eur:
392.19
usd:
366.68
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Nincs veszélyben az állami cégvezetők többmilliós fizetése - lapszemle

A Magyar Nemzet szerint nincs veszélyben az állami cégvezetők több millió forintos fizetése, mert az Országgyűlés döntése nem visszamenőleges hatályú.

Az Országgyűlés által elfogadott törvényjavaslat ugyan január elsejétől nem engedi az állami alkalmazottak és vezetők körében a havi bruttó kétmillió forintnál nagyobb fizetést, ám a rendelkezés csak az újonnan megkötött szerződésekre vonatkozik, visszamenőleg nem. Eszerint tehát jövőre sem kell "meghúznia a nadrágszíjat" többek között a közismerten pénznyelő MÁV Zrt. vezetőinek, és megkapja havi 3,6 millió forintos apanázsát Erős János, a Magyar Fejlesztési Bank elnöke is.

Alig egy év múlva akár készen is lehetne a Parlament közvetlen szomszédságában, a Kossuth tér alá tervezett mélygarázs, amely Magyarország legjobban védett ilyen létesítménye lenne - olvasható a Népszabadságban. A Belváros polgármestere szerint a mélygarázs építési ütemterve irreális, az építkezést el kellene halasztani. Rogán Antal azt fontolgatja, hogy - ha a beruházás másodfokon zöld jelzést kap - bíróságra megy, mert amíg tart a per, addig sem lehet feltúrni a Kossuth teret. A Parking Kft. azonban bízik benne: képes meggyőzni a kerületet, amely végül megadja az engedélyt.

Eddig körülbelül félmillió ember kapott új influenza elleni oltást, ebből 38 olyan esetet jelentettek az orvosok, amely valamilyen feltételezett mellékhatásra utal - írja az index.hu. Az oltás és a súlyosabb tünetek között egyik esetben sem lehet összefüggésről vagy valószínűségről beszélni. 15 esetnél lehetséges ok-okozati összefüggés, mondta az Indexnek Paál Tamás, az Országos Gyógyszerészeti Intézet Operatív Tanácsának elnöke. A jelentések többsége oltás utáni lázról, felkar- és izomfájdalomról, illetve elesettségről, zavarodottságról szólt.

A jövő évi költségvetés tárgyalásának utolsó körében már csak egy-egy minisztériumi fejezeten belül lehet átcsoportosításokat kezdeményezni - olvasható a Napi Gazdaságban. Az ellenzéki képviselők zömmel a korábbi módosító javaslataikat nyújtották be, de a szocialista képviselők is beadtak választókerületüket boldogító javaslatokat. Ezek között elfogadásra esélyes az a hárommilliárd forintos átcsoportosítás, amely az útprogramból elvonva nevesítené az M44-es út előkészítését. Egy másik MSZP-s javaslat a négyes metró támogatási keretéből segítené a hátrányos kistérségek felzárkóztatását.

Noha az idén a hazai kereskedelem bevételeinek még alig egy százaléka származik világhálós vásárlásokból, ez az összeg mégis közelít a százmilliárd forinthoz - közli a Világgazdaság. A magyarországi internetezők negyede számít online vásárlónak, ez is csak a lakosság kevesebb mint 10 százalékát jelenti. A még a válság idején is növekedést felmutató korszerű kereskedelmi forma azonban a fizetés módját tekintve jelentős lemaradásban van a nemzetközi trendekhez képest.

Pénteken teszi közzé harmadik negyedéves gyorsjelentését az OTP, melyben a portfolio.hu által megkérdezett elemzők konszenzusa alapján alig több mint 33,6 milliárd forintos nettó eredményről számolhat be a bank. A 34,4 milliárd forintra várt pro forma nettó profit az utóbbi évek leggyengébb negyedéves eredménye lesz, és 31 százalékos esést jelez az egy évvel korábbihoz képest. Ha minden a várakozások szerint alakul, magyarázkodnia mégsem kell a bank menedzsmentjének, év végére kitűzött céljai ugyanis minden bizonnyal teljesülnek, a negatív folyamatok mögött álló okok pedig jól ismertek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×