eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Beolvasszák-e a titkosszolgálatokat egy majdani Belügyminisztériumba?

Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának kereszténydemokrata elnöke ellenzi a titkosszolgálatok beolvasztását egy majdani Belügyminisztériumba. Simicskó István a Nemzeti Fórum és a Kölcsey Kör rendezvényén beszélt erről, némiképp ellent mondva ezzel egyes fideszes terveknek.

Többfajta modellben gondolkozik a Fidesz és a KDNP a titkosszolgálatok és a rendvédelmi szervezetek jövőbeni irányítására - derült ki a Nemzeti Fórum Egyesület és a Kölcsey Kör rendezvényén, amelyen az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának kereszténydemokrata elnöke ismertette a saját véleményét.

A Fidesz frakcióvezetője korábban a Magyar Televízió reggeli műsorában azt mondta, a párt önálló Belügyminisztériumot állít fel, ha kormányra kerül, és arról is szóltak hírek, hogy az új tárca hatáskörébe tartozna a titkosszolgálatok irányítása is.

Simicskó István most azt mondta, ezzel nem ért egyet. "Elhangzottak olyan vélemények, hogy a Belügyminisztériumhoz csatolnák a polgári titkosszolgálatokat, a Külügyminisztériumba az Információs Hivatalt, a katonai hivatalokra pedig talán nem is lenne szükség. Ezek szerintem rossz irányt mutatnak, mert némileg visszalépést jelentenének a rendszerváltozás előtti titkosszolgálati struktúrába" - jelentette ki.

Simicskó István szerint a tapasztalatok alapján várható lenne, hogy a titkosszolgálatokat "megenné" a jóval nagyobb állományú rendőrség, és így az eltűnne a süllyesztőben.

Ma öt állami titkosszolgálat működik Magyarországon: három polgári és két katonai. Simicskó István nem ért egyet azzal sem, hogy szűnjön meg a katonai felderítés, de azt mondta, lehet, hogy egy is elég lenne.

A KDNP-s politikus elmondta, az öt szervezet 5000 főt foglalkoztat, a jövő évre tervezett összköltségvetésük pedig 41 milliárd forint. Ez szerinte a Fidesz kormány idején jóval nagyobb volt. Simicskó István hozzátette, a nemzetbiztonsági szolgálatok ügye nem pénzkérdés, ezen nem lehet érdemben spórolni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

Pál Csaba akadémikus biológus és csapata az Európai Kutatási Tanács támogatásával azt vizsgálják a következő években, hogy az újonnan fejlesztett antibiotikumok mennyire hatékonyak az ellenálló baktériumokkal szemben. A HUN-REN SZBK Biokémiai Intézetének tudományos tanácsadója az InfoRádióban elmondta: mivel a baktériumok egyre jobban képesek alkalmazkodni az antibiotikumokhoz, ma már sokkal veszélyesebbek, mint korábban.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×