eur:
392.71
usd:
366.09
bux:
66785.71
2024. április 25. csütörtök Márk

Szájer: "Aggodalmat váltott ki az Európai Néppártban Andor László NATO-ellenes nézete"

Rendkívüli csúcsértekezletet hívott össze november 19-ére az Európai Unió soros svéd elnöksége. Már három iskola zárt be átmenetileg a H1N1-es vírusfertőzés miatt Magyarországon. Nem zárja ki az Állami Számvevőszék jelenlegi elnökének újrajelölését a Fidesz.

Rendkívüli csúcsértekezletet hívott össze november 19-ére az Európai Unió soros svéd elnöksége. A tanácskozáson arról döntenek, hogy kik töltsék be a Lisszaboni Szerződés hatálybalépésével létrejövő új uniós csúcspozíciókat. A stockholmi kormány szóvivője közölte: Fredrick Reinfeldt miniszterelnök telefonon tanácskozott kollégáival arról, hogy kiket jelöljenek az állam-, és kormányfők találkozóinak intézményes keretet adó Európai Tanács elnöki posztjára, illetve a kül- és biztonságpolitikai főképviselői tisztségre. A svéd elnökség jövő csütörtök estére munkavacsorát hívott össze Brüsszelbe. A brit Financial Times azt írta: az unió első elnöke bizonyosan a jelenleg is hivatalban lévő, vagy korábbi miniszterelnökök közül kerül majd ki. Diplomaták szerint erős a támogatottsága Herman Van Rompuy belga miniszterelnöknek, de versenyben van Tony Blair volt brit kormányfő, illetve Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnök is.

Nem támogatják Andor László biztosi jelölését a Fidesz európai parlamenti képviselői; úgy vélik: az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank igazgatóságának tagja nem rendelkezik sem közigazgatási, sem politikai, sem uniós tapasztalattal. Az Európai Néppárt frakciójának alelnöke az InfoRádióban elmondta: Andor László jelölésének hátterében nem rátermettsége, hanem Gyurcsány Ferenchez és Bajnai Gordonhoz fűződő személyi kapcsolatai álltak. Szájer József hozzátette: az Európai Néppárton belül komoly aggodalmat váltanak ki a magyar jelölt NATO-ellenes nézetei is. Példátlannak tartja a Fidesz elutasító álláspontját a szocialista Tabajdi Csaba. Az MSZP európai parlamenti delegációjának vezetője azt mondta: feltehetően pártpolitikai érdekek állnak a háttérben, hiszen a Fidesz már a jelölt meghallgatása előtt támadja Andor Lászlót.

Már három iskola zárt be átmenetileg a H1N1-es vírusfertőzés miatt Magyarországon. A Fejér megyei Mór egyik középfokú oktatási intézményében, valamint a Komárom-Esztergom megyei Lábatlan általános iskolájában ma, míg a Baranya megyei Szederkényben tegnap rendeltek el tanítási szünetet. Közben az egészségügyi miniszter bejelentette, hogy az óvodások és általános iskolások után a középiskolások is ingyen kaphatják meg a H1N1 elleni védőoltást. Székely Tamás azt mondta: a kormány - a WHO ajánlásait figyelembe véve - módosította a nemzeti pandémiás tervet. Hangsúlyozta: továbbra sincs járvány Magyarországon.

A Fidesz fontolóra vette az MSZP korábbi felvetését, és nem zárja ki, hogy akár szavazataival is támogatja az Állami Számvevőszék jelenlegi elnökének, Kovács Árpádnak az ismételt kinevezését. Erről Tállai András, a számvevőszék vezetőit jelölő parlamenti bizottság fideszes alelnöke beszélt a testület zárt ülése után. Az ellenzéki politikus azt mondta: a legreálisabb forgatókönyv szerint a közeljövőben a számvevőszék új elnökének személyéről születhet döntés a pártok között. Tállai András emlékeztetett arra, hogy az ÁSZ 2002 óta betöltetlen alelnöki pozícióira egyelőre nincs konszenzusos jelöltjük az ellenzéki pártoknak.

Októberben 4,7 százalékkal haladták meg a fogyasztói árak az egy évvel korábbit, és nem változtak szeptemberhez képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Piaci elemzők a szeptemberi 4,9 százalékos 12 havi inflációs szint körül várták az októberi indexet. A tizenkét havi infláció a 2007 márciusi 9 százalékról folyamatosan csökkent az idén márciusi 2,9 százalékos mélypontig. Azután lassan emelkedni kezdett az index, majd az áfa-emelés hatására júliusban az idei csúcsnak számító 5,1 százalékra nőtt. Az év első 10 hónapjában az árak 4 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit.

Tovább javult a befektetői hangulat Európában a harmadik negyedévben. A Fitch Ratings Londonban ismertetett legújabb felmérésében azt írja: a piaci szereplők nagy többsége most már úgy látja, hogy a gazdaságok túljutottak a mélyponton. A nemzetközi hitelminősítő közölte: a megkérdezett befektetők 84 százaléka mondta azt, hogy az európai piacokon véget ért a válság legrosszabb időszaka. A Fitch Ratings szerint a hangulat javulását valószínűleg a már érzékelhető, de még viszonylag gyenge globális fellendülés okozza.

Moszkva csökkenteni fogja az Ukrajnán keresztül Európába szállított földgáz mennyiségét, ha Kijev a számla kiegyenlítése nélkül, törvénytelenül megcsapolja a szállítmányokat - mondta Vlagyimir Putyin orosz kormányfő. Az Európai Unió földgázigénye negyedét fedezi Oroszországból; ennek a mennyiségnek a 80 százaléka Ukrajnán keresztül jut el a fogyasztókhoz.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök. Kövesse velünk élőben a Kormányinfót!

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×