eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Januártól megint drágulhat az áram!

A Magyar Energia Hivatal honlapján megjelent a 2010-es árampiaci rendszerhasználati díjakra (RHD) vonatkozó javaslat. Az átviteli-rendszerhasználati díj körülbelül másfélszeresére növekedne, míg az elosztói díjak tekintetében a legtöbb esetben csökkenés következhet be. Amennyiben az előterjesztést a Közlekedési-, Hírközlési és Energiaügyi miniszter változatlan formában hirdeti ki, akkor egy átlagos lakossági fogyasztónak 2010-től havi 160 Ft-tal kell majd többet fizetnie a hálózatok használatáért, illetve a rendszerszintű szolgáltatásokért - írja a portfolio.hu.

Az rendszerhasználati díjak között szerepel az átviteli rendszerirányítói díj, a rendszerszintű szolgáltatások díja (együtt: átviteli rendszerhasználati díj), az elosztói alapdíj, valamint egyéb elosztói díjak. Ezeken keresztül történik meg az átviteli, illetve elosztói hálózatok használatának megfizetése, a hálózatokat üzemeltető társaságok költségeinek megtérítése. Ezeket a KHEM minisztere évenként, feszültségszintektől eltérően hirdeti ki rendeletben, amelyeket a szolgáltatók változtatás nélkül továbbszámláznak a fogyasztóiknak - írja a portfolio.hu.

A most tett javaslat szerint az átviteli-rendszerhasználati díj 1 Ft/kWh-ról 1,535 forintra nőne, míg az elosztói díjtételek tekintetében a legtöbb esetben csökkenés menne végbe. Az elosztói díjaknál így a nagyfeszültség mellett vételezők 33,9%-kal fizetnének kevesebbet, míg a kisfeszültséggel kapcsolódók esetében 1%-os emelkedés következnek be, bár a vezérelt fogyasztásnál ebben a csoportban is 3%-os csökkenés lenne. A szintén az elosztói díjak közé sorolható menetrend-kiegyensúlyozási díj ugyancsak átlagosan 10% körül csökkenne, míg a közvilágítás elosztási díja 3%-kal növekedne.

A Hivatal néhány ponton a hatályos rendeletet is módosítaná, így például szeretné biztosítani a vezérelt vételezéshez tartozó elosztási díjaknak a "H" egyetemes szolgáltatási tarifához való hozzárendelhetőségét. Mint ismeretes az energia hivatal egy "H-tarifa" bevezetésével szeretné támogatni a hőszivattyúk téli üzemeltetését, ezzel is csökkentve a fűtésre fordítandó hazai földgázfelhasználást.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×