INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Még kétséges Veres János útja az EBRD-be - lapszemle

Infostart / InfoRádió
A Népszabadság azt írja, ellentmondásos értesülések érkeznek Veres János volt pénzügyminiszter EBRD-s esélyeiről. Megbízható forrásból a lap úgy tudja, valóban őt jelölte Bajnai Gordon kormányfő az újjáépítési bank augusztusban megüresedő alelnöki posztjára. Arról, hogy a humánpolitikai állást betöltheti-e esetleg egy magyar jelölt, a londoni székhelyű bank több pályázó meghallgatása után dönt.

A Magyar Nemzet arról ír, hogy várhatóan szerdán dönt az MDF fővárosi választmánya az SZDSZ-szel kötendő választási együttműködésről. A napilap úgy tudja, a 26 tagú fővárosi választmány szűk többsége, 14 küldött hajlik arra, hogy fellépjenek a tervezett szövetség ellen, de az összefogást megtorpedózó lépésükre akkor van esély, ha az erről szóló szavazás titkos lesz.

Információik szerint Dávid Ibolya pártelnök, Herényi Károly és Makay Zsolt, az országos választmány elnöke is ott lesz a fővárosi választmány ülésén. A napilap emlékeztetett arra, hogy a budapesti MDF-es vezető, Lévai Zoltán a múlt hét végén körlevelet küldött a kerületi elnököknek, arról értekezve, hogy az MDF-SZDSZ tárgyalások ismert eredményei jelentős érdeksérelmet okoznának a fórumnak.

Az Index.hu úgy tudja, vizsgálat indult az állami tulajdonú Eximbanknál a kínai túrórudigyártás elindítását lehetővé tévő gépsor értékesítéséhez nyújtott hitel miatt. A kölcsönről a banknál semmilyen felvilágosítást nem adtak, ám a portál információi szerint a gyártás még mindig nem kezdődött el. A magyar exportőr szintén eltűnni látszik, tulajdonosai elérhetetlenek, és már a cég honlapja sincs meg. Részletek az Indexen.

A Napi Gazdaság arról ír, hogy a korábbi várakozásokkal ellentétben a béren kívüli juttatásokat nem rendíti meg az idén bevezetett adóteher, ám jelentős átrendezéseket okoz. A változások nyertesei lehetnek az egészségpénztárak, több helyen is sok új tagsági jogviszonyt regisztráltak januárban. A legrosszabbul az önkéntes nyugdíjpénztárak járhatnak, különösen azok a kasszák kerülhetnek bajba, amelyeknél jelentős a valamilyen módon az államhoz kapcsolódó intézményi vagy vállalati tagság.

A Világgazdaság azt írja, közel harmadával esett vissza 2009-ben a közterületi reklámpiac forgalma. 2008-hoz képest 5-6 milliárd forinttal költhettek kevesebbet a cégek óriásplakátokon, citylight posztereken, híroszlopokon, építéséi hálókon és járműreklámon történő hirdetésre. A választási kampány kapóra jön a piac szereplőinek, hiszen ilyenkor hagyományosan nagy a kereslet a politikai pártok részéről a közterületi reklámok iránt.

A Portfolio.hu arról ír, hogy a kellemetlen makrogazdasági helyzet ellenére 2009-ben a magas hozamok voltak épp soron, bár ahhoz, hogy valaki jól keressen, komoly kockázattűrésre is szükség volt. A hároméves adatokra ugyanakkor lényegesen nagyobb hatást gyakoroltak a 2008-as veszteségek, amelyek még a láthatóan kiegyensúlyozottabb ötéves hozamokat is el tudták rontani. A portál sorra veszi a részvények és részvényalapok elmúlt években mutatott teljesítményét.

Kapcsolódó hang

Lapszemle 1.
 


Lapszemle 2.
 


Gazdasági lapszemle
 


A címlapról ajánljuk