eur:
389.38
usd:
362.75
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Rainer M. János: Eltorzította a hatalom az '56-os eseményeket

1989-ben egyszerre nyíltak meg a levéltárak keleten és nyugaton, így rengeteg információ került a történészek kezébe 1956-ról, de az orosz levéltárak később visszazáródtak - mondta el az InfoRádió Aréna című műsorában az 1956-os Intézet főigazgatója. Rainer M. János emlékeztetett arra, hogy az 1956-os forradalom írásbeliségét legnagyobb részben a megtorló hatalom állította elő közvetlenül az események után, így azok torzítva mutatják, mi történt.

Az 1956-os forradalom írásbeliségét legnagyobb részben a megtorló hatalom állította elő közvetlenül az események után - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Rainer M. János. Az 1956-os Intézet főigazgatója kifejtette: parancsok, kihallgatások, vallomások, tárgyalási jegyzőkönyvek születettek, de ezek nagyon torzító perspektívából mutatják be az eseményeket.

A forradalmi idők nem az írásbeliség és nem a bürokrácia olajozott működésének periódusai, így sok dokumentum már nincs meg, számos iratot megsemmisítettek - emelte ki a történész.

Rainer M. János közölte: a forradalom nemzetközi jelentősége az egyik legfontosabb kutatási ág 1989 óta. Egyszerre nyíltak meg a levéltárak Moszkvában és Washingtonban, 1989-et csak levéltári forradalomként emlegették a történészek - tette hozzá.

Sok dokumentum lett hozzáférhető, de távolról sem az összes, ráadásul a moszkvai levéltár néhány év után, 1994 körül visszazáródott - mondta a történész. Azóta fokozatos kibocsátás történik, de ebben politikai szándékok, az orosz állam érdekei jelennek meg - fejtette ki az 1956-os Intézet főigazgatója.

A beszélgetést teljes terjedelmében meghallgathatják Aréna című műsorunkban szerda este 7 órától.

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×