ezek közé tartozik egy XII., és egy XXII. kerületi ház, valamint egy tihanyi üdülő fele. BMW-jét 2006-ban vásárolta, és bevallott néhány nagy értékű bútort, szőnyeget, illetve festményt is. A miniszterelnöknek kevesebb a spórolt pénze, mint tavaly. Befektetési alapban tartott megtakarításai 140 millióról 120 millióra csökkentek. A bankban most 57 millió forintja van, ez tavaly még 72 millió volt. 40 millió forinttal tartozik más magánszemélyeknek, neki pedig 13 millió forinttal adósak. Kormányfői fizetése havi másfélmillió forint, de ezt nem ő kapja meg, hanem a krízisalap. Felügyelőbizottsági tagsága nincs, részvénye is alig: 5 százalék egy társaságban.

Elődje, Gyurcsány Ferenc is szegényebb lett egy év alatt. A volt kormányfő tavaly 103 millió forintot keresett, 34 millió forinttal kevesebbet, mint 2008-ban, ráadásul ebből 28 millió elment adóba. Munkajövedelmét jótékonysági célokra fordította. Ennek dacára a feleségével felerészben vett egy házat a Somogy megyei Kötcsén. Euróhitelből fizeti ki; még 62 millió forinttal tartozik.

Visszatérve a kormány tagjaira: a legtöbbjüknek rosszul megy mostanában. Oszkó Péter pénzügyminiszter vagyona 110 millió forinttal zsugorodott, Hónig Péter közlekedési miniszter 9 millió forinttal lett szegényebb, Gráf József agrárminiszter pedig elköltötte pécsi telke és háza vételárát.

Gazdagodott viszont Varga István gazdasági miniszter, aki 135 milliós vagyonát 140 millióra gyarapította és Herczog László szociális miniszter, aki 9 millió forinttal lett tehetősebb. Jól megy Forgács Imrének, a rendészeti tárca vezetőjének is, aki öt ingatlanjából kettőt kiad, és ebből évente kétmillió forintot keres. Székely Tamás egészségügyi miniszter eladta 85 négyzetméteres budapesti lakását és vett egy 76 négyzetméteres nyaralót Horvátországban.

Hiller István oktatási és kulturális miniszter tárcavezetői fizetése 130 ezer forinttal csökkent, a politikus vagyona mégis több mint egymillió forinttal, 4,5 millióról 5,8 millióra nőtt. 15 milliós devizahiteléből viszont egy forintot sem törlesztett. Házat nem vett: van egy belváros lakása, egy külvárosi háza és egy balatoni nyaralója.

Csökkent Szekeres Imre honvédelmi miniszter fizetése is, majdnem 200 ezer forinttal. Ennek ellenére a szocialista politikus megháromszorozta a banki megtakarításait; 9 millió forintja, valamint egy pesthidegkúti és egy tihanyi háza van.

52 millió forintot tart a bankban Kiss Péter. A társadalompolitikai miniszter örökölt tavaly: övé lett egy 50 négyzetméteres szombathelyi lakás és egy 25 négyzetméteres fonyódi üdülő tulajdonjogának negyede. Kocsija nincs.

Még ennél is kisebb a vagyona Molnár Csabának. A kancelláriaminiszter egy 65 négyzetméteres győri társasházi lakással és egy Volkswagen Golffal rendelkezik, bankbetétjén 11 millió forint található, de van egy 10 millió forintos hiteltartozása.

Balázs Péter külügyminiszter, Varga Zoltán önkormányzati miniszter és Juhász Gábor tárca nélküli miniszter vagyona változatlan maradt.

Orbán Viktornak továbbra is egy háza van. A 2002-ben vásárolt, XII. kerületi ingatlan másik tulajdonosa a felesége. Van ötezer négyzetméter földje Felcsúton, de azt 50 évig a helyi Utánpótlásért Alapítvány használhatja. Műkincseket nem gyűjt, saját autója nincs, egy majdnem félmilliós laptopot pedig ingyen kapott, vélhetően az államtól, mert a számítógépe forintra ugyanannyit ér, mint a többi képviselőé. Parlamenti tiszteletdíján túl a Fidesz elnökségéért havi bruttó 402 ezer forintot kap. Házastársával közös számláján 869 ezer forintja van. 2008-ban még külön számlát vezettek. Azóta körülbelül egymillió forinttal lettek szegényebbek és van egy 20 millió forintos banki hitelük.

Az MSZP-t vezető Lendvai Ildikó sem földi javakba öli a pénzét. Évek óta ugyanazt az 1988-ban vásárolt, 104 négyzetméteres, ötödik kerületi lakást birtokolja, benne néhány nagyobb értékű berendezéssel és könyvvel. Õ is kapott laptopot és mobiltelefont, saját autója azonban nincs. Havonta 280 ezer forintot keres képviselőként és pártelnökként. 1600 dollárt tart a bankban. Nincs érdekeltsége semmilyen vállalkozásban.

Konzervatív politikustól elvárható puritán életet él Dávid Ibolya. Tulajdonosa egy második kerületi lakásnak, és övé egy szintén budai lakás fele, egy harmadik kerületi ingatlan haszonélvezeti joga, és egy zamárdi nyaraló kétharmada. Ez így volt a korábbi években is. Műtárgyai nincsenek, és autóval sem rendelkezik. Két biztosítótársaságnál van egy-egymillió forintos biztosítása, valamint egymillió forintnyi részvénye. Hiteltartozása 5,5 millió forintról 5,2 millióra csökkent. A pártelnök vagyonbevallásából most sem derül ki, hogy kap-e tiszteletdíjat az MDF irányításáért.

A KDNP-t irányító Semjén Zsolt vagyoni helyzete sem változott. Gazdasági vállalkozása nincs. Felerészben tulajdonosa a II. kerületben egy 123, és egy 42 négyzetméteres lakásnak. Haszonélvezeti joga van egy balatonfenyvesi üdülőben. Bevallott egy laptopot és néhány antik bútort, de saját autót nem. A 2008-as bevallása szerint készpénze 1,9 millió forint, tartozása 4,6 millió forint és 43,5 ezer svájci frank volt, a 2009-es adatok szerint viszont csak arról nyilatkozott, hogy egy 7,3 millió forintos hiteltartozás fele az övé. A pártelnökségért már nem kap pénzt, mint ahogyan a Pázmány Péter Katolikus Egyetemtől sem, ahol vizsgáztatott.

Anyagi értelemben a Fidesz frakcióját vezető Navracsics Tibornak sem a tavalyi volt a legjobb éve. Két éve még 15 milliós megtakarítása volt, most viszont egy forint sem, valószínűleg azért, mert felerészben a tulajdonosa lett egy budakeszi háznak. Ráadásul csökkent a fizetése az ELTE-n, ahol docens. Még mindig a 2006-ban vásárolt Renault-ját használja, és 18 millió forinttal tartozik a banknak, illetve magánszemélyeknek.

Az MSZP miniszterelnök-jelöltje és frakcióvezetője, Mesterházy Attila sem gazdagodott meg tavaly. Képviselői és - akkor még - frakcióvezető-helyettesi tiszteletdíja 626.130 forint, költségtérítési átalánya 266.685 forint. Nem tartozik senkinek. A bankban tartott pénze csökkent, most 8 millió forintja van. A III. kerületben van egy 68 négyzetméteres lakása, Veszprémben egy garázsa, a Balaton mellett pedig összesen 15 ezer négyzetméternyi földterülete, de ez utóbbiak zömének több tulajdonosa van. 2001-ben vásárolt Hondáját tavaly sem cserélte le.

Vagyonnyilatkozata szerint az SZDSZ frakcióvezetője, Kóka János is a képviselőségből él. Bruttó tiszteletdíja 718.890 forint, költségtérítési átalánya 162.330 forint volt 2009 decemberében. Kétmillió forintot tart a bankban, egymillióval kevesebbet, mint egy éve. Azt már az egész ország tudja, hogy 2007 óta van egy négyezer négyzetméteres telke, és azon egy 670 négyzetméteres háza a XII. kerületben. Verőcén üdülőt tart fenn és egy 2008-ban lízingelt Audi A8-assal jár. A megtakarításai között szerepel egy 1 millió 800 ezer forintos tagi hitel. 139 millió forinttal tartozik magánszemélyeknek, de adósa a saját cégének és egy banknak is.

A február elsejei határidőig egyébként minden országgyűlési képviselő leadta a vagyonnyilatkozatát. Pontosabban csak 381-en, mert a KDNP-s Kuzma László és az MSZP-s Paizs József elhunyt, Lengyel Zoltán lemondott mandátumáról, Horn Gyula a betegsége miatt nem nyújt be vagyonnyilatkozatot, Baranya 3. számú választókerületében pedig nincs megválasztott országgyűlési képviselő.

A leggazdagabb parlamenti politikus továbbra is az MSZP-s Kapolyi László.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×