eur:
393.12
usd:
367.3
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György

A Fidesz gazdaságpolitikája a foglalkoztatásra helyezi a hangsúlyt

Az állam reformja, a kamatok csökkentése, a foglalkoztatás növelése áll egyebek mellett a Fidesz gazdaságpolitikájának középpontjába - mondta Matolcsy György, az ellenzéki párt gazdaságpolitikusa, volt gazdasági miniszter a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) rendezvényén.

Matolcsy György előadásában azt mondta: négy reformmal a középpontban jövőre új megállapodást kellene kötni a Nemzetközi Valutaalappal (IMF), az Európai Unióval és a Világbankkal. A reformok az államot, az adó- és járulékrendszert, a szakképzést érintenék, továbbá az új megállapodásban egy korrupció ellenes intézkedéstervet is rögzítenének.

Mint mondta, az államreformon belül csökkenteni kell az adminisztrációs terheket, el kell indítani a BKV, a MÁV, az egészségügy, az önkormányzatok reformját.

Az ellenzéki politikus szerint a következő időszakban a növekedés motorja az egészségipar lesz, amely egyben a legfontosabb kitörési pont. A motorok közé sorolta még az építőipart, az energiaipart, a mezőgazdaságot, a víz-, hulladékgazdálkodást, az autóipart és az üzleti szolgáltatásokat is. Szerinte az ezekben az ágazatokban működő cégek alkalmasak lehetnek arra, hogy a hazai piac mellett a regionális, esetleg globális piacokra is kilépjenek.

A Fidesz úgy gondolja, hogy a foglalkoztatás bővítésével létrejövő gazdasági növekedés elősegíti az egyensúly kialakulását is - mondta Matolcsy. Úgy vélte, a pénzügyi mozgástér nem túl tág, ám monetáris eszközökkel, az uniós forrásokkal élénkíteni lehet a gazdaságot. A fideszes gazdaságpolitikus szerint a magyar üzleti élet jelenleg fagyott állapotban van, a pénzintézetek kerülik a kockázatot, így inkább az MNB kéthetes letétszámláján helyezik el pénzüket. Ezen változtatni kell - jelentette ki, hozzátéve, hogy szerinte ösztönözni kellene a bankok hitelezési tevékenységét.

A volt gazdasági miniszter szerint ösztönözni kell a vállalatok tőkekihelyezését is. Úgy vélte, a következő 3-4 évben tőkeexport-orientált gazdaságpolitika alkalmazására van lehetőség.

Matolcsy György más szakértők elemzéseire is hivatkozva azt mondta, 2010-ben az államháztartás hiánya 7,3-7,5 százalékos lehet.

Azzal számolnak, hogy jövőre a kiadási többlet 1.300-1.400 milliárd forint lesz. Az elmaradó bevételeknél a társasági adóból 50-70 milliárddal, az áfából 50-80 milliárddal számolnak kevesebbet, az ingatlanokból származó bevételek elmaradása pedig mintegy 40 milliárd forint lehet.

A kormány előrejelzése szerint 2010-ben az államháztartás hiánya a GDP 3,8 százaléka lesz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×