INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Etnikai adatgyűjtés lehetősége Magyarországon

InfoRádió / MTI
Az etnikai adatkezelés lehetőségét megteremtő jogszabályt javasol a kisebbségi és adatvédelmi biztos. Így az állami támogatásokban, a büntető- és igazságszolgáltatási eljárásokban, a diszkriminációval kapcsolatos ügyekben, a gyermekvédelemben és a népszámlálási adatokban lehetne különleges adatokat kezelni.

Kállai Ernő kisebbségi és Jóri András adatvédelmi országgyűlési biztosok keddi budapesti sajtótájékoztatójukon az általuk kidolgozott javaslatokat ismerteteve úgy fogalmaztak: jogszabályi háttérrel meg kell teremteni azt a lehetőséget, hogy statisztikai és személyes adatokat gyűjtésével konkrét információkkal lehessen rendelkezni a kisebbségi közösségekről.

Az ajánlás alapján gyűjtött adatokat mindvégig anonim, egyénekre vissza nem követhető módon, adott esetben egyirányú kódolást alkalmazva kezelnék, személyes adatokat tartalmazó adatbázis nem jönne létre. Az adatgyűjtéssel kapcsolatban többek között a kisebbségi, a gyermekvédelmi, a rendőrségi és az igazságszolgáltatási törvény módosítását javasolják az országgyűlési biztosok.

A címlapról ajánljuk