eur:
392.49
usd:
365.97
bux:
66865.77
2024. április 25. csütörtök Márk

Vadai Ágnes megajándékozta a magyar katonákat

Négynapos látogatást tett Boszniában és Koszovóban Vadai Ágnes, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára, megajándékozta az ott szolgáló magyar katonákat a karácsonyi ünnepek alkalmából, továbbá tárgyalásokat folytatott mások között a boszniai védelmiminiszter-helyettessel és az EUFOR és a KFOR parancsnokával.

Mint Vadai Ágnes az MTI-nek Koszovóból telefonon nyilatkozva elmondta, tárgyalópartnerei a legnagyobb elismeréssel nyilatkoztak a magyar katonák teljesítményéről.

Az államtitkár Szarajevóban többek között Bernhard Bair tábornokkal, az EU-békefenntartó erő (EUFOR) parancsnokával tárgyalt, aki "elengedhetetlennek" minősítette a magyar katonák részvételét a boszniai misszióban.

Marina Pendes boszniai védelmiminiszter-helyettessel aktuális biztonságpolitikai kérdésekről tárgyalt, és megismételte azt a magyar kérést, hogy a boszniai polgárháború idején felrobbantott mostari híd roncsainak kiemelésében részt vevő magyar műszaki kontingens tiszteletére a magyar fél a híd megmaradt köveiből kaphasson egyet, amelyet a pákozdi békefenntartó emlékhelyen állítana fel, illetve az újjáépült hídon emléktáblát helyezhessen el a magyar utászok tiszteletére, amire a boszniai partner határozott ígéretet tett. Vadai Ágnes magyarországi látogatásra hívta meg tárgyalópartnerét.

Pristinában az államtitkár a törzstiszti állomány és a korábbi magyar orvosi laboratórium munkatársaival találkozott, és tárgyalt Markus Bentler tábornokkal, a NATO koszovói békefenntartó erőinek (KFOR) parancsnokával, aki a kontingens tervezett átalakításáról számolt be neki. A tábornok hangsúlyozta: fontos, hogy a magyar katonák jelen vannak Pec környékén, és elmondta, hogy a magyar törzstiszti állomány kiválóan végzi munkáját a parancsnokságon.

Ezt követően az államtitkár rendkívüli időjárási körülmények, nagy hóesés közepette a peci táborba érkezett, ahol tárgyalt Roberto D'Alessandro parancsnokkal, majd átadta a magyar katonáknak a minisztérium jókívánságait és ajándékait. Elmondta, hogy a magyar békefenntartók lelkiismeretesen végzik mindennapi feladataikat, és a civil-katonai együttműködés keretében támogatnak különböző helyi intézményeket. Ez - húzta alá Vadai Ágnes - elősegíti a békefenntartók és a polgári lakosság közötti kiváló kapcsolatok kialakítását.

Elmondta még, hogy az egészségügyi ellátást segítendő több mint 10 ezer euró értékben gyógyszert, gyógyászati segédeszközöket, egyéb felszerelést és egy 21 személyes szállító járművet adományozott a minisztérium nevében az istoki kórháznak, valamint ajándékokat vitt a tárca által hosszabb ideje támogatott Novo Seló-i általános iskola diákjainak.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×